ZUPY

niedziela, 17 lutego 2013

Tym razem przepis na pyszną, pożywną
ZUPĘ GULASZOWĄ wg przepisu Margarytki
http://margarytka.blogspot.com/2011/02/zupa-gulaszowa.html
Ja troszkę przepis zmodyfikowałam, gdyż miałam większy kawałek mięsa
i zmieniłam delikatnie proporcje.
Zapomniałam oczywiście dodać cukier pod koniec
ale i bez tego zupa wyszła rewelacyjna w smaku.
Przepis podaję po mojej modyfikacji:

SKŁADNIKI:
około 1 kg mięsa z szynki albo wołowiny (ja miałam szynkę)
1 duża cebula lub 2 średnie
3-4 ząbki czosnku
1 duża marchewka
5 ziemniaków
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1,75 litra bulionu (lub z 4 kostek rosołowych)
5 liście laurowe
5 ziela angielskie
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 kopiaste łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru(pominęłam)
3 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego
2 kopiaste łyżeczki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka majeranku

1. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na oleju
do zbrązowienia. Przekładamy do dużego garnka.
2. Na oliwie z mięsa podsmażamy pokrojoną
na drobno cebulę (delikatnie zeszklić),
dodajemy pokrojony drobno czosnek i razem przesmażamy
- całość dodajemy do mięsa.
3. Do garnka dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryki,
ziele angielskie, liść laurowy - całość mieszamy i krótko podsmażamy.
4. Wlewamy 1,75 litra bulionu lub przygotowanego z kostek rosołowych,
dodajemy musztardę i startą na grubych oczkach marchewką.
Całość gotujemy przez około godzinę.
5. W tym czasie ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
Paprykę obieramy ze skórki, oczyszczamy i kroimy w paski.
6. Po godzinie gotowania dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki
i po 10-15 minutach pokrojone papryki.
Całość gotujemy przez około 20 minut.
7. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, cukier i majeranek.
Zupę można także zabielić 2-3 łyżkami śmietany 18 %.


poniedziałek, 29 października 2012

Za oknem pochmurno, deszczowo i do tego śnieg.
Wiec na szybko wymyśliłam rozgrzewającą,
smaczną i pożywną zupę kalafiorową z ziemniakami i kaszą manną.
Gorąco polecam:)

SKŁADNIKI:
6-7 ziemniaków
1 średniej wielkości kalafior
1 łyżka masła
3-4 łyżki kaszy mannej
1 czubata łyżka Kucharka z hiszpańskimi pomidorami i węgierską papryką
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka korzeń
pęczek koperku
liść laurowy
3-4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

1. Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy
do 2,5 - 3 litrów wrzącej, osolonej wody
i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy
kalafior podzielony na różyczki.
2. Marchewkę, seler i pietruszkę trzemy na tarce
o grubych oczkach i dodajemy do zupy.
4. Następnie dodajemy liść laurowy, masło,
łyżkę Kucharka i poszatkowany koperek.
Całość gotujemy przez około 10-15 minut.
5. Pod koniec gotowania wsypujemy kaszę manną
i gotujemy na wolnym ogniu aż do zagęszczenia
zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO


czwartek, 26 lipca 2012

Dzisiaj mojemu lubemu zachciało się znienacka barszczyku
a, że nie było dużo czasu wymyśliłam na szybko oto szybki
BARSZCZYK Z ZIEMNIAKAMI


SKŁADNIKI:
2 duże ugotowane buraki (ja miałam gotowe z Lidla)
2-3 litry wody
2-3 kostki rosołowe
100ml koncentratu do barszczu Krakus
3 duże surowe ziemniaki
1 płaska łyżeczka Ziarenek Smaku Winiary
4 łyżki śmietany 18% do zabielenia
majeranek, pieprz

1. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
zalać wodą i wstawić do gotowania.
2. Dodać kostki rosołowe i koncentrat do barszczu.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w grubszą kostkę,
wrzucić do gotującego się barszczu i gotować aż zmiękną.
4. Zupę doprawić przyprawami i zabielić śmietaną.

Smacznego

sobota, 09 czerwca 2012

ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM

 

1 tacka pieczarek 500g
3 średnie marchewki
1 pietruszka korzeń
1 mała cebula
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
3 łyżki śmietany 18% do zabielenia
2 łyżki mąki do zagęszczenia
2-2,5 litra wody + 2 kostki rosołowe
3 łyżki masła do smażenia
sól, pieprz, maggi do smaku
pęczek koperku
300 g makaronu świderki, kolanka lub inny

1. Do wody dodajemy obraną, marchewkę, pietruszkę,
cebulę oraz ziele angielskie i listki laurowe.
2. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki,
smażymy na maśle do odparowania wody.
3. Odparowane pieczarki dodajemy do zupy i gotujemy około 30 minut,
następnie wyjmujemy cebulę.
Marchewkę i pietruszkę wyciągamy i kroimy w kostkę lub plasterki
i dodajemy do zupy.
4. Przygotowaną zupę zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną zupy,
następnie zabielamy śmietaną.
Na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do zupy.

środa, 30 maja 2012

Dziś Wam serwuje mój przepis na bardzo smaczną zupę z młodej kapusty.

Jest idealna na wiosenne dni. W moim domu nikt nie potrafi się jej oprzeć.

Czasami do zupy dodaję przesmażony boczek

ale względu na syna który nie lubi, tym razem go pominęłam.

 

Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:

2,5-3 litrów wywaru z rosołu lub kostki rosołowej (z 3-4 kostek)

1 małą główkę młodej kapusty lub 1/2 główki dużej

3 marchewki

4 duże ziemniaki

1 kopiasta łyżka masła

2-3 łyżki śmietany 18% do zabielenia

pęczek koperku

sól, pieprz do smaku

1 łyżka majeranku

1. Do wywaru z rosołu lub kostki wkładamy umytą i poszatkowaną kapustę,

dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki,

ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż zmiękną.

2. Następnie dodajemy łyżkę masła, pokrojony drobno koperek, łyżkę majeranku.

3. Na koniec zabielamy zupę śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego


 
1 , 2
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl