DANIA JEDNOGARNKOWE

wtorek, 28 lutego 2012
Tym razem danie jednogarnkowe:) Smaczna i pożywna fasola po bretońsku
Polecam gorąco w te chłodne dni.

Składniki
50 dag suchej fasoli Jaś
30 dag surowego wędzonego boczku z kostką
(a jeśli bez, to dodatkowo kawałeczek wędzonej kości);
50 dag kiełbasy wiejskiej
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki cukru
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek,
słodka i ostra papryka,chilli
łyżka mąki

 
Dzień wcześniej: Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą (ponad dwa razy tyle, co fasoli)
i odstawić na noc.
Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą,
odczekać ok. 15 minut i znowu odcedzić.
Tak przygotowaną fasolę włożyć do dużego garnka (pojemności ok. 2 litrów),
w którym będzie przygotowywana potrawa,
zalać wodą tak aby na wierzchu było widać wodę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Z boczku wykroić kostkę (lub użyć dodatkowej)
oraz skórę, dodać do garnka z fasolą.
Zagotować bez przykrycia, odrobinę posolić i gotować na bardzo małym ogniu
pod przykryciem do miękkości (ok. godziny).
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na średnim ogniu,
dodać pokrojoną cebulę i przesmażyć.
Kiełbasę pokroić w dość grube ćwierćplasterki, dodać do boczku,
całość smażyć do zrumienienia
(nie dodawać tłuszczu, wystarczy ten wytopiony).


Koncentrat zagotować z odrobiną wywaru z fasoli, doprawić cukrem.
Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć kość oraz skórę z boczku,
ująć z 5-6 ziaren fasoli i rozgnieść na miazgę.
Do fasoli dodać zmiażdżoną masę, koncentrat, podsmażone wędliny
(razem z tłuszczem), wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić przyprawami na pikantnie (dużo majeranku)
i całość zagotować (w razie potrzeby podlać odrobinę wrzątkiem).
Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.
Podawać z dodatkiem świeżego chleba czy pieczywem czosnkowym.

SMACZNEGO!!! 

sobota, 25 lutego 2012

Dziś na obiad gulasz w innej odsłonie.

Może być podawany z ryżem, kaszą czy makaronem.

 

SKŁADNIKI:

0,5 kg mięsa gulaszowego

1 duża papryka czerwona

3-4 większe ogórki kiszone

przyprawa do gulaszu

sól, pieprz

pół szklanki śmietany 18%

1 szklanka wody

3 łyżki ketchupu pikantnego

3-4 ząbki czosnku

olej do smażenia

 

1, Mięso kroimy w kostkę, smażymy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

2. Paprykę i ogórki kroimy w paski, dodajemy do przesmażonego mięsa i smażymy.


3. Dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem.

4. Dodajemy ketchup, przyprawy, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na słabym ogniu.


5. Na koniec dodajemy śmietanę. Jak ktoś woli może zagęścić dodatkową mąką.

Smacznego

 

czwartek, 23 lutego 2012

SKŁADNIKI:

500g mięsa mielonego z szynki

1 Fix Knorr Pikantne Bolognese z Chili

1 puszka pomidorów 400g

1 papryka czerwona

1 puszka fasoli czerwonej

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

3 łyżki ketchupu pikantnego

3-4 ząbki czosnku

1 średnia cebula

sól, pieprz, zioła prowansalskie

olej do smażenia

 PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić razem na oleju dodając przyprawy.

2. Do przesmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy aż zmięknie.

3. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy pod przykryciem.

4. Dodajemy Fix Knorr, pomidory z puszki z zalewą i odsączoną fasolę z puszki, następnie przecier i ketchup.

5. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.

6. Gdy ktoś woli ostrzejsze może doprawić sobie do smaku.

Można podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

 

sobota, 11 lutego 2012

Idealne na śniadanie walentynkowe:)

 

Potrzebujemy:

parówki

jajka

sól, pieprz

wykałaczki

 

1. Parówki nacinamy wzdłuż nie przecinając ich do końca i zawijamy spinając wykałaczką.

2. Następnie wkładamy na gorący tłuszcz i wbijamy jajko, doprawiając do smaku.

środa, 01 lutego 2012

Nasze ulubione PIECZONKI z ziemniaków.

Tym razem zrobione w domku w szybkowarze:)

 

SKŁADNIKI:

1-1,5 kg ziemniaków

5 długich kabanosów

2 marchewki

2 średnie cebule

sól

pieprz

przyprawa do ziemniaków

koperek (ja użyłam mrożonego)

olej do wysmarowania garnka

 

1) Ziemniaki i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w paski.

2) Cebulę obieramy i kroimy w krążki, kabanosy kroimy w kawałki.

3) Garnek z grubym dnem natłuszczamy olejem (ja użyłam szybkowaru), układamy składniki warstwami:

4) Ziemniaki posypujemy przyprawami, marchewkę, kabanosy,

cebulę obsypujemy koperkiem i tak na przemian do wykorzystania wszystkich składników.

5) Garnek z przykrywką stawiamy na palnik o słabym ogniu co jakiś czas mieszając.

 

Smacznego!!!


 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl