DANIA OBIADOWE

wtorek, 02 października 2012

Dzisiaj przygotowałam prosty i łatwy obiad
Bardzo lubię kurki, więc skorzystałam z tego przepisu:
http://kotlet.tv/poledwiczki-zapiekane-z-kurkami
Przepis jednak podaję według wersji zrobionej przeze mnie:)
Polędwiczki można podawać z ziemniakami lub makaronem

Składniki:
1 cebula
1 łyżka oleju
1 polędwiczka wieprzowa (500g)
100 g przecieru pomidorowego
200 g śmietany
75 ml wódki (można pominąć i zastąpić wodą)
papryczka chili
200 g kurek
250 g mozzarelli
po 1,5 łyżeczki kurkumy, tymianku, soli, pieprzu, majeranku

1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
    2. Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę, ewentualnie troszkę wody i wymieszać.
Dodać przyprawy i pokrojona papryczkę chili.
3. Do sosu dodać alkohol (lub wodę) i włożyć, pokrojone na niewielkie kawałki, mięso.
4. Formę wysmarować masłem, wyłożyć na dnie mięso z sosem, następnie kurki,
na wierzch porwaną mozzarellę
5.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez koło 50-60 minut.
Smacznego



środa, 25 kwietnia 2012

Tym razem coś na szybki obiad wymyślone na poczekaniu:)

1/2 opakowania makaronu świderki

1 słoiczek Uncle Ben's Sos seczuański

1 puszka fasolki czerwonej

starty ser

1 podwójny filet z kurczaka

natka z pietruszki

sól, pieprz, przyprawa złocista do kurczaka

 

1. Makaron ugotować al dente.

2. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w kawałki i smażyć na oleju doprawiając przyprawami.

3. Po usmażeniu kurczaka dodajemy sos oraz odsączoną fasolkę i pokrojoną natkę z pietruszki. Smażymy przez 5 minut.

4. Makaron przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz, na to sos i starty ser.

Smacznego


wtorek, 20 marca 2012

I oto mój przepis na ulubione przez wielu gołąbki.

Tym razem zrobiła je z kapusty pekińskiej bo akurat taką miałam pod ręką.

Gołąbki oczywiście piekę w piekarniku bo Nam lepiej takie smakują

i polewam sosem pomidorowym.

 

Składniki:

1 duża kapusta pekińska (aby miała duże liście)

2 szklanki ryżu

6 szklanek wody

płaska łyżeczka soli

0,5 kg mięsa mielonego z łopatki

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

2-3 łyżki oleju

1 jajko

sól,pieprz, vegeta, zioła prowansalskie, maggi

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z kapusty wydrążyć głąb i sparzyć ją we wrzątku przez około 5 minut.

2. Ryż ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i odstawić do wystudzenia.

3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę i zeszklić na oleju. Dodać przyprawy.

4. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, cebulę z czosnkiem i przyprawami, następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

5. Na każdy liść kapusty dodajemy po łyżce farszu, boki zawijamy do środka a następnie zwijamy jak rolady.

6. Przygotowane gołąbki wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko tłuszczem.

7. Gołąbki zalewam przygotowanym wcześniej sosem.

8. Całość wkładam do rękawa do pieczenia.

9. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około godziny.

15 minut przed końcem pieczenia nacinam folię aby gołąbki się trochę spiekły.

7. Jak ktoś chce może dodatkowo polać sobie przed podaniem polać sosem pomidorowym.



SOS POMIDOROWY:

1 średnia cebula

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

1 szklanka bulionu

3 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki ketchupu

2 łyżki śmietany

maggi

zioła prowansalskie

mąka + woda do zagęszczenia

 

1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na oleju.

2. Wlac bulion, dodać przecier pomidorowy, ketchup, roztrzepaną śmietanę i przyprawić.

3. Zgęścić wedle gustu.





sobota, 28 stycznia 2012

Idealne na niedzielny obiad do rolad i modrej kapusty:)

Prawdziwe kluski śląskie są okrągłe z dziurką w środku

do której wlewa się sos z pieczeni.

U mnie tym razem wersja na szybko:)

Z ciasta zrobiłam po prostu wałek i pokroiłam w kawałki:)

Smak ten sam ale wizualnie inne.

 

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana (około szklanki)

jajko (niekoniecznie)

sól


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze pognieść.

Poczekać chwilę aż trochę wystygną, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną (około 1 szklanki)

tak aby ciasto było plastyczne i nie kleiło się do rąk i dobrze zagnieść na jednolitą masę.

Formować kluski dowolnej wielkości.

Wrzucić do wrzącej osolonej wody (najlepiej w szerokim garnku).

Mieszać delikatnie łyżką drewnianą.

Kluski zagotować i potem zmniejszyć ogień do minimum,

żeby się nie rozgotowały gotując jeszcze około 3-5 minut.

 

Kluski możemy podawać z roladą, sosem i modrą kapustą

lub też ze skwarkami, cebulką lub zjeść same:)

środa, 25 stycznia 2012

 

Sos pieczarkowy:

0,5 kg pieczarek
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz
koperek
1 szklanka bulionu
2 łyżki śmietany
1 płaska łyżka mąki pszennej - do zagęszczenia

Ponadto:
250g makaronu

 

Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać pieczarki, doprawić.

Całość razem wymieszać i chwilę smażyć, dodać koperek.

Wlać 1/2 szklankę bulionu, wymieszać i dusić około 30 minut.

Do pozostałego zimnego bulionu dodać śmietanę i mąkę pszenną.

Całość dokładnie wymieszać i wlać do pieczarek.

Razem wymieszać i zagotować.

 

Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.

Przecedzić i rozłożyć na talerzach tak, żeby w środku talerza pozostawić miejsce na sos pieczarkowy.

Następnie w pozostawione miejsce nalać sos pieczarkowy. Podawać na gorąco.



 
1 , 2
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl