PIZZE, ZAPIEKANKI, MAKARONY

poniedziałek, 03 lutego 2014

Dzisiaj Wam proponuję pyszną zapiekankę
z makaronem, mięsem mielony, pieczarkami i papryką.
Przepis zaczerpnęłam z tej stronki,
http://apetytprzepisy.blogspot.com/2012/03/zapiekanka-z-miesem-mielonym.html
dokonałam lekkiej modyfikacji i wyszedł smaczny obiad.

SKŁADNIKI:
300g makaronu świderki lub rurki
500g mielonego mięsa wieprzowego
przyprawy do mięsa: sól, pieprz,
papryka ostra mielona (1łyżeczka)
zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
2 cebule
300g pieczarek
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 łyżki ketchupu pikantnego
200g żółtego sera
SOS:
250 ml śmietanki 18%
3 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
Dodać mięso mielone, przyprawić i na koniec
dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić.
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć.
Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami:
ugotowany makaron
mięso mielone z cebulą
pieczarki
papryka
SOS:
Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte
ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać.
Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem
i posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
Piec ok. 15 - 20 min. w 180 stopniach.



czwartek, 14 lutego 2013

Szybkie i proste w wykonaniu pizzerinki w formie kwiatowej:)
Idealna na Walentynki, gdy nie chcemy spędzać
czasu w kuchni na przyrządzaniu czasochłonnych posiłków
tylko usiąść przy boku ukochanej osoby.
Składniki możemy dać dowolne jakie mamy w lodówce
np. paprykę, salami, pieczarki itp.
Polecam każdemu kto narzeka na brak czasu:)

Składniki
2 opakowania świeżego ciasta francuskiego
200g szynki
200g sera w plastrach
przyprawa do pizzy
zioła prowansalskie


1.Gotowe ciasto rozwinąć i pokroić w pasy szerokości 3-4 cm.
Na każdy pas nałożyć obok siebie szynkę, następnie plastry sera.
2.Posypujemy przyprawą do pizzy i ziołami prowansalskimi.
3.Każdy przygotowany pas zwijamy w rulonik,
wkładamy do formy na muffinki lub do silikonowych babeczek.
4.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 20minut.


sobota, 26 stycznia 2013

Dzisiaj miałam ochotę na jakąś zapiekankę
a, że w lodówce było mięso mielone i brokuły
postanowiłam, że spożytkuję je do zapiekanki:)

SKŁADNIKI:

500g mięsa mielonego (z łopatki lub szynki)
500g dowolnego makaronu
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
200g żółtego sera
1 papryka czerwona
3-4 pomidory (ew. puszka pomidorów bez skórki)
1 Fix Knorr Spaghetti bolognese
1 brokuł (może być mrożony)
3 łyżki ketchupu pikantnego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
odrobina wody do podlania 

SOS BESZAMELOWY:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
100ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Na początek obieramy cebulą i czosnek, kroimy na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę z czosnkiem.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę papryki i przesmażamy całość.
Gdy papryką zmięknie dodajemy mięso mielone, smażymy i co jakiś czas mieszamy.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę a następnie dodać do farszu mięsnego.
Całość przesmażyć, dodać ketchup, Fix oraz przyprawy.
Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 10 minut
co jakiś czas mieszając.
2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5-8 minut.
Przelać zimną wodą i odstawić do ocieknięcia wody. Makaron ugotować al dente.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy:
W garnuszki rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość chwilę przesmażamy.
Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Sos powinien być  gęsty, jednolitej
i gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą lub masłem,
wykładamy ugotowany makaron, następnie przygotowany farsz mięsny,
brokuły. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
6. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego !!!


wtorek, 04 grudnia 2012

Tym razem w lodówce zostały resztówki
pieczarek, sera, mozzarelli
więc postanowiłam upiec dla chłopaków pizzę.
Tym razem z serowymi brzegami.
Ciasto na pizzę jest puszyste, miękkie i dobrze się wyrabia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
20g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
około 2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju słonecznikowego

ZACZYN: drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier, 2 łyżki mąki i część wody.
(około 60ml) dobrze wymieszać aż zaczyn będzie miał konsystencje gęstej śmietany.
Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę (na początek 1 szklankę, reszta przy wyrabianiu),
sól, olej, resztę ciepłej wody (!) i podrośnięty zaczyn.
Wymieszać całość łyżką, następnie wyrabiać przez około 5 minut
podsypując resztę mąki aż ciasto stanie się miękkie i elastycznie.
Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłe miejsce
na około godzinę.
W tym czasie przygotujmy sobie składniki które lubimy.
Ja dałam 3 większe pieczarki, 1 pomidor, cebulę, kostkę mozzarelli,ser.
Gdy ciasto nam wyrośnie odpowietrzamy je i rozwałkowujemy na duży okrąg
(gdyż będziemy zawijać ser na brzegach około 40cm).
Przenosimy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (u mnie 34 cm), na boki dajemy kostki sera,
 zawijamy na dwa razy i zlepiamy, ciasto delikatnie smarujemy
 tłuszczem, następnie sosem pomidorowym, posypujemy
przyprawą do pizzy, bazylią, oregano.
Następnie posypujemy starty ser i nakładamy pozostałe składniki wedle uznania.
Przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni
i pieczemy przez około 13-15 minut.


środa, 31 października 2012

Dawno nie robiłam łazanek a, że w domu
miałam wszystko co potrzeba do ich zrobienia
Więc zabrałam się do roboty:)

SKŁADNIKI:
500g kapusty kiszonej
500g pieczarek
500g makaronu
1 cebula
sól, pieprz, majeranek
ziele angielski (4-5 ziarenek)
liść laurowy (3-4 listki)
pietruszka zielona

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę dokładnie wypłukać, pokroić, zalać wodą i gotować
przez około godzinę na wolnym ogniu.
2. Cebulę pokroić na drobna kostkę i zeszklić na oleju.
3. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na oleju.
4. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać przesmażone pieczarki i cebulę,
dodać przyprawy i całość przesmażyć.
5. Makaron ugotować, odcedzić i dodać do farszu z poszatkowaną pietruszką.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez około 5 minut.

SMACZNEGO

,

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl