PASZTETY I PASZTECIKI

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Bardzo delikatne, chrupiące i miękkie Paszteciki idealne do barszczu:)

 

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

 


SKŁADNIKI:

 

CIASTO:

125 g miękkiej margaryny KASIA

2 1/2 - 3 szklanki mąki pszennej

2 jajka

opakowanie drożdży instant

1/2 szklanki śmietany 18%

FARSZ:

70 dkg pieczarek

40 dkg kapusty kiszonej

1 jajko

1 mała bułka czerstwa

1 średnia cebula

vegeta, sól, pieprz do smaku

 

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. PIECZARKI Z CEBULKĄ PODSMAŻYĆ Z PRZYPRAWAMI.

2. WODĘ Z KAPUSTY ODLAĆ, POKROIĆ, UGOTOWAĆ W WODZIE I ODCEDZIĆ.

3. KAPUSTĘ DAĆ DO PIECZAREK I DUSIĆ AŻ WODA WYPARUJE, NASTĘPNIE ZEMLEĆ Z NAMOCZONĄ BUŁKĄ CZERSTWĄ.

4. DO FARSZU DODAĆ JAJKO, BUŁKĘ TARTĄ I WYMIESZAĆ.

5. NASTĘPNYM KROKIEM JEST WYKONANIE CIASTA.

A WIĘC: Z JEDNEGO JAJKA I POZOSTAŁYCH SKŁADNIKÓW WYRABIAMY CIASTO I ROZWAŁKOWUJEMY.

6. WYCINAMY PASKI O SZEROKOŚCI 10 CM, KŁADZIEMY Z BOKU PASKÓW FARSZ, ZLEPIAMY BRZEGI TWORZĄC DŁUGI RĘKAW.

7. WYKRAWAMY PASZTECIKI - WIELKOŚĆ WG UZNANIA, NA WYSMAROWANĄ TŁUSZCZEM BLACHĘ KŁADZIEMY PASZTECIKI

8. NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI, NASTĘPNIE ROZTRZEPANYM DRUGIM JAJKIEM SMARUJEMY PRZYGOTOWANE PASZTECIKI. WKŁADAMY DO PIEKARNIKA I PIECZEMY 30 - 40 MINUT DO ZARUMIENIENIA.




O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl