DANIA RYBNE

piątek, 07 grudnia 2012

Na dzisiaj miałam rozmrożonego mintaja
więc improwizując przygotowałam na dziś proste i smaczne danie:)

SKŁADNIKI dla 5-6 osób:
1 opakowanie makaronu
5-6 płatów mintaja
po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
1 cebula
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do ryb
sól, pieprz ziołowy
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka cukru
koperek lub szczypiorek do ozdoby:)

1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę i lekko zeszklić.
2. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku i przesmażyć.
3. Mintaja pokroić w paski, skropić cytryną, posypać przyprawą do ryb.
Następnie przełożyć do patelni z papryką, cebulą i czosnkiem i podsmażyć.
4. Dodać koncentrat zmieszany z 3/4 szklanki wody
i podlać potrawę i dusić około 10 minut.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem.
5. Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą.
6. Na ugotowany makaron nałożyć przygotowany farsz
i posypać ewentualnie koperkiem czy szczypiorkiem.
Smacznego


piątek, 19 października 2012

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny obiadek.
Muszę się przyznać, że pierwszy raz robiłam łososia
i do końca nie wiedziałam jaki wyjdzie.
Ale wyszedł świetny obiad bez używania zbędnych garnków.

SKŁADNIKI:
2-3 kawałki łososia
3-4 ząbki czosnku
garść posiekanego koperku
1 cytryna
przyprawa do ryb
1 kg ziemniaków
przyprawa do ziemniaków
olej

1. W moździeży utrzeć sok z cytryny z koperkiem
i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włożyć do lodówki.
2. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową,
 natrzeć delikatnie masłem i ułożyć kawałki delikatnie ponacinanego łososia (skórą do dołu).
3. Na łososia dać odrobinę stopionego masła i ułożyć przygotowaną pastę.
Sokiem podlewamy kawałki łososia.
4. Rybę posypać przyprawą do ryb.
5. Ziemniaki pokroić w talarki, skropić olejem
 i posypać przyprawą do ziemniaków. Przemieszać i ułożyć w naczyniu.
6. Całość przykryć pokrywą lub włożyć do worka
i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut.
7. Przed końcem pieczenia (10 minut wcześniej) odkryć łososia
 i ziemniaki aby troszkę się spiekły. 

 

piątek, 11 maja 2012

Tym razem coś na piątkowe popołudnie,
smaczna ryba z papryką i ananasem.
Idealna dla wielbicieli ryby po grecku tylko w słodszej wersji.

SKŁADNIKI dla 6 osób:

0,5 kg fileta  z mintaja lub innej ryby
1 średniej wielkości por 
1 mała cebula
1 mała papryka czerwona
0,5 puszki ananasów w kawałkach + 5 łyżek soku z ananasa
4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, łyżeczka cukru
0,5 szklanki wody do podlania
sok z cytryny
mąka

Sposób przygotowania
1.Filet pokroić na kilka części, skropić cytryną oraz przyprawić solą i pieprzem.
Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron.
2. Cebulę pokroić na drobno, seler w krążki i razem zeszklić na oleju.
Następnie dodać paprykę pokrojoną w plasterki. Jak się papryka przesmaży
i zmięknie dodać pokrojone ananasy z puszki
oraz 5 łyżek soku z ananasa – razem wszystko przemieszać.
3. Doprawić do smaku i dodać łyżeczkę cukru, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy.
Podlewamy 0,5 szklanką wody. Wszystko przemieszać ze sobą.
4. Połączyć przesmażone warzywa z rybą i delikatnie przemieszać.
5. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu aby smaki się przegryzły ze sobą.


piątek, 03 lutego 2012

W zamrażarce znalazł się zamrożony, wyłuskany

i pokrojony KARP więc na piątkowy obiad jak znalazł:)

Prosty to przyrządzenia, smaczny, przypominający święta:)

 

1 karp (ja mam już wyłuskany, wypatroszony i pokrojony no i odmrożony)

cytryna

2 jajka

mąka pszenna tortowa

drobna bułka tarta

sól, pieprz

przyprawa do ryb

1 kostka masła (do smażenia)

 

1) Pokrojonego karpia myję, osuszam, doprawiam, solą, pieprzem
i przyprawą do ryb oraz skrapiam cytryną.
2) Obtaczam kolejno w mące, następnie jajku i bułce tartej.
3) Smażę rybę z obu stron na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru,
co jakiś czas dodając po kawałku masła aby tłuszcz się nie przypalił. 





 

czwartek, 29 grudnia 2011

 

1 kg fileta z mintaja (może być inna)

3 większe marchewki

1 duża cebula

1 seler

2 pietruszki (korzeń)

3 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki ketchupu pikantnego

łyżka cukru

mąka

bułka tarta

2-3 jajka

olej do smażenia

sól, pieprz, vegeta


1. Filety z mintaja pokroić na mniejsze części, przyprawić.

Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej i upiec na oleju na złoty kolor.

2. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i przesmażyć na oleju dodając.

3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać do przesmażonych warzyw, dodać ketchup, przecier i 1 szklankę wody i dusić mieszać.

4. Doprawić do smaku i układać na przemian w salaterce (warzywa z zalewą - ryba itd.)

5. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc.

 


 

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl