SERNIKI

poniedziałek, 22 lipca 2013

CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
5 żółtek
1 kostka KASI 250g
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SERNIKOWA
1 kg sernika wiaderkowego
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 kostka KASI 250g
2 jajka
1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych KAMIS
ziarenka z 1 laski świeżej wanilii
5 białek (pozostałych z ciasta)
DODATKOWO:
500g malin + 2 łyżki cukru

CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść,
owinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki (lub na 30 minut do zamrażarki).
MASA SERNIKOWA:Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać budynie,
miękką Kasię, ziarenka ze świeżej wanilii oraz przyprawę do sernika
i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodawać po łyżce sera z wiaderka i miksować na niskich obrotach lub przemieszać.
Białka pozostałe z ciasta ubić na sztywno.
Delikatnie wmieszać do masy serowej.
Blaszkę o wymiarach 40x24cm (mierzona na górze) nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno blaszki wylepić schłodzonym ciastem, wylać masę serową,
następnie wyłożyć maliny wymieszane z cukrem.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut.
Piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim sernik przez około 30 minut,
następnie wyłożyć na kratce do całkowitego wystudzenia.

niedziela, 24 lutego 2013

Dzisiaj trochę eksperymentu,
jogurty stały w lodówce i kończyła się data ważności
więc na szybko upiekłam z nich sernik.
Poszłam na łatwiznę tym razem bo czasu brakowało
i upiekłam go na biszkoptach, natomiast
białka które pozostały mi z pączków wykorzystałam
do zrobienia puszystej, delikatnej bezy:)
Polecam bo sernik wyszedł delikatny jak pianka, puszysty,
rozpływający się w ustach i łatwy w przygotowaniu.

 
SKŁADNIKI:
1000g gęstego jogurtu greckiego
2 budynie waniliowe (bez cukru)na 0,5 l mleka lub 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 opakowanie biszkoptów (180g)
skórka otarta z 1 większej cytryny
sok z połówki cytryny
BEZA
(zamiast niej możemy sernik
posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową):
1 szklanka białek (około 6-7 białek)
3/4 szklanki cukru

 
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Gdy mamy je w lodówce to 2 godziny wcześniej je wyjmujemy.
2. Na początku miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
na białą puszystą masę.
3. Dodajemy budynie/mąkę ziemniaczaną i olej ciągle miksując.
4. Do przygotowanej masy dodajemy jogurty i delikatnie mieszamy
całość do połączenia się składników.
5. Białka (z 5-ciu jajek) ubijamy na sztywno,
pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo
cukier ciągle ubijając przez około 5 minut.
6. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy jogurtowej i krótko
delikatnie mieszamy.
7. Na koniec wciskamy sok z połówki cytryny i ścieramy
na drobnych oczkach skórkę z całej cytryny - dodajemy do masy i mieszamy.
8. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
9. Na dno blaszki wykładamy biszkopty, wylewamy masę jogurtową
całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około
45 minut.
10. Po tym czasie na sernik wykładamy ubite na sztywno białka i pieczemy
w tej samej temperaturze przez około 15 minut (beza nie może być spieczona,
bo nie pojawi się wtedy rosa).
11. Gotowy sernik wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego!


sobota, 12 stycznia 2013

Jeżeli macie problemy z opadającymi sernikami
a macie ochotę na taki równiutki, łatwy w przygotowaniu i smaczny,
to polecam Wam skorzystanie z mojego przepisu
który sprosta tym wymaganiom:)
czyli
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH.
Przepis dodałam do kolejnego weekendu z Kasią
p.n. "Sernikowe szaleństwo"

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (forma 27x14x7cm):
1 kg twarogu sernikowego
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1 kostka masła lub margaryny (200g)
1/2 szklanki mleka 3,2%
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (2X40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 dużej cytryny
DODATKOWO:
1 i 1/2 dużego opakowania herbatników (około 300g)
cukier puder do posypania lub ew. polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować dwa garnki tak aby jeden mieścił się w drugim.
Do większego wlewamy wodę - stawiamy na palnik. Do mniejszego dajemy ser,
jajka, cukier, cukier waniliowy, masło/margarynę - wkładamy do większego
garnka i gotujemy w kąpieli wodnej ciągle mieszając aż się zagotuje masa.
2. Do gotującej się masy serowej wlewamy proszek budyniowy
i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 szklance mleka.
Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia masy.
3. Odstawiamy z palnika i dodajemy sok z połówki cytryny, dokładnie mieszamy.
4. Formę o wymiarach 27x14x7cm wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć na dno
warstwę herbatników, smarujemy gorącą masą sernikową i tak na przemian
(ja dałam 6 warstw herbatników).
5. Ostatnią warstwę pozostawiamy wyłożoną herbatnikami (bez kremu).
Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia,
następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na noc.
6. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.




sobota, 29 września 2012

Kolejny weekend wypieków z Kasią:)
Tym razem tematem jest "Powitanie jesieni"
A, że od dłuższego czasu chodził za mną serniczek
postanowiłam go upiec na kruchym spodzie,
ze skarmelizowanymi jabłkami z miodem i płatkami migdałowymi.
Wyszło pyszne ciacho, polecam:)

CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 kostki margaryny KASIA
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
MASA SEROWA:
1 kg sera półtłustego
(użyłam 4 kostek sera firmy Delikate i 1 raz zmieliłam na maszynce)
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
6 żółtek
1 budyń waniliowy/śmietankowy
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
DODATKOWO: 9 białek + 1 i 1/2 szklanki cukru do masy serowej
MASA JABŁKOWA:
5winnych jabłek
4 łyżki miodu
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
DODATKOWO: garść płatków migdałowych oraz polewa deserowa

CIASTO:
1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm
wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponakłuwać widelcem.
MASA SEROWA:
1. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
3. Schłodzone białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier
i dobrze ubić.
Na koniec ubite białka delikatnie wmieszać w masę serową.
Wylać na wylepioną ciastem blaszkę o wymiarze 25x35cm i włożyć
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około godziny. Wystudzić sernik w piekarniku nie otwierając drzwiczek!
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni skarmelizować miód, dodać starte jabłka.
Wycisnąć sok z cytryny i dusić 3 minuty.
Na upieczony sernik wyłożyć masę jabłkową.
Wierzch posypać przyrumienionymi na suchej patelni migdałami
(około garść) i polałam polewą deserową.
Wystudzić i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.



sobota, 22 września 2012

Tym razem Kasia ogłosiła temat weekendowych wypieków
p. n. "Pożegnanie lata".
Nie mogło więc się obejść bez delikatnego, mega owocowego sernika.
Tym razem skorzystałam z przepisu:
http://www.malacukierenka.pl/kolorowy-sernik-z-letnimi-owocami-na-herbatnikach.html
Ciasto wyszło delikatne, lekko kwaskowate.
Następnym razem pewnie zrobię go w wersji z biszkoptem bo takie lubię bardziej.

Składniki:
Spód:
200g maślanych ciasteczek
120g masła

Masa serowa:
500g mielonego twarogu
300g naturalnego jogurtu
4 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny
¾ szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 
około 200g jagód
około 200g malin
Około 100-150 g truskawek
2 średniej wielkości brzoskwinie (możemy użyć brzoskwinie z puszki)

Dodatkowo:
2 galaretki Ametystowe firmy Wodzisław
200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
3 szklanki wrzątku + 3 łyżki cukru – do rozpuszczenia galaretki
mieszanka mrożonych owoców leśnych 750g

1.Masło roztopić. Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać do masła – wymieszać.
2.Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia,
wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąć.
3.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody.
4.Ser, jogurt, sok z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy krótko zmiksować.
5.Żelatynę rozmieszać z 4 łyżkami masy serowej
 i następnie połączyć z pozostałą masą, dokładnie wymieszać.
6.Przygotowaną masę serową podzielić na 3 części,
 do jednej dodać zmiksowane jagody, do drugiej zmiksowane maliny
 oraz pokrojone na części truskawki a do trzeciej pokrojone na cząstki brzoskwinie.
7.Masę jagodową wyłożyć na spód z ciasteczek,
wyrównać i wstawić do lodówki aby masa stężała.
8.Następnie wyłożyć masę z kawałkami brzoskwiń
i włożyć do lodówki aby stężała.
9.Na sam wierzch wykładamy masę malinowo – truskawkową i wkładamy do lodówki.
10. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku
z 3 łyżkami cukru – pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
11.Na sernik wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką
– wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
12.Przed podaniem ubijamy śmietanę z 2 łyżeczkami cukru pudru.
Dekorujemy wierzch galaretki i ozdabiamy truskawkami.




 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl