TORTY

sobota, 03 maja 2014

Tym razem przepis na proste i klasyczne ciasto.
Skorzystałam z przepisu z tej strony:
http://www.mojeciasto.pl/przepisy/murzynek-z-kremem-6519.html
Jak na moje kubki smakowe to samo ciasto wyszło dobre,
tylko mi nie podeszła sama masa bo ja wolę lżejsze masy:)
Ale jak ktoś lubi masy maślane to na pewno ciasto zasmakuje.


SKŁADNIKI:
CIASTO:
1 kostka Kasi
1 i 1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżki kakao
2 szklanki mąki tortowej
4 jaja (osobno żółtka osobno białka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
  
MASA KREMOWA:
250 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 mały olejek cytrynowy
3 kostki startej białej czekolady

DODATKOWO:dżem brzoskwiniowy do przesmarowania

Kasię rozpuścić w garnku, dodać cukier, mleko i kakao.
Gotować przez 5 minut aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając.
Odlać 1/2 szklanki do polania wierzchu ciasta, resztę przestudzić.
Do zimnej masy dodać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia - wymieszać.
Schłodzone białka ubić na sztywno
i połączyć delikatnie z przygotowaną masą.
Formę o średnicy 24cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia lub obsypać bułką tartą czy mąką.
Wylać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
KREM - składniki muszą mieć temperaturę pokojową!:
Kasię, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puch.
Na koniec stopniowo dodawać gęstą, kwaśną śmietanę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, posmarować lekko dżemem,
następnie kremem i przykryć drugim plackiem.
Wierzch polać pozostawioną polewą kakaową i posypać migdałami,
wiórkami kokosu czy startą czekoladą.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego

niedziela, 07 kwietnia 2013

Dzisiaj się pokusiłam aby upiec tort z tego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_chalwowy/przepis.html
Trochę miałam przygód z pieczeniem biszkoptów tego tortu.
Gdy pierwszy biszkopt piekłam przez 30 minut to wyszedł
niski i jakiś suchy, drugi już piekłam 25 minut i wyszło lepiej
ale biszkopt minimalnie opadł:(
więc wzięłam się z upieczenie 3ciego biszkoptu
aby tort nie był za niski :)
Ponadto wiśnie zalałam likierem Cherry Brandy bo to tort na urodziny
dla lubiących zakrapiane torty :)
Ja użyłam tortownicy 27 cm
Po tych wszystkich zabiegach tort wyszedł wyśmienity :)

Składniki na 1 biszkopt (ja upiekłam 3):
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
 3 czubate łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej
z 1 i 1/2 szklanki wrzątku, ostudzonej
(ja nasączyłam likierem który pozostał z wiśni)
MASA CHAŁWOWA:
400g miękkiej Kasi lub masła
400g chałwy waniliowej
MASA WIŚNIOWA:
1 słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego 400g
1 słoik wiśni drążonych (odsączonych) (360g - masa owoców bez zalewy)
1 szklanka likieru Cherry Brandy do zalania wiśni
Dekoracja: 50g startej gorzkiej czekolady i kolorowa posypka

Przygotowanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała,
przez około 10 minut.
Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,
wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy (26cm).
Piec przez około 30-35 minut (w moim piekarniku elektrycznym wystarczyło 25 minut).
Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut),
a następnie wyjąć biszkopt z formy. Kolejne dwa biszkopty upiekłam tak samo.
MASA WIŚNIOWA:
Wiśnie odsączy z zalewy, przełożyć spowrotem do słoika i zalać likierem Cherry Brandy
Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Odsączone wiśnie z likieru wmieszać w konfiturę wiśniową.
Likier pozostawić do nasączenia biszkoptu.
MASA CHAŁWOWA: Kasię lub masło zmiksować mikserem do białości
i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.
PRZEKŁADANIE:
Pierwszy biszkopt nasączamy najpierw
pozostałym likierem cherry, smarujemy połową
masy wiśniowej, następnie wykładamy 1/3 kremu chałwowego.
Nakładamy drugi nasączony likierem biszkopt,
smarujemy resztą masy wiśniowej, smarujemy kremem chałwowym.
Wierzch i boki smarujemy masą chałwową. Wierzch obsypujemy
startą gorzką czekoladą a boki kolorową posypką.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.



poniedziałek, 01 kwietnia 2013

"Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam:
miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr,
zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze.
Pracy, która pomaga żyć.
Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać
i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie."


No i aby osłodzić ten Wielkanocny czas,
zapraszam na TORCIK WIELKANOCNY:)
Delikatny, puszysty biszkopt nasączony syropem z brzoskwiń,
przełożony dżemem i kremem śmietankowo-czekoladowym
i brzoskwiniami:)

BISZKOPT:
5 jajek (osobno białka i żółtka)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
400 g śmietany kremówki
150 g białej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki)
3 łyżki ciepłej wody
1 śmietan fix
puszka brzoskwiń 820g
dżem porzeczkowy niskosłodzony 400g lub jeżynowy
DODATKOWO:
perełki cukrowe
jajka czekoladowe

BISZKOPT:
1. Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać cukier z wanilią (lub waniliowy)
oraz część cukru zwykłego i ubić na sztywną pianę.
Resztę cukru dodać stopniowo w trakcie ubijania piany.
2.Do ubitej piany dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną,
mąkę pszenną i wszystko przemieszać na niskich obrotach lub łyżką.
3.Formę o średnicy 22cm natłuścić, wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut
na tzw. suchy patyk. Wystudzić i podzielić na 3 części.
MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
1. Do schłodzonej śmietany dodać przesiany cukier puder,
cukier z wanilią i ubić na sztywno. Na koniec dodać śmietan fix i krótko ubić.
2.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Dodać do ubitej śmietany i delikatnie przemieszać.
3. Brzoskwinie pokroić na półksiężyce.
4. Do pół szklanki syropu (z puszki) dodać 3 łyżki ciepłe wody i przemieszać.


UKŁADANIE:
1. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć syropem brzoskwiniowym wymieszanym z wodą,
następnie posmarować połową dżemu, nałożyć 1/3 część ubitej śmietany
i wyłożyć pokrojone brzoskwinie, następnie nałożyć drugi krążek posmarowany
delikatnie śmietaną od spodu,nasączyć syropem, następnie dżem, śmietana i brzoskwinie.
Na koniec trzeci krążek nasączyć syropem od spodu, docisnąć do pozostałych.
2. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą śmietaną.
Dekorujemy wg uznania.
3. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.


poniedziałek, 25 marca 2013

Tym razem postanowiłam zrobić tiramisu
w formie tortu. Skorzystałam tym
razem z tego przepisu:
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/363-przepis-na-tort-tiramisu
Tort nie jest za słodki, więc jeśli
wolicie słodsze wersje wypieków
to dajcie więcej cukru.
Tort jest wilgotny, nasączony kawą z amaretto,
posmarowany masą serową i posypany czekoladą.
Ja następnym razem dam połowę ponczu,
aby lepiej dało się zawijać biszkopt z masą.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
4 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (około 3/4)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody.
Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy.
Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy masę na biszkopt i pieczemy w temperaturze 175 stopni
przez około 10 minut.
Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę,
ściągamy papier i posypujemy cukrem.Nakrywamy suchą ścierką
i pozostawiamy do wystudzenia.

MASA SEROWA:
250g serka mascarpone
500g zmielonego twarogu z wiaderka
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka likieru amaretto
250g śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
100g gorzkiej czekolady
PONCZ (wystarczy połowa):
100ml mocnej kawy posłodzonej (z 2 łyżeczek)
2 łyżki amaretto

DODATKOWO:
250ml śmietany 30%
kakao
ok. 30g gorzkiej czekolady

MASA SEROWA:
1. Czekoladę posiekać nożem na malutkie kawałki i odstawić.
2. Serek mascarpone i twaróg z wiaderka ucieramy
z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy likier.
W osobnej misy ubijamy śmietaną z cukrem pudrem
i śmietan fixem na sztywno.
Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do masy serowej.
3. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim wystudzony biszkopt.
Kawa powinna być zimna.
4. Masę serową wykładamy na nasączony biszkopt, posypujemy posiekaną czekoladą.
5. Biszkopt z masą kroimy w pasy szerokości około 5 cm.
6. Pierwszy pas zwijamy w rulon i wykładamy na środek tortownicy lub patery.
7. Kolejne pasy zawijamy wokół ustawionej na paterze rolady (zaczynamy w miejscu
gdzie skończył się poprzedni pasek).
8. Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej
kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu.
9. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała.
10. Śmietanę (250ml) ubić na sztywno.
Usunąć folię z tortu, wysmarować ubitą
śmietaną boki i wierzch tortu.
Posypać górę kakao i startą na grubych oczkach czekoladą,
część śmietany wycisnąć przez szprycę i ozdobić wedle uznania.


poniedziałek, 12 listopada 2012

No i już mam roczek:)
Założyłam bloga głównie dla siebie, żeby nie szperać po starych zeszytach, książkach,
czy gazetach aby upiec ciasto, przygotować dania dla niespodziewanych gości
czy przygotować sprawdzoną sałatkę.
Z tego miejsca chciałam Wam wszystkim podziękować, że odwiedzacie moje skromne progi,
pozostawiacie komentarze i korzystacie z przepisów umieszczonych na moim blogu.
Przez ten okres umieściłam 215 sprawdzonych przepisów (łącznie z dzisiejszym).
Dla niektórych to pewnie mało ale dla mnie to jest dużo biorąc pod uwagę
ograniczenia czasowe i dwójkę małych dzieci u mojego boku.
W sumie odwiedziło mnie ponad 100 tysięcy osób za co jestem Wam ogromnie
wdzięczna, że tyle razy mnie odwiedziliście.

A tak szczerze to jestem w szoku, że aż tyle:)
Sama nie spodziewałam się tylu gości w moich skromnych progach.
Przez ostatni tydzień weszliście ponad 8 tysięcy razy:) Jesteście niesamowici!

Jeszcze raz dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów.
Z tej okazji przedstawiam Wam przepis na smaczny tort,
który upiekłam dla mojej córci z okazji roczku.
Tort idealny na rodzinne uroczystości.
Biszkopt przełożony dżemem i kremem ajerkoniakowym
w towarzystwie skruszonych bezików.
Gorąco polecam.

i moja roczkowa pannica:)


BISZKOPT  (forma 26cm):
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ciepłej wody
BISZKOPT: Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier
i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej
wymieszany z ciepłą wodą,
zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać
 z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec około 35 minut,
po przestudzeniu przekroić na trzy równe blaty.


KREM AJERKONIAKOWY:
3 jajka
6 łyżek cukru
1 kostka masła 200g
1 kostka KASI (250)
około 150-200 ml gęstego ajerkoniaku
1 kieliszek spirytusu
1 olejek waniliowy

Jajka ubić na parze z cukrem, wystudzić.
Masło z margaryną utrzeć na puch.
Stopniowo dodawać ubite jajka z cukrem i dokładnie ucierać.
Na koniec stopniowo wlewać ajerkoniak, spirytus i dodać olejek waniliowy.

DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
½ szklanki wody lub jasnego naparu herbaty
sok z ½ cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki alkoholu (wódka, whisky)

Do wrzącej wody dodać sok z cytryny,
cukier i wymieszać aż do rozpuszczenia się cukru.
Na koniec dodać alkohol i wymieszać.
Przygotowanym ponczem nasączyć warstwy biszkoptu.

DODATKOWO:
1 słoik dżemu porzeczkowego
1 opakowanie bezików (10-12 sztuk)

UKŁADANIE:
Na sam dół pierwsza warstwa biszkoptu (nasączona)
następnie delikatnie smarujemy dżemem,
wykładamy połowę kremu,
następnie wykładamy połowę rozkruszony bezików (5-6 sztuk).
Wykładamy nasmarowaną od dołu drugą część biszkoptu,
smarujemy wierzch cienką warstwą dżemu, następnie krem,
bezy i wysmarowaną od spodu ostatnią część biszkoptu.
Dekorujemy według uznania.


MASA CUKROWA DO OBŁOŻENIA TORTU:

 MASA CUKROWA:
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny Planta
olejek migdałowy

DODATKOWO: barwniki spożywcze w proszku rozpuszczone w kilku kroplach wody

MASA CUKROWA:Zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na ok 5 minut.
Postawić żelatynę nad parą wodną, mieszać aż się rozluźni.
Wsypać glukozę, uważać żeby papka się nie zagotowała.
Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa.
Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia
zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Wlać olejek migdałowy. Połączyć papkę z cukrem pudrem,
wyrabiać aż masa będzie plastyczna.
Cukier puder należy dosypywać stopniowo.
Jeśli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Plantę.
Masę zabarwiamy na dowolne kolory, rozpuszczając barwinki spożywcze w proszku
w kilku kroplach wody i dekorować według uznania.


 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl