CIASTA I CIASTECZKA

środa, 17 czerwca 2015

Dziś zapraszam Was na pyszną
SZARLOTKA POD CHMURKĄ
Przepis dostałam od znajomej i podaję dalej
bo szarlotka jest naprawdę pysznaaaa!!!
Idealną do popołudniowej kawki z przyjaciółmi:)


CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ JABŁKOWY:
2 kg jabłek mniej soczystych
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru (gdy jabłka są kwaśne)
MASA BIAŁKOWA:
1 szklanka cukru
6 schłodzonych białek

Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Podzielić na 2 części (2/3 i 1/3).
Mniejszą część zamrozić a większą włożyć do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok.
Do jabłek dodać cynamon i cukier – wymieszać.
Schłodzone ciasto z lodówki (2/3 części) wylepić na blaszce o wymiarach 23x33cm
wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec spód przez około 10-15 minut.
Następnie wyłożyć jabłka. Białką ubić na sztywno, na koniec
ubijania dodać cukier i ubijać na małych obrotach. Można dodać łyżkę budyniu.
Na jabłka wyłożyć pianę z białek i zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut.
Po upieczeniu, ciasto pozostawić przez 10-15 minut w piekarniku z uchylonymi dźwiczkami.
Przed podanianiem można posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 16 grudnia 2013

Dzisiaj zapraszam Was na prosty przepis
na pierniczki świąteczne na drożdżach.


SKŁADNIKI (na 2 duże blaszki):

25 g margaryny Kasia
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25g świeżych drożdży
2 łyżki kakao
Lukier:1 szklanka cukru pudru + sok z wyciśniętej cytryny
Dodatkowo: kolorowe posypki, wiórki kokosowe itp.


1. Miód podgrzać (nie gotować!) z przyprawą do pienika do rozpuszczenia, przestudzić.
2. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i sodą.
3. Dodać przestudzony miód, wkruszyć drożdże (nie robimy zaczynu!), dodać jajko, miękką Kasię.
4. Całość szybko zagnieść aż do uzyskania plastycznej masy.
5. Wałkujemy na około 5mm wykrawamy ciasteczka foremkami.
6. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
7.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy wykrojone ciasteczka.
8. Pieczemy przez około 12-15 minut w temperaturze 190 stopni.
9. Wystudzamy.
10. Lukier: Cukier puder ucieramy z wyciśniętym sokiem z cytryny tak aby uzyskać gęstą konsystencję.
11. Wystudzone pierniczki lukrujemy i posypujemy posypką.
12. Przechowujemy w puszcze szczelnie zamkniętej.
13. Aby pierniczki zmiękły do puszki wkładamy skórkę z jabłka i co 3 dni zmieniamy na świeżą. 


niedziela, 27 października 2013

Tym razem przepis na wykonanie prostych
ale efektowych ciasteczek, czyli PALUCHÓW WIEDŹMY.
Tym razem skorzystałam z tego przepisu:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/10/Paluchy-Wiedzmy.html


SKŁADNIKI:

225 g margaryny Kasia
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
DODATKOWO:białko z 1 jajka do przylepienia pazurów
100g migdałów
cukier puder+ sok z cytryny + odrobina barwnika czerwonego


PRZYGOTOWANIE:
1. Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut.
Ściągamy skórkę i dzielimy na połówki.
2. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i szybko zagniatamy.
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.
3. Ze schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy wałeczki
(chudsze i krótsze bo w piekarniku wyrosną).
4. Uformowane wałeczki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
nacinamy nożykiem zgięcia w paluchach.
5. W miejscu paznokcia umieszczamy migdał posmarowany od spodu białkiem
(aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dociskamy go.
6. Paluchy pieczemy w temperaturze 200 stpnie przez 10 minut
(mi wyszły 2 duże blachy paluchów).
7. Upieczone paluchy studzimy na kratce.
8. Po wystudzeniu dekorujemy przygotowanym krwistym lukrem. 



środa, 09 października 2013

 Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić,

sprawdzony przepisem ze stronki http://kotlet.tv/babka-makowa

Babka makowa jest puszysta, miękka i wilgotna,

Długo zachowuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. 


Składniki (forma z kominem 23cm):
200 g kostki masła lub margaryny KASIA
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (suchego)
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1. Masło rozpuszczam w rondelku. Wystudzamy.
2. Do jednej miski dajemy białka a do drugiej żółtka.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
4. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waliniowym
na puszystą masę.
Nastęnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia
i wystudzone masło. Całość dokładnie mieszamy.
5. Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka
po 2 łyżki i delikatnie mieszamy.
6. Na koniec dodajemy suchy mak (ja dałam mielony),
i aromat. Mieszamy.
7. Formę smarujemy tłuszczem, wylewamy przygotowane ciasto.
8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 50-60 minut.
9. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
lub polewamy lukrem.

sobota, 13 lipca 2013

Tym razem przepis ze stronki MOJE WYPIEKI
http://www.mojewypieki.com/przepis/lekkie-ciasto-z-owocami,
lekkie, biszkoptowe ciasto nadziane owocami.
Do ciasta można użyć dowolnych owoców które lubimy.


SKŁADNIKI:
140g stopionej margaryny Kasia
6 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki cukru
około 2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g wydrylowanych czereśni
200 g oczyszczonych czerwonych porzeczek


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać.
3. Następnie dodać żółtka, ubijając wlewać stopioną
i wystudzoną KASIĘ - ciągle ubijać.
4. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszać do ciasta.
5. Formę o wym. 23x33cm (możemy do mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe),
natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Ciasto przelać do formy, wyłożyć na wierzch wydrylowane czereśnie,
następnie posypać czerwonymi porzeczkami.
7. Włożyć do piekarnika do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
i piec przez około 40-50 minut, na tzw. suchy patyczek.
8. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl