PRZETWORY

niedziela, 24 listopada 2013

Tym razem przepis z Kuchni Lidla
na pyszne powidła śliwkowe z czekoladą.
Świetna alternatywa dla nutelli.
Ja poszłam na skróty, tj. smażyłam tylko 2 godziny zamiast 5ciu,
zmiksowałam blenderem i podsmażałam z resztą składników.
Dodałam też od siebie cukier waniliowy:)

Idealna do kanapek, gofrów czy naleśników.


SKŁADNIKI:

2 kg śliwek węgierek

1 i 3/4 szklanki cukru (250ml)

100 g mlecznej czekolady

5 łyżek kakao

1 opakowanie cukru waniliowego

Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na plasterki (ja każdą pokroiłam na 6 kawałków).
Wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy na słabym ogniu przez około 2 godziny
co jakiś czas mieszając. Miksujemy blenderem.
Dodajemy czekoladę, cukier i kakao, Smażymy, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły.
Gotowe przekadamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy na małych ogniu przez około 20 minut. 

wtorek, 17 lipca 2012

Tym razem wzięłam się za
zrobienie kompocików na do zimowej spiżarki.
Przepis mojej mamy, prosty i szybki do zrobienia.
Ja tym razem zaprawiłam czereśnie, maliny, jagody i czarną porzeczkę.
Do wszystkich tych owoców zrobiłam taką samą zalewę:)


 Składniki na zalewę (na około 6-7 słoików litrowych):
3 - 3,5 litra wody
1 kg cukru
dowolne owoce
 
Wodę z cukrem zagotować aż się cukier rozpuści.
Pozostawić do wystudzenia i w tym czasie oczyścić i umyć owoce.
Słoiki wyparzyć, do każdego z nich włożyć do 3/4 wysokości owoców,
zalać wystudzoną zalewą, dobrze zakręcić.
Do garnka o szerokim dnie wyłożyć bawełnianą ściereczkę lub gazę,
włożyć słoiki i zalać wodą do wysokości zakrętki.
Pasteryzować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Po tym czasie wyłożyć słoiki dnem do góry i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Gotowe kompociki schować do ciemnego i chłodnego pomieszczenia
(najlepiej spiżarka lub piwnica).

 

piątek, 18 listopada 2011

Tym razem coś do zimowej spiżarki czyli

BURACZKI Z PAPRYKĄ

idealne do obiadu, polecam

SKŁADNIKI:

6 kg buraków

6 czerwonych papryk

6 cebul

 

ZALEWA:

0,5 kg cukru

1 szklanka octu

4 łyżki soli

 

Buraczki ugotować ze skórką, obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić do utartych buraczków i wymieszać.

Zalewa: cukier, ocet i sól zagotować i wystudzić.

Do wystudzonych buraczków wlać wystudzoną zalewę, wymieszać. Wkładać do słoików i pasteryzować na lekkim ogniu około 25 minut.

Po 3-4 dniach można wyciągać do obiadu:)

 

O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl