DANIA MIĘSNE

sobota, 09 marca 2013

Dzisiaj polecam Wam pyszne, puszyste placuszki
w innej odsłonie.
Szybkie w przygotowaniu i naprawdę smakowite.
Można je podawać z ziemniakami i surówkami.

SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze
około 150g sera gouda
2 łyżki musztardy chrzanowej
2 łyżki majonezu
2 całe jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, curry

1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Natkę pietruszki drobno poszatkować.
4. Pokrojoną pierś z kurczaka dajemy do misy,
dodajemy starty ser, pokrojoną natkę.
5. Następnie dodajemy mąki, musztardę, majonez, jajka i przyprawy.
6. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy.
7. Na rozgrzaną patelnię dodajemy po kopiastej łyżce farszu
i pieczemy z obu stron na złocisty kolor.


niedziela, 03 lutego 2013

Dzisiaj mąż przywiózł z zakupów polędwiczki
Więc szukając inspiracji na obiad
Natknęłam się na ten przepis i postanowiłam go wypróbować:
http://mojamalakuchnia.blogspot.com/2010/03/poledwiczki-wieprzowe-ze-sliwkami.html
Przepis zmodyfikowałam pod posiadane w domu składniki i wyszedł pyszny obiad.
Polędwiczki można podawać z makaronem, ryżem, kaszą czy też kluseczkami.

SKŁADNIKI:
300g polędwiczek wieprzowych
10 suszonych śliwek kalifornijskich
1 łyżka oleju + 1 kopiasta łyżka masła
1 cebula, drobno pokrojona
¾ szklanki wina Martini Bianco
1 szklanka wywaru z kurczaka lub z ½ kostki rosołowej
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka tymianu
200ml śmietany 30% kremówki
Sól, pieprz do smaku, ew. maggi

1.Polędwiczkę oczyścić z nadmiaru tłuszczu i pokroić w ukośne plastry.
2.Śliwki włożyć do rondelka i zalać zimną wodą
(tak aby się tylko pokryły), zagotować  a następnie przy
zmniejszonym ogniu gotować przez 5 minut. Odcedzić na sicie a puszczony sok pozostawić.
3.Na dużej patelni rozgrzać olej i masło.
Włożyć plastry mięsa i obsmażyć z obu stron. Wyjąć z patelni do miski i przykryć.
4.Na tłuszczu przesmażyć cebulę aż zmięknie – nie brązowić!
5.Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 minuty.
6.Dodać wywar z kurczaka/ kostki rosołowej dodać liście laurowe,
tymianek i nadal gotować przez około 10 minut. Przecedzić.
7.Do wywaru dodać śliwki i śmietanę oraz sok ze śliwek
(miałam go ok. 7 łyżek) – gotować około 10 minut.
8.Na koniec włożyć mięso i pogrzać całość przez 5 minut.
Jeżeli chcemy więcej sosu, możemy podlać trochę wody,
zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
9.Na koniec można zagęścić mąką z wodą.



czwartek, 13 grudnia 2012

Tym razem coś dla wielbicieli suszonych grzybów i śliwek.
Czyli obiadowe polędwiczki duszone w sosie grzybowym i śliwkami.
Polędwiczki podawać z kaszą gryczaną, ryżem, kluseczkami lub makaronem.

SKŁADNIKI:
500g polędwiczki wieprzowej
1 szklanka suszonych grzybów
10 suszonych śliwek
1 duża cebula
3-4 łyżki śmietany 18%
olej

Wykonanie:
1. Dzień wcześniej grzyby zalać wodą i zostawić do namoczenia na noc.
2. Do rondla wlać oliwę i dodać pokrojoną cebulę. Przesmażyć na lekkim ogniu.
3. Do cebuli dać namoczone grzyby wraz z zalewą oraz śliwki - zagotować. Zmiksować krótko blenderem.
4. Polędwiczkę pokroić w plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem i obsmażyć na tłuszczy.
5. Następnie posolić i popieprzyć. Zalać przygotowanym sosem
i dusić pod przykryciem przez około 20 minut.
6. Na koniec zabielić śmietaną zmieszaną z odrobiną wody.

 



niedziela, 23 września 2012

Wieczorem wyjęłam karkówkę z zamrażalnika na dzisiejszy obiad
i szukałam jakiegoś nowej inspiracji na dobrą karkówkę
Po przeszukaniu neta postanowiłam wypróbować ten przepis
http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/11/Karkowka-w-warzywach.html
Karkówkę można podawać z młodymi ziemniakami i buraczkami.
Jak dla mnie to jedno z najbardziej ulubionych karkówek,
przekonajcie się sami:)

Ja tym razem podałam z kluseczkami i młodą kapustą z koperkiem.
 

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki (pokroiłam na 6 plastrów)
1 większa marchewka
1 por
kawałek selera
kawałeczek korzenia pietruszki
4-5 ząbków czosnku
1 duża cebula
sól i pieprz
8 suszonych śliwek
musztarda chrzanowa
2 szklanki bulionu (ja zrobiłam z 1 kostki ale może być wywar z rosołu)
śmietana 18% do zabielenia


1. Karkówkę pokroić w 1-1,5 cm plastry, każdy z nich lekko rozbić.
Posolić i popieprzyć.Nasmarować wyciśniętym czosnkiem
i posmarować obustronnie musztardą. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
2. Każdy kotlet obsmażyć z obu stron na patelni. Wyjąć.
3. Zeszklić pokrojoną w plastry cebulę. Następnie ułożyć na niej kotlety.
Dołożyć śliwki i starte na tarce o dużych oczkach warzywa.
Dorzucić posiekanego pora.Na koniec zalać gorącym bulionem.
4. Dusić pod przykryciem do miękkości około 40 minut. Wyjąć kotlety.
5. Farsz zmiksować na gładką papkę, zabielić śmietaną.
Smacznego!




czwartek, 02 sierpnia 2012

Dziś przepis wymyślony na szybko przy robieniu obiadu w pośpiechu.
Tym razem klopsy z kremowym chrzanem.
Gorąco polecam, bo przepis jest banalnie prosty
i klopsiki się szybko robi.

SKŁADNIKI:
500g mięsa mielonego z szynki
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka przyprawy do klopsów
2-3 łyżeczki chrzanu kremowego
2-3 łyżki ketchupu pikantnego
100g startego sera gouda
1/2 szklanki wody
pęczek koperku (poszatkowany)
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

 Wszystkie składniki włożyć do misy i dokładnie wymieszać.
Uformować klopsy i smażyć na gorącym oleju.
Można podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką.

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl