niedziela, 17 marca 2013

Kolejny weekend i kolejny temat wypieków
ogłoszony przez Kasię :)
Tym razem czekając na wiosnę
jest nim: "Zielono mi"
Szukając inspiracji w necie, natknęłam się na ten przepis:
http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/ciasto-ze-szpinakiem,43630,,1#commentsList
i postanowiłam wypróbować z moją oczywiście lekką modyfikacją.
Ciasto wyszło puszyste, wilgotne i miękkie.
Jeśli stronicie od szpinaku to ręczę Wam, że w cieście go nie wyczujecie :)

CIASTO SZPINAKOWE:
8 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka oleju
1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego 450g
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANKOWA:
600ml schłodzonej śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
4 śmietan - fixy
1 tabliczka gorzkiej czekolady 100g
DODATKOWO:
2 galaretki o smaku kiwi
2 łyżki cukru
3 szklanki wody (750ml)
5 kiwi

PRZYGOTOWANIE:
1. Dzień wcześniej przygotować w garnku galaretkę
w 3 szklankach wody i cukrem.
Pozostawić do całkowitego stężenia
w chłodnym miejscu lub lodówce.
Pokroić w drobną kostkę.
2. Szpinak rozmrozić,dobrze odcisnąć,
dodać do niego pól szklanki oleju i zmiksować.
3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania
dodać cukier i cukier waniliowy,
dalej ubijać, dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać.
Następnie dodać mąkę, proszek i resztę oleju, ciągle ubijając.
Na koniec dodać szpinak i wszystko razem dokładnie wymieszać.
4. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 35x23 cm.
wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut na suchy patyk.
Wystudzić i zdjąć papier. Przekroić na dwa blaty.
MASA ŚMIETANKOWA:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
Pod koniec ubijania wsypać śmietan-fixy i krótko ubijać.
Pokrojoną na drobno czekoladę (lub startą na grubych oczkach),
wsypać do śmietany i całość dokładnie przemieszać.
PRZEKŁADANIE:
Na dolny blat rozsmarowujemy większą część masy śmietankowej,
nakrywamy drugim blatem. Następnie smarujemy wierzch ciasta.
Wykładamy pokrojoną w kostkę galaretkę i nakładamy
pokrojony w plastry kiwi.
Całość schładzamy w lodówce przez kilka godzin.






sobota, 09 marca 2013

Dzisiaj polecam Wam pyszne, puszyste placuszki
w innej odsłonie.
Szybkie w przygotowaniu i naprawdę smakowite.
Można je podawać z ziemniakami i surówkami.

SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze
około 150g sera gouda
2 łyżki musztardy chrzanowej
2 łyżki majonezu
2 całe jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, curry

1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Natkę pietruszki drobno poszatkować.
4. Pokrojoną pierś z kurczaka dajemy do misy,
dodajemy starty ser, pokrojoną natkę.
5. Następnie dodajemy mąki, musztardę, majonez, jajka i przyprawy.
6. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy.
7. Na rozgrzaną patelnię dodajemy po kopiastej łyżce farszu
i pieczemy z obu stron na złocisty kolor.


wtorek, 05 marca 2013

Dziś niespodziewanych miałam gości
i na szybko musiałam przygotować
coś na ząb, więc czym chata bogata
przygotowałam sałatkę m. in. z tortellini, brokułem i papryką.
Wyszła bardzo smaczna i pożywna:)


SKŁADNIKI:
1 opakowanie tortellini 3 kolorowe z szynką 250g
1 brokuł
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy złocistej
około 200g szynki konserwowej
pęczek szczypiorki
sól, pieprz
4-5 łyżek majonezu

1. Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente. Wystudzić.
2. Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować także na al dente. Wystudzić.
3. Szynkę, paprykę pokroić w paski. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Szczypiorek drobno pokroić.
4. Do misy wsypać wystudzone tortellini, brokuła, dodać pokrojoną szynkę,
pokrojony szczypiorek, paprykę oraz kukurydzę.
5. Dodać majonez i delikatnie przemieszać. Doprawić do smaku.


czwartek, 28 lutego 2013

Tym razem prosto, smacznie i zwyczajnie
czyli ZEBRA Z COCA-COLĄ
Skorzystałam tym razem z tego przepisu:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe74246.html%20%20zebra
Od siebie dodałam tylko cukier waniliowy:)

Składniki
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 szk. coca-coli
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku

Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier, cukier waniliowy,
 żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem - zmiksować.
Po woli dolewać na przemian olej, colę aż do wyczerpania .
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, do drugiej 3 łyżki mąki.
Ciasto wlewać po woli na środek blaszki lub tortownicy
po 2-3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na przemian.
Aż do wyczerpania masy.
Ja użyłam blaszki o wymiarach 28x24cm
(jeżeli chcemy wyższe to w mniejszej blaszce)
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, na suchy patyczek.
Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


niedziela, 24 lutego 2013

Dzisiaj trochę eksperymentu,
jogurty stały w lodówce i kończyła się data ważności
więc na szybko upiekłam z nich sernik.
Poszłam na łatwiznę tym razem bo czasu brakowało
i upiekłam go na biszkoptach, natomiast
białka które pozostały mi z pączków wykorzystałam
do zrobienia puszystej, delikatnej bezy:)
Polecam bo sernik wyszedł delikatny jak pianka, puszysty,
rozpływający się w ustach i łatwy w przygotowaniu.

 
SKŁADNIKI:
1000g gęstego jogurtu greckiego
2 budynie waniliowe (bez cukru)na 0,5 l mleka lub 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 opakowanie biszkoptów (180g)
skórka otarta z 1 większej cytryny
sok z połówki cytryny
BEZA
(zamiast niej możemy sernik
posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową):
1 szklanka białek (około 6-7 białek)
3/4 szklanki cukru

 
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Gdy mamy je w lodówce to 2 godziny wcześniej je wyjmujemy.
2. Na początku miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
na białą puszystą masę.
3. Dodajemy budynie/mąkę ziemniaczaną i olej ciągle miksując.
4. Do przygotowanej masy dodajemy jogurty i delikatnie mieszamy
całość do połączenia się składników.
5. Białka (z 5-ciu jajek) ubijamy na sztywno,
pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo
cukier ciągle ubijając przez około 5 minut.
6. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy jogurtowej i krótko
delikatnie mieszamy.
7. Na koniec wciskamy sok z połówki cytryny i ścieramy
na drobnych oczkach skórkę z całej cytryny - dodajemy do masy i mieszamy.
8. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
9. Na dno blaszki wykładamy biszkopty, wylewamy masę jogurtową
całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około
45 minut.
10. Po tym czasie na sernik wykładamy ubite na sztywno białka i pieczemy
w tej samej temperaturze przez około 15 minut (beza nie może być spieczona,
bo nie pojawi się wtedy rosa).
11. Gotowy sernik wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego!


O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl