niedziela, 07 kwietnia 2013

Dzisiaj się pokusiłam aby upiec tort z tego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_chalwowy/przepis.html
Trochę miałam przygód z pieczeniem biszkoptów tego tortu.
Gdy pierwszy biszkopt piekłam przez 30 minut to wyszedł
niski i jakiś suchy, drugi już piekłam 25 minut i wyszło lepiej
ale biszkopt minimalnie opadł:(
więc wzięłam się z upieczenie 3ciego biszkoptu
aby tort nie był za niski :)
Ponadto wiśnie zalałam likierem Cherry Brandy bo to tort na urodziny
dla lubiących zakrapiane torty :)
Ja użyłam tortownicy 27 cm
Po tych wszystkich zabiegach tort wyszedł wyśmienity :)

Składniki na 1 biszkopt (ja upiekłam 3):
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
 3 czubate łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej
z 1 i 1/2 szklanki wrzątku, ostudzonej
(ja nasączyłam likierem który pozostał z wiśni)
MASA CHAŁWOWA:
400g miękkiej Kasi lub masła
400g chałwy waniliowej
MASA WIŚNIOWA:
1 słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego 400g
1 słoik wiśni drążonych (odsączonych) (360g - masa owoców bez zalewy)
1 szklanka likieru Cherry Brandy do zalania wiśni
Dekoracja: 50g startej gorzkiej czekolady i kolorowa posypka

Przygotowanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała,
przez około 10 minut.
Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,
wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy (26cm).
Piec przez około 30-35 minut (w moim piekarniku elektrycznym wystarczyło 25 minut).
Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut),
a następnie wyjąć biszkopt z formy. Kolejne dwa biszkopty upiekłam tak samo.
MASA WIŚNIOWA:
Wiśnie odsączy z zalewy, przełożyć spowrotem do słoika i zalać likierem Cherry Brandy
Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Odsączone wiśnie z likieru wmieszać w konfiturę wiśniową.
Likier pozostawić do nasączenia biszkoptu.
MASA CHAŁWOWA: Kasię lub masło zmiksować mikserem do białości
i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.
PRZEKŁADANIE:
Pierwszy biszkopt nasączamy najpierw
pozostałym likierem cherry, smarujemy połową
masy wiśniowej, następnie wykładamy 1/3 kremu chałwowego.
Nakładamy drugi nasączony likierem biszkopt,
smarujemy resztą masy wiśniowej, smarujemy kremem chałwowym.
Wierzch i boki smarujemy masą chałwową. Wierzch obsypujemy
startą gorzką czekoladą a boki kolorową posypką.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.



piątek, 05 kwietnia 2013

Ja dziś zrobiłam sobie prezencik urodzinowy
w postaci pysznego ciasta drożdżowego
które przypomina mi smaki dzieciństwa i przywołuje wspomnienia :)
Unoszący się z piekarnika zapach jabłek, cynamonu
no i waniliowa kruszonka to jest właśnie to
co lubię najbardziej :)
Dziś przetestowałam ten przepis:
http://www.mniammniam.com/Puszyste_drozdzowe__na_krupczatce-10570p.html
Ja użyłam mąki pszennej bo krupczatki nie miałam pod ręką,
ale pewnie tą wersję też wypróbuję i troszkę zmodyfikowałam przepis.
Samo ciasto bardzo łatwo się wyrabia, szybko rośnie.
Ciasto wyszło wilgotne, puszyste i bardzo dobrze wyrosło :)))
Proporcje ciasta można spokojnie wykorzystać na dużą blaszkę
z piekarnika.
Polecam gorąco !

CIASTO:
3-3,5 szklanki + 6 łyżek do zaczynu mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka,
1/2 szklanki cukru,
cukier wanilinowy,
2 jajka
1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania),
150 g masła lub margaryny (roztopione)
40 g drożdży
FARSZ JABŁKOWY:
2,5 kg jabłek
5 łyżek cukru
1 kopiasta łyżka cynamonu
2 kisiele cytrynowe (2x38g)
KRUSZONKA WANILIOWA:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
70 g stopionego i wystudzonego masła lub margaryny

1. Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn
i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
2. Jajka , żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy
należy dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił.
3. Do miski wsypać na początek tylko 3 szklanki mąki (reszta ew. przy wyrabianiu),
dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn.
Wymieszać, do połączenia się składników.
4. Stopniowo wlewać rozpuszczone i wystudzone masło/margarynę i wyrabiać aż będzie plastyczne, miękkie
i nie będzie się kleić (w razie konieczności dosypać resztę mąki).
5. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.
6. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka, odcisnąć nadmiar soku,
dodać cukier, cynamon i kisiele - całość dobrze wymieszać.
7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (ja użyłam blaszki o wymiarach 40x24cm mierzone z góry),
troszkę ugnieść. Posmarować pozostałym białkiem i nakłuć widelcem. Pozostawić na 20 minut
do ponownego wyrośnięcia.
8. Wyłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka (mogą to być dowolne owoce).
9. Masło/margarynę na kruszonkę stopić i przestudzić. Dodać cukier i mąkę i całość wymieszać.
Posypać owoce przygotowaną kruszonką.
10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 60-70 minut.


poniedziałek, 01 kwietnia 2013

"Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam:
miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr,
zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze.
Pracy, która pomaga żyć.
Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać
i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie."


No i aby osłodzić ten Wielkanocny czas,
zapraszam na TORCIK WIELKANOCNY:)
Delikatny, puszysty biszkopt nasączony syropem z brzoskwiń,
przełożony dżemem i kremem śmietankowo-czekoladowym
i brzoskwiniami:)

BISZKOPT:
5 jajek (osobno białka i żółtka)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
400 g śmietany kremówki
150 g białej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki)
3 łyżki ciepłej wody
1 śmietan fix
puszka brzoskwiń 820g
dżem porzeczkowy niskosłodzony 400g lub jeżynowy
DODATKOWO:
perełki cukrowe
jajka czekoladowe

BISZKOPT:
1. Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać cukier z wanilią (lub waniliowy)
oraz część cukru zwykłego i ubić na sztywną pianę.
Resztę cukru dodać stopniowo w trakcie ubijania piany.
2.Do ubitej piany dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną,
mąkę pszenną i wszystko przemieszać na niskich obrotach lub łyżką.
3.Formę o średnicy 22cm natłuścić, wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut
na tzw. suchy patyk. Wystudzić i podzielić na 3 części.
MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
1. Do schłodzonej śmietany dodać przesiany cukier puder,
cukier z wanilią i ubić na sztywno. Na koniec dodać śmietan fix i krótko ubić.
2.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Dodać do ubitej śmietany i delikatnie przemieszać.
3. Brzoskwinie pokroić na półksiężyce.
4. Do pół szklanki syropu (z puszki) dodać 3 łyżki ciepłe wody i przemieszać.


UKŁADANIE:
1. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć syropem brzoskwiniowym wymieszanym z wodą,
następnie posmarować połową dżemu, nałożyć 1/3 część ubitej śmietany
i wyłożyć pokrojone brzoskwinie, następnie nałożyć drugi krążek posmarowany
delikatnie śmietaną od spodu,nasączyć syropem, następnie dżem, śmietana i brzoskwinie.
Na koniec trzeci krążek nasączyć syropem od spodu, docisnąć do pozostałych.
2. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą śmietaną.
Dekorujemy wg uznania.
3. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.


poniedziałek, 25 marca 2013

Tym razem postanowiłam zrobić tiramisu
w formie tortu. Skorzystałam tym
razem z tego przepisu:
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/363-przepis-na-tort-tiramisu
Tort nie jest za słodki, więc jeśli
wolicie słodsze wersje wypieków
to dajcie więcej cukru.
Tort jest wilgotny, nasączony kawą z amaretto,
posmarowany masą serową i posypany czekoladą.
Ja następnym razem dam połowę ponczu,
aby lepiej dało się zawijać biszkopt z masą.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
4 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (około 3/4)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody.
Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy.
Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy masę na biszkopt i pieczemy w temperaturze 175 stopni
przez około 10 minut.
Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę,
ściągamy papier i posypujemy cukrem.Nakrywamy suchą ścierką
i pozostawiamy do wystudzenia.

MASA SEROWA:
250g serka mascarpone
500g zmielonego twarogu z wiaderka
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka likieru amaretto
250g śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
100g gorzkiej czekolady
PONCZ (wystarczy połowa):
100ml mocnej kawy posłodzonej (z 2 łyżeczek)
2 łyżki amaretto

DODATKOWO:
250ml śmietany 30%
kakao
ok. 30g gorzkiej czekolady

MASA SEROWA:
1. Czekoladę posiekać nożem na malutkie kawałki i odstawić.
2. Serek mascarpone i twaróg z wiaderka ucieramy
z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy likier.
W osobnej misy ubijamy śmietaną z cukrem pudrem
i śmietan fixem na sztywno.
Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do masy serowej.
3. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim wystudzony biszkopt.
Kawa powinna być zimna.
4. Masę serową wykładamy na nasączony biszkopt, posypujemy posiekaną czekoladą.
5. Biszkopt z masą kroimy w pasy szerokości około 5 cm.
6. Pierwszy pas zwijamy w rulon i wykładamy na środek tortownicy lub patery.
7. Kolejne pasy zawijamy wokół ustawionej na paterze rolady (zaczynamy w miejscu
gdzie skończył się poprzedni pasek).
8. Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej
kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu.
9. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała.
10. Śmietanę (250ml) ubić na sztywno.
Usunąć folię z tortu, wysmarować ubitą
śmietaną boki i wierzch tortu.
Posypać górę kakao i startą na grubych oczkach czekoladą,
część śmietany wycisnąć przez szprycę i ozdobić wedle uznania.


piątek, 22 marca 2013

Tym razem przepis z bloga Moje wypieki.
Postawiłam na zachwalane Rurki z kremem
z tego przepisu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/rurki-z-kremem
i krem karpatkowy:
http://www.mojewypieki.com/przepis/karpatka
Ja wykonałam rurki i krem z połowy porcji
i wyszło mi 20 mega kruchych, delikatnych rurek
z bardzo smacznym kremem.
Można zrobić z całej porcji i przechowywać
upieczone rurki w metalowych puszkach,
gdyż utrzymują długo świeżość.
Polecam

SKŁADNIKI NA 20 rurek długości 9cm
ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
125g miękkiej margaryny KASIA
5 płaskich łyżek śmietany 18%
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KARPATKOWY:
1,5 szklanki mleka 3,2 %
6 łyżek cukru
60g margaryny KASIA
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 całe jajka

Przygotowanie:
CIASTO NA RURKI:
Wszystkie składniki szybko zagnieść.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć
do zamrażarki na ok. 30 minut.
Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować
na grubość 1mm i wykroić 1,3 cm paski.
Rurki natłuścić, nawijać paski zaczynając
od węższej strony do szerszej.
Jeden bok obtoczyć w cukrze.
Układać na dużej blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez około 15 minut. Wystudzić.
KREM KARPATKOWY:
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i margaryną.
Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąka.
Następnie wlać do gotującego się mleka.
Gotować przez około 2 minuty, energicznie mieszając
aby nie było grudek i aby masa się nie przypaliła.
Wystudzić.
Wystudzoną masę przełożyć do szprycy z długą końcówką.
Wystudzone rurki nadziewać masą.


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl