wtorek, 04 czerwca 2013

Tym razem przepis na kolejną pyszną sałatkę,
dla odmiany tym razem z pieczarkami i wędzonym kurczakiem.

SKŁADNIKI:
2 udka wędzonego kurczaka
500g pieczarek
puszka kukurydzy
2-3 ząbki czosnku
3 jajka
1 por
majonez i por
sok z cytryny
sól, pieprz
SOS JOGURTOWO-MAJONEZOWY:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3-4 ząbki czosnku
1 sos koperkowo-ziołowy

1. Wodę zagotować z solą i sokiem z cytryny.
Wrzucić całe umyte pieczarki i gotować przez 10 minut.
wystudzić, pokroić w ćwiartki.
2. Udka obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od kości
i kroimy w kostkę.
3. Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy i kroimy w kostkę.
4. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
5. Wszystkie składniki dajemy do misy, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy,
doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.
6. wstawiamy na 2 godziny do lodówki, celem przegryzienia smaków.


niedziela, 19 maja 2013

Dziś wypróbowałam przepis na Rafaello bez pieczenia
z tej stronki;
http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/03/rafaello-ciacho-bez-pieczenia.html#.UVB0KjceVAo
Ciasto proste i łatwe w przygotowaniu.
Jednak moje kubki smakowe wolą wersję
Rafaello z kremówką :)
Ta zachwalana wersja Rafaella jest dla wielbicieli
maślanych mas budyniowych.
Ciasto przed podaniem należy wcześniej wyciągnąć z lodówki
aby masa nie była zbyt zbita.


Składniki na formę 24x24cm (12 sporych kawałków):
1/2 litra mleka 3.2%
1 kostka miękkiej margaryny KASIA 250g lub masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (ja dałam 1 kopiastą łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią)
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g g wiórek kokosowych + do posypania wierzchu
100g płatków migdałowych
1 szklanka gęstego ajerkoniaku
2 duże paczki krakersów (2x180g) (mi wyszło 1,5 paczki na formę 24x24cm)

Pół szklanki cukru (z tych 3/4) ucieramy z żółtkami,
dodajemy cukier waniliowy, 1/2 szklanki mleka (z pól litra),
mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem miksujemy.
Pozostałe mleko zagotowujemy z resztą cukru (1/4 szklanki)
i cukrem waniliowym.
Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną
i gotujemy przez około minutę cały czas energicznie mieszając
aby się masa nie przypaliła.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę,
stopniowo dodajemy wystudzony budyń, ciągle miksując.
Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i płatki migdałowe,
wlewamy gęsty ajerkoniak i całość delikatnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (można większą ale wtedy ciasto będzie niższe),
wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Na dnie wykładamy warstwę krakersów (jeden obok drugiego 4x3),
wykładamy warstwę kremu (1/3 części) i tak na przemian aż do wyczerpania składników.
Wierzch smarujemy kremem budyniowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc,
aby krakersy zmiękły i ciasto się przegryzły.


środa, 08 maja 2013

Dziś mam dla Was kolejny. sprawdzony przepis
na lekko kwaskowate ciacho, takie orzeźwiające
czyli
CYTRYNOWIEC Z BRZOSKWINIAMI
Tym razem skorzystałam z przepisy z tej stonki:
www.kuchennezapiski.blox.pl/2013/01/Cytrynowiec-z-ananasami.html

 

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody
Masa cytrynowa:
2,5 cytryny
1,5 szkl wody
2 budynie waniliowe
1 i 1/2 szkl cukru
1 kostka miękkiej Kasi (250g) lub masła
Śmietankowa pianka:
1/2 l śmietanki kremówki (360% lub 36%)
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki ciepłej wody
3 łyżki przesianego cukru pudru
DODATKOWO:
herbatniki (ok. 180g)
1 puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i żółtka. Ubijać do rozpuszczania cukru.
Dodać wodę. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać żeby nie było grudek. Wylać na formę o wymiarach 23x33cm.
i piec przez około 30 min.
Masa cytrynowa: Odcisnąć sok z cytryn.
Dolać do soku wodę, odlać 0,5 szklanki i zagotować resztę z cukrem.
Do odlanej wody z sokiem wsypujemy budynie i mieszamy.
Gdy się zagotuje wlać mieszankę budyniową.
Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić.
Masło rozetrzeć mikserem, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Można dodać cukru pudru jeśli masa jest dla nas mało słodka.
Pianka z kremówki: Śmietankę dobrze ubijamy.
Dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody.
Ostudzoną wlewamy do śmietanki. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.
Przełożenie ciasta: Biszkopt- masa cytrynowa- herbatniki
- brzoskwinie- śmietanka. Ciasto schładzamy w lodówce.


środa, 24 kwietnia 2013

Dzisiaj mam dla Was propozycję na proste
i szybkie kruche ciasteczka przełożone dżemem brzoskwiniowym.
Może wreszcie słońce zagości na dłużej:)
Tym razem skorzystałam z przepisu z tej stronki:
http://www.gotuj-z-evi.pl/sloneczne-ciasteczka/

CIASTO:
2 - 2,5 szklanki mąki pszennej (zależy od wilgotności)
200g miękkiej margaryny KASIA
3 żółtka
3-4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
cukier puder
dżem brzoskwiniowy niskosłodzony 270g

Sposób przygotowania :
1. Godzinę przed przygotowaniem wszystkie składniki
wyjąć z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
2. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem
cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
3. Dodać margarynę pokrojoną w mniejsze kawałki,
następnie żółtka i śmietanę.
4. Wszystko szybko zagnieść i owinąć w folię spożywczą.
5. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę.
6. Stolnicę oprószmy mąką ciasto wałkujemy na grubość 5 mm.
7. Foremkami wykroić kółka, z połowy wykrojonych
kółek wykroić środek w dowolne kształty (serca, kwiatki, gwiazdki),
tak aby każde ciastko miało spód i wierzch z wyciętych wzorkiem.
8. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
wykładamy wykrojone ciasteczka i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Studzimy na kratce.
9.Wierzch ciasteczek z wykrojonym wzorkiem posypujemy przesianym cukrem pudrem,
natomiast dolną część ciastek smarujemy konfiturą.
Sklejamy ze sobą obie połówki.

wtorek, 16 kwietnia 2013

Dzisiaj chciałam Was zaprosić
na pyszny PLEŚNIAK zwany także SKUBAŃCEM
z zeszytu kulinarnego mojej mamy:)
Pleśniak ten był moim pierwszym ciastem
które upiekłam w dzieciństwie samodzielnie.
Jest przepyszny, prosty w wykonaniu i taki babciny:)
Polecam

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 kostka miękkiej margaryny KASIA (250g)
2 łyżki smalcu
5 łyżek cukru
5 żółtek
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
BEZA:
5 białek
1 szklanka przesianego cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego
DODATKOWO: dowolne owoce (ja dałam 1 puszkę brzoskwiń 820g)

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz kakao szybko zagnieść.
Ciasto ma wyjść miękkie i plastyczne nie klejące się do rąk.
Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i szybko zagnieść.
Włożyć wszystkie kawałki do zamrażalnika na około 20-30 minut.
Blaszkę o wymiarach 23x33cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Z jednej części jasnej i z jednej części ciemnej wylepić spód blaszki.
Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i podpiec spód przez około 10 minut.
Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przesiany
cukier puder wymieszany z 2 łyżkami budyniu i dokładnie ubić na sztywno.
Ubite białka wykładamy na owoce.
Na wierzch wykładamy posypkę z pozostałego jasnego ciasta tj. 3ciej części.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec całość przez około 30-40 minut (do zarumienienia się posypki).
Wystudzić całkowicie na kratce.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl