sobota, 14 września 2013

Ja tym razem skorzystałam z przepisu z tej strony:
http://to-fiyummy.blogspot.com/2012/02/drozdzowki-z-jabkiem-orzechami-i.html
Kasia na swojej stronie ogłosiła konkurs kolejnego weekendu
pod hasłem "Orzechowy zawrót głowy",
więc takie drożdżówki idealnie do niego pasują.
Z podanego przepisu wyszło mi 12 małych drożdżówek,
idealnych do szkoły na drugie śniadanie.
Drożdżówki są puszyste, mięciutkie i proste w wykonaniu.

ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI JABŁKOWO-ORZECHOWE Z NUTKA CYNAMONU
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szlanka cukru
1/2 szklanka ciepłego mleka
100g stopionej i wystudzonej margaryny KASIA
2 jajka
3 dkg świeżych drożdży
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
FARSZ:
4 jabłka
0,5 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek cukru
1 łyżka margaryny KASIA
garść obranych orzechów włoskich


PRZYGOTOWANIE:

1. ZACZYN - drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy letnie mleko
i niepełną szklankę mąki.Energicznie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier, stopionąą KASIĘ,
całe jajka, cukier waniliowyi na koniec wyrośnięty zaczyn.
Całość wyrabiamy na plastyczną masę.
Pozostawianypod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
3.W tym czasie przygotowujemy farsz do drożdżówek:
Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczy z gniazda.
Kroimy w kostkę, orzechy rozgniatamy tłuczkiem (ja dałam do woreczka śniadaniowego
i rozbiłam tłuczkiem do mięsa).4.Wszystkie składniki na farsz dajemy do garnka
i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszającdo czasu aż jabłka zmiękną
(jabłka nie mają być rozgotowane!). Studzimy.
5.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkowujemy na roladę, wykładamy nadzienie i zwijamy w rulon.
Kroimy na kawałki około 4cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Odstawiamy do ponownego wyrośniecia na około 30 minut.
7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i pieczemy przez około 20-30 minutna złoty kolor. Studzimy.
8.Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować. 


środa, 24 lipca 2013

Tym razem coś na szybko;)
Prosty i szybki w przygotowaniu
gęsty koktajl na bazie jogurty naturalnego i czarnej porzeczki :)
Zamiast cukru do koktajlu możemy użyć także miodu.

1 kubek jogurtu naturalnego Zott 180g
4 garście oczyszczonej czarnej porzeczki
2 kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka wiórków do posypania i kilka porzeczek do ozdoby

Wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych)
wkładamy do blendera i przez chwilę miksujemy.
Przelewamy do pucharka, ozdabiamy porzeczkami
i posypujemy wiórkami.
Schładzamy w lodówce.


poniedziałek, 22 lipca 2013

CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
5 żółtek
1 kostka KASI 250g
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SERNIKOWA
1 kg sernika wiaderkowego
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 kostka KASI 250g
2 jajka
1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych KAMIS
ziarenka z 1 laski świeżej wanilii
5 białek (pozostałych z ciasta)
DODATKOWO:
500g malin + 2 łyżki cukru

CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść,
owinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki (lub na 30 minut do zamrażarki).
MASA SERNIKOWA:Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać budynie,
miękką Kasię, ziarenka ze świeżej wanilii oraz przyprawę do sernika
i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodawać po łyżce sera z wiaderka i miksować na niskich obrotach lub przemieszać.
Białka pozostałe z ciasta ubić na sztywno.
Delikatnie wmieszać do masy serowej.
Blaszkę o wymiarach 40x24cm (mierzona na górze) nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno blaszki wylepić schłodzonym ciastem, wylać masę serową,
następnie wyłożyć maliny wymieszane z cukrem.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut.
Piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim sernik przez około 30 minut,
następnie wyłożyć na kratce do całkowitego wystudzenia.

sobota, 13 lipca 2013

Tym razem przepis ze stronki MOJE WYPIEKI
http://www.mojewypieki.com/przepis/lekkie-ciasto-z-owocami,
lekkie, biszkoptowe ciasto nadziane owocami.
Do ciasta można użyć dowolnych owoców które lubimy.


SKŁADNIKI:
140g stopionej margaryny Kasia
6 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki cukru
około 2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g wydrylowanych czereśni
200 g oczyszczonych czerwonych porzeczek


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać.
3. Następnie dodać żółtka, ubijając wlewać stopioną
i wystudzoną KASIĘ - ciągle ubijać.
4. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszać do ciasta.
5. Formę o wym. 23x33cm (możemy do mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe),
natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Ciasto przelać do formy, wyłożyć na wierzch wydrylowane czereśnie,
następnie posypać czerwonymi porzeczkami.
7. Włożyć do piekarnika do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
i piec przez około 40-50 minut, na tzw. suchy patyczek.
8. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


sobota, 08 czerwca 2013

Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto
z bezą, dżemem, malinami i śmietaną.
Idealne na przyjęcia czy uroczystości.
Nie jest ani za słodkie ani za kwaśne,
takie w sam raz :)
Częstujcie się :)

CIASTO (NA DWIE BLASZKI O WYM. 33X23CM)
200g miękkiej margaryny KASIA
1/2 szklanki cukru
8 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego 30g
3 szklanki przesianej mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
BEZA:
8 białek
1 i 1/2 szklani cukru
50 g płatków migdałowych (na 1 blaszkę)
WARSTWA MALINOWA:
500g mrożonych malin (użyłam z Lidla)
2 galaretki malinowe
2 kopiaste łyżki cukru
2 szklanki wrzątku (500ml)
WARSTWA ŚMIETANKOWA:
1/2 litra śmietany 30 lub 36%
2 fixy do śmietany
2 płaskie łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
1 słoik dżemu jeżynowego lub z czarnych porzeczek 400g

SKŁADNIKI WINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!
CIASTO: Miękką Kasię utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy i ucierać.
Przygotować dwie blaszki o wymiarach 23x33cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i wyłożyć do formy,
wyrównać zwilżonymi dłońmi. Wyłożone ciastem blaszki, wysmarować (po 1/2 części) dżemem.
BEZA: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier
i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Ubite białka podzielić na 2 części
i wyłożyć do obu blaszek. Na jednej blaszce, obsypać wierzch ubitych białek,
płatkami migdałowymi. Obie blaszki z ciastem, piec w temperaturze 175 stopni
przez około 20-25 minut, wyłożyć do przestudzenia.
Delikatnie zdjąć papier ze spodów aby się nie pokruszyły.
WARSTWA MALINOWA: obie galaretki rozpuścić wraz z cukrem we wrzącej wodzie.
Wystudzić, dodać zamrożone maliny, wymieszać całość.
Po chwili wyłożyć na ciasto bez płatków migdałowych,gdyż będzie szybko tężeć.
WARSTWA ŚMIETANKOWA: Ubić śmietankę z cukrem na sztywno,
pod koniec wsypać śmietan fixy.
PRZEKŁADANIE: Ciasto z bezą (bez płatków migdałowych),
masa malinowa, masa śmietankowa, ciasto z bezą i płatkami migdałowymi.
Ciasto włożyć do lodówki celem całkowitego stężenia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl