niedziela, 24 listopada 2013

Tym razem przepis z Kuchni Lidla
na pyszne powidła śliwkowe z czekoladą.
Świetna alternatywa dla nutelli.
Ja poszłam na skróty, tj. smażyłam tylko 2 godziny zamiast 5ciu,
zmiksowałam blenderem i podsmażałam z resztą składników.
Dodałam też od siebie cukier waniliowy:)

Idealna do kanapek, gofrów czy naleśników.


SKŁADNIKI:

2 kg śliwek węgierek

1 i 3/4 szklanki cukru (250ml)

100 g mlecznej czekolady

5 łyżek kakao

1 opakowanie cukru waniliowego

Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na plasterki (ja każdą pokroiłam na 6 kawałków).
Wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy na słabym ogniu przez około 2 godziny
co jakiś czas mieszając. Miksujemy blenderem.
Dodajemy czekoladę, cukier i kakao, Smażymy, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły.
Gotowe przekadamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy na małych ogniu przez około 20 minut. 

niedziela, 27 października 2013

Tym razem przepis na wykonanie prostych
ale efektowych ciasteczek, czyli PALUCHÓW WIEDŹMY.
Tym razem skorzystałam z tego przepisu:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/10/Paluchy-Wiedzmy.html


SKŁADNIKI:

225 g margaryny Kasia
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
DODATKOWO:białko z 1 jajka do przylepienia pazurów
100g migdałów
cukier puder+ sok z cytryny + odrobina barwnika czerwonego


PRZYGOTOWANIE:
1. Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut.
Ściągamy skórkę i dzielimy na połówki.
2. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i szybko zagniatamy.
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.
3. Ze schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy wałeczki
(chudsze i krótsze bo w piekarniku wyrosną).
4. Uformowane wałeczki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
nacinamy nożykiem zgięcia w paluchach.
5. W miejscu paznokcia umieszczamy migdał posmarowany od spodu białkiem
(aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dociskamy go.
6. Paluchy pieczemy w temperaturze 200 stpnie przez 10 minut
(mi wyszły 2 duże blachy paluchów).
7. Upieczone paluchy studzimy na kratce.
8. Po wystudzeniu dekorujemy przygotowanym krwistym lukrem. 



sobota, 19 października 2013

Tym razem przepis zaczerpnięty z tej strony:
http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/8065246/?site=coffekitchen.blogspot.com
Ja musiałam więcej mąki dać niż w przepisie, gdyż ciasto się kleiło.
Bułeczki wyszły smaczne, miękkie i puszyste.
W sam raz na śniadanie.


ok. 3 szklanki mąki pszennej + 6 łyżek do zaczynu
20g świeżych drożdży
2 jajka
200ml ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
100 g miękkiej margaryny KASIA
DODATKOWO: rodzynki i płatki czekoladowe


ZACZYN: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 6 łyżek mąki + 1 łyżeczka cukru,
wlać ciepłe mleko (nie gorące). Energicznie wymieszać aż do uzyskania
jednolitej gładkiej masy przypominającą gęstą śmietanę.
Pozostawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Do dużej miski dodać mąkę
( na początek ok. 2,5 szklanki, reszta do podsypania), jajka, cukier,
szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze wyrobić.
Na koniec dodać miękką Kasię i dokładnie wyrobić.
Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.
Podzielić wyrośniete ciasto na 8 równych części.
Z każdej części oderwać troszkę ciasta na zrobienie łapek
a z reszty uformować jeżyka. Do każdego jeżyka robimy małe kuleczki na łapki,
spłaszczmy i nacinamy. Grzbiet nacinamy nożyczkami.
Oczy robimy z rodzynek a noski z czekoladowych płatków.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.


środa, 09 października 2013

 Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić,

sprawdzony przepisem ze stronki http://kotlet.tv/babka-makowa

Babka makowa jest puszysta, miękka i wilgotna,

Długo zachowuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. 


Składniki (forma z kominem 23cm):
200 g kostki masła lub margaryny KASIA
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (suchego)
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1. Masło rozpuszczam w rondelku. Wystudzamy.
2. Do jednej miski dajemy białka a do drugiej żółtka.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
4. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waliniowym
na puszystą masę.
Nastęnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia
i wystudzone masło. Całość dokładnie mieszamy.
5. Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka
po 2 łyżki i delikatnie mieszamy.
6. Na koniec dodajemy suchy mak (ja dałam mielony),
i aromat. Mieszamy.
7. Formę smarujemy tłuszczem, wylewamy przygotowane ciasto.
8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 50-60 minut.
9. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
lub polewamy lukrem.

sobota, 14 września 2013

W moim mieście odbyły się Dożynki województwa śląskiego.
Zagościł na nich m.in. Remigiusz Rączka,
który prezentował specjały kuchni czeskiej z okazji
obchodzonego u nas Roku Czeskiego.
Jednym ze specjałów były Langosze.
Tak bardzo przypadły mojemu synowi, że postanowiłam
zrobić je w domu. Langosze to świetna alternatywa do pizzy.
Placki ciasta drożdżowgo smaży się na tłuszczu
i układa różne dodatki które nam smakują.
U mnie zrobione na szybko z żółtym serem, sosem czosnkowym
i ketchupem :)
Chrupiąca skórka i puszyste ciasto wewnątrz placka uzależnia.
Polecam


SKŁADNIKI na 6 placków:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 torebka drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
1 szklanka ciepłego mleka
smalec do smażenia


1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do misy
i wyrabiamy aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie klejace.
2. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na ok. 1 godzinę.
3. Wyrośniete ciasto dzielimy na 6 równych kawałków,
pozostawiamy na 20 minut do napuszenia.
każdy kawałek rozwałkujemy lub rozciągamy ręcznie tak aby boki były grubsze.
4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec.
5.Każdy placek smażymy z obu stron na złoty kolor.
6. Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
7. Wykłamy ulubione dodatki i wcinamy :) 


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl