niedziela, 27 października 2013

Tym razem przepis na wykonanie prostych
ale efektowych ciasteczek, czyli PALUCHÓW WIEDŹMY.
Tym razem skorzystałam z tego przepisu:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/10/Paluchy-Wiedzmy.html


SKŁADNIKI:

225 g margaryny Kasia
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
DODATKOWO:białko z 1 jajka do przylepienia pazurów
100g migdałów
cukier puder+ sok z cytryny + odrobina barwnika czerwonego


PRZYGOTOWANIE:
1. Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut.
Ściągamy skórkę i dzielimy na połówki.
2. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i szybko zagniatamy.
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.
3. Ze schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy wałeczki
(chudsze i krótsze bo w piekarniku wyrosną).
4. Uformowane wałeczki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
nacinamy nożykiem zgięcia w paluchach.
5. W miejscu paznokcia umieszczamy migdał posmarowany od spodu białkiem
(aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dociskamy go.
6. Paluchy pieczemy w temperaturze 200 stpnie przez 10 minut
(mi wyszły 2 duże blachy paluchów).
7. Upieczone paluchy studzimy na kratce.
8. Po wystudzeniu dekorujemy przygotowanym krwistym lukrem. 



sobota, 19 października 2013

Tym razem przepis zaczerpnięty z tej strony:
http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/8065246/?site=coffekitchen.blogspot.com
Ja musiałam więcej mąki dać niż w przepisie, gdyż ciasto się kleiło.
Bułeczki wyszły smaczne, miękkie i puszyste.
W sam raz na śniadanie.


ok. 3 szklanki mąki pszennej + 6 łyżek do zaczynu
20g świeżych drożdży
2 jajka
200ml ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
100 g miękkiej margaryny KASIA
DODATKOWO: rodzynki i płatki czekoladowe


ZACZYN: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 6 łyżek mąki + 1 łyżeczka cukru,
wlać ciepłe mleko (nie gorące). Energicznie wymieszać aż do uzyskania
jednolitej gładkiej masy przypominającą gęstą śmietanę.
Pozostawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Do dużej miski dodać mąkę
( na początek ok. 2,5 szklanki, reszta do podsypania), jajka, cukier,
szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze wyrobić.
Na koniec dodać miękką Kasię i dokładnie wyrobić.
Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.
Podzielić wyrośniete ciasto na 8 równych części.
Z każdej części oderwać troszkę ciasta na zrobienie łapek
a z reszty uformować jeżyka. Do każdego jeżyka robimy małe kuleczki na łapki,
spłaszczmy i nacinamy. Grzbiet nacinamy nożyczkami.
Oczy robimy z rodzynek a noski z czekoladowych płatków.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.


środa, 09 października 2013

 Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić,

sprawdzony przepisem ze stronki http://kotlet.tv/babka-makowa

Babka makowa jest puszysta, miękka i wilgotna,

Długo zachowuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. 


Składniki (forma z kominem 23cm):
200 g kostki masła lub margaryny KASIA
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (suchego)
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1. Masło rozpuszczam w rondelku. Wystudzamy.
2. Do jednej miski dajemy białka a do drugiej żółtka.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
4. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waliniowym
na puszystą masę.
Nastęnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia
i wystudzone masło. Całość dokładnie mieszamy.
5. Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka
po 2 łyżki i delikatnie mieszamy.
6. Na koniec dodajemy suchy mak (ja dałam mielony),
i aromat. Mieszamy.
7. Formę smarujemy tłuszczem, wylewamy przygotowane ciasto.
8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 50-60 minut.
9. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
lub polewamy lukrem.

O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl