środa, 31 października 2012

Dawno nie robiłam łazanek a, że w domu
miałam wszystko co potrzeba do ich zrobienia
Więc zabrałam się do roboty:)

SKŁADNIKI:
500g kapusty kiszonej
500g pieczarek
500g makaronu
1 cebula
sól, pieprz, majeranek
ziele angielski (4-5 ziarenek)
liść laurowy (3-4 listki)
pietruszka zielona

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę dokładnie wypłukać, pokroić, zalać wodą i gotować
przez około godzinę na wolnym ogniu.
2. Cebulę pokroić na drobna kostkę i zeszklić na oleju.
3. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na oleju.
4. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać przesmażone pieczarki i cebulę,
dodać przyprawy i całość przesmażyć.
5. Makaron ugotować, odcedzić i dodać do farszu z poszatkowaną pietruszką.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez około 5 minut.

SMACZNEGO

,

wtorek, 30 października 2012

Dziś musiałam na szybko przygotować
coś słodkiego dla niezapowiedzianych gości.
A, ze w lodówce miałam ciasto francuskie
więc szybko zrobiłam coś do kawki:)

SKŁADNIKI:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
1 budyń (ja miałam o smaku toffi z cukrem)
1 łyżka cukru
1 1/2 szklanki mleka
cukier puder do posypania

1. Ciasto rozwałkować pokroić na części (ja zrobiłam 12).
2. Budyń ugotować wg wskazówek ale w 1 1/2 szklance mleka.
3. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce budyniu.
4. Brzegi zlepiamy za pomocą widelczyka (można wcześniej nawilżyć brzegi).
5. Wyłożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
6. Przed podanie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

poniedziałek, 29 października 2012

Za oknem pochmurno, deszczowo i do tego śnieg.
Wiec na szybko wymyśliłam rozgrzewającą,
smaczną i pożywną zupę kalafiorową z ziemniakami i kaszą manną.
Gorąco polecam:)

SKŁADNIKI:
6-7 ziemniaków
1 średniej wielkości kalafior
1 łyżka masła
3-4 łyżki kaszy mannej
1 czubata łyżka Kucharka z hiszpańskimi pomidorami i węgierską papryką
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka korzeń
pęczek koperku
liść laurowy
3-4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

1. Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy
do 2,5 - 3 litrów wrzącej, osolonej wody
i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy
kalafior podzielony na różyczki.
2. Marchewkę, seler i pietruszkę trzemy na tarce
o grubych oczkach i dodajemy do zupy.
4. Następnie dodajemy liść laurowy, masło,
łyżkę Kucharka i poszatkowany koperek.
Całość gotujemy przez około 10-15 minut.
5. Pod koniec gotowania wsypujemy kaszę manną
i gotujemy na wolnym ogniu aż do zagęszczenia
zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO


sobota, 27 października 2012

Tym razem zapraszam Was na tanie, lekkie, wilgotne,
zdrowe i oczywiście pyszne
CIASTO MARCHEWKOWE - u mnie tym razem w wersji Halloweenowej:)


SKŁADNIKI:
1szkl.oleju
1szkl.cukru
1i2/3szkl.mąki
2szkl.marchewki utartej na grubych oczkach (około 4-5 marchewek)
4 jajka
1łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 -3 większe jabłka pokrojone w kostkę
1 szklanka orzechów włoskich (tym razem pominęłam)

KREM:
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
100g miękkiego masła
ewentualnie olejek cytrynowy

1. Cukier utrzeć z olejem dodając po jednym jajku, następnie mąkę i pozostałe suche składniki.
2. Na samym końcu startą marchew, jabłka pokrojone w kostkę i orzechy pokrojone na drobne kawałki.
3. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy - wyjdzie gęsta masa.
4. Formę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
5. Do formy wlewamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
6. Pieczemy około 50 - 60 minut na tzw. suchy patyk. Studzimy.


KREM:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na biały puch.
Stopniowo dodajemy serek i olejek cytrynowy.
Całość dokładnie miksujemy. Wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy wg uznania.

P.S. Zamiast kremu, przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.




wtorek, 23 października 2012

W szkole mojego syna ogłoszono konkurs na najładniejszą dynie.
Więc oczywiście mój Kamil zgłosił się, że będzie brał udział w konkursie.
Dynia konkursowa została przygotowana,
a ja pestki oddzieliłam od miąższu, gdyż postanowiłam je ususzyć.
Pestki dyni to kopalnia cynku i lecytyny.
Cynk działa dobrze na prostatę, lecytyna na pracę mózgu
- a więc zażywanie jej wskazane jest w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego.
Studenci jedzcie pestki z dyni w czasie sesji!!! :).
Zawierają też sporo witamin z grupy B i dużo wartościowego białka.
Są także stosowane przeciw pasożytom układu pokarmowego.
Pomocne są także w leczeniu stanów zapalnych skóry, trądziku czy wypadania włosów.
Oprócz powyższych zalet pestki z dyni są po prostu smaczne!
No więc oto prosty sposób na smaczne i zdrowe


SUSZONE PESTKI Z DYNI:)
1. Pestki wrzucamy do sita, płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Piekarnik nastawiamy na 50-60 stopni (góra i dół).
3. Pesty wykładamy na blaszkę z piekarnika starając się
żeby nie leżały jedna na drugiej.
4 Wkładamy blaszkę do piekarnika i pozostawiamy lekko uchylone dźwiczkami
- wtedy para będzie miała gdzie uciekać.
5. Co jakiś czas potrząsamy blaszką żeby pestki się przemieszały i poprzewracały.
6. Po około godzinie możemy wyciągnąć pestki z piekarnika i się zajadać.

 





 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl