sobota, 14 września 2013

W moim mieście odbyły się Dożynki województwa śląskiego.
Zagościł na nich m.in. Remigiusz Rączka,
który prezentował specjały kuchni czeskiej z okazji
obchodzonego u nas Roku Czeskiego.
Jednym ze specjałów były Langosze.
Tak bardzo przypadły mojemu synowi, że postanowiłam
zrobić je w domu. Langosze to świetna alternatywa do pizzy.
Placki ciasta drożdżowgo smaży się na tłuszczu
i układa różne dodatki które nam smakują.
U mnie zrobione na szybko z żółtym serem, sosem czosnkowym
i ketchupem :)
Chrupiąca skórka i puszyste ciasto wewnątrz placka uzależnia.
Polecam


SKŁADNIKI na 6 placków:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 torebka drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
1 szklanka ciepłego mleka
smalec do smażenia


1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do misy
i wyrabiamy aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie klejace.
2. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na ok. 1 godzinę.
3. Wyrośniete ciasto dzielimy na 6 równych kawałków,
pozostawiamy na 20 minut do napuszenia.
każdy kawałek rozwałkujemy lub rozciągamy ręcznie tak aby boki były grubsze.
4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec.
5.Każdy placek smażymy z obu stron na złoty kolor.
6. Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
7. Wykłamy ulubione dodatki i wcinamy :) 


Ja tym razem skorzystałam z przepisu z tej strony:
http://to-fiyummy.blogspot.com/2012/02/drozdzowki-z-jabkiem-orzechami-i.html
Kasia na swojej stronie ogłosiła konkurs kolejnego weekendu
pod hasłem "Orzechowy zawrót głowy",
więc takie drożdżówki idealnie do niego pasują.
Z podanego przepisu wyszło mi 12 małych drożdżówek,
idealnych do szkoły na drugie śniadanie.
Drożdżówki są puszyste, mięciutkie i proste w wykonaniu.

ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI JABŁKOWO-ORZECHOWE Z NUTKA CYNAMONU
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szlanka cukru
1/2 szklanka ciepłego mleka
100g stopionej i wystudzonej margaryny KASIA
2 jajka
3 dkg świeżych drożdży
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
FARSZ:
4 jabłka
0,5 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek cukru
1 łyżka margaryny KASIA
garść obranych orzechów włoskich


PRZYGOTOWANIE:

1. ZACZYN - drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy letnie mleko
i niepełną szklankę mąki.Energicznie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier, stopionąą KASIĘ,
całe jajka, cukier waniliowyi na koniec wyrośnięty zaczyn.
Całość wyrabiamy na plastyczną masę.
Pozostawianypod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
3.W tym czasie przygotowujemy farsz do drożdżówek:
Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczy z gniazda.
Kroimy w kostkę, orzechy rozgniatamy tłuczkiem (ja dałam do woreczka śniadaniowego
i rozbiłam tłuczkiem do mięsa).4.Wszystkie składniki na farsz dajemy do garnka
i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszającdo czasu aż jabłka zmiękną
(jabłka nie mają być rozgotowane!). Studzimy.
5.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkowujemy na roladę, wykładamy nadzienie i zwijamy w rulon.
Kroimy na kawałki około 4cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Odstawiamy do ponownego wyrośniecia na około 30 minut.
7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i pieczemy przez około 20-30 minutna złoty kolor. Studzimy.
8.Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować. 


O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl