sobota, 29 września 2012

Kolejny weekend wypieków z Kasią:)
Tym razem tematem jest "Powitanie jesieni"
A, że od dłuższego czasu chodził za mną serniczek
postanowiłam go upiec na kruchym spodzie,
ze skarmelizowanymi jabłkami z miodem i płatkami migdałowymi.
Wyszło pyszne ciacho, polecam:)

CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 kostki margaryny KASIA
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
MASA SEROWA:
1 kg sera półtłustego
(użyłam 4 kostek sera firmy Delikate i 1 raz zmieliłam na maszynce)
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
6 żółtek
1 budyń waniliowy/śmietankowy
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
DODATKOWO: 9 białek + 1 i 1/2 szklanki cukru do masy serowej
MASA JABŁKOWA:
5winnych jabłek
4 łyżki miodu
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
DODATKOWO: garść płatków migdałowych oraz polewa deserowa

CIASTO:
1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm
wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponakłuwać widelcem.
MASA SEROWA:
1. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
3. Schłodzone białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier
i dobrze ubić.
Na koniec ubite białka delikatnie wmieszać w masę serową.
Wylać na wylepioną ciastem blaszkę o wymiarze 25x35cm i włożyć
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około godziny. Wystudzić sernik w piekarniku nie otwierając drzwiczek!
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni skarmelizować miód, dodać starte jabłka.
Wycisnąć sok z cytryny i dusić 3 minuty.
Na upieczony sernik wyłożyć masę jabłkową.
Wierzch posypać przyrumienionymi na suchej patelni migdałami
(około garść) i polałam polewą deserową.
Wystudzić i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.



czwartek, 27 września 2012

Ciasto przygotować dzień wcześniej,
gdyż najlepsze jest na drugi dzień.
Przed rozpoczęciem pieczenia,
zamoczyć na noc śliwki w alkoholu.
Przepis idealny zarówno na przyjęcia jak i spotkania z przyjaciółmi.

CIASTO:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
12 łyżek oliwy
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo
dodając cukier dalej ubijając.
Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao
– delikatnie mieszamy.
Stopniowo dodajemy po łyżce oliwy powoli mieszając
aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni,
formę o wymiarach 28x36cm cm smarujemy tłuszcze,
wykładamy papierem do pieczenia.
Masę wylewamy do formy i pieczemy około 36 minut na suchy patyk.
Wystudzić na kratce i przekroić na dwa plastry.
MASA Z NUTELLĄ:
1 kostka margaryny KASIA
5-6 łyżek nutelli
1 łyżkę spirytusu
Kasię utrzeć na puch stopniowo dodając nutellę i spirytus.
Całość dokładnie zmiksować.
DODATKOWO: 300g suszonych śliwek

0,5 szklanki alkoholu (może być rum, amaretto itp.)
Dzień wcześniej śliwki pokroić na połówki, wsypać do słoika i zalać alkoholem.
Pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
Nasączone śliwki odcedzić (alkohol zostawić!) dodać
do masy z nutellą i delikatnie przemieszać.
Pozostały alkohol wymieszać z 3 łyżkami wody i nasączyć nim biszkopt.

MASA ŚMIETANKOWA:
500ml schłodzonej śmietany 30 % kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
Schłodzoną śmietanę mocno ubić, stopniowo dodać cukier puder.
Na koniec dodać śmietan fixy i krótko zmiksować.

UKŁADANIE:
Pierwszą warstwę ciemnego biszkoptu nasączyć połową alkoholu
pozostałego z śliwek, nałożyć całą masę z nutellą i śliwkami.
Następnie nakładamy nasączoną w alkoholu drugą
część biszkoptu i na samą górę wykładamy masę śmietankową.
Dekorujemy albo startą czekoladą lub kokosem.


wtorek, 25 września 2012

W chlebaku została resztówka pieczywa
więc postanowiłam upiec świeże bułeczki.
Tym razem skorzystała z przepisu:
http://domiwkuchni.blox.pl/2012/04/Pszenne-buleczki.html
Przepis na 6 dużych bułeczek lub 8 mniejszych:
Bułeczki wyszły przepyszne, skórka chrupiąca a środek mięciutki:)


SKŁADNIKI:
około 3,5 - 4 szklanki mąki pszennej tortowej
300ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 białko

1. Z części mąki, wody, drożdży i cukru zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany.
(ja dałam 70ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki cukru).
Pozostawić na około 15 minut do podrośnięcia.
2. Pozostałe składniki wsypać do misy (na początek 3 szklanki mąki resztę przy wyrabianiu) i wymieszać.
Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
3. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć podzielić na 6 lub 8 części,
 każdą spłaszczyć i zwinąć w sakiewkę (boki podwinąć pod spód)
i wyłożyć na blaszkę gładką powierzchnią do góry.
5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
6. Każdą bułeczkę naciąć tępym nożem w połowie, oprószyć mąką i przykryć ściereczką
 - zostawić na 30 minut do napuszenia.
7. Przed wstawieniem do piekarnika można bułeczki jeszcze oprószyć lub posmarować białkiem,
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut - ja piekłam 25 minut
(w zależności od wielkości), aż będą ładnie zarumienione.


niedziela, 23 września 2012

Wieczorem wyjęłam karkówkę z zamrażalnika na dzisiejszy obiad
i szukałam jakiegoś nowej inspiracji na dobrą karkówkę
Po przeszukaniu neta postanowiłam wypróbować ten przepis
http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/11/Karkowka-w-warzywach.html
Karkówkę można podawać z młodymi ziemniakami i buraczkami.
Jak dla mnie to jedno z najbardziej ulubionych karkówek,
przekonajcie się sami:)

Ja tym razem podałam z kluseczkami i młodą kapustą z koperkiem.
 

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki (pokroiłam na 6 plastrów)
1 większa marchewka
1 por
kawałek selera
kawałeczek korzenia pietruszki
4-5 ząbków czosnku
1 duża cebula
sól i pieprz
8 suszonych śliwek
musztarda chrzanowa
2 szklanki bulionu (ja zrobiłam z 1 kostki ale może być wywar z rosołu)
śmietana 18% do zabielenia


1. Karkówkę pokroić w 1-1,5 cm plastry, każdy z nich lekko rozbić.
Posolić i popieprzyć.Nasmarować wyciśniętym czosnkiem
i posmarować obustronnie musztardą. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
2. Każdy kotlet obsmażyć z obu stron na patelni. Wyjąć.
3. Zeszklić pokrojoną w plastry cebulę. Następnie ułożyć na niej kotlety.
Dołożyć śliwki i starte na tarce o dużych oczkach warzywa.
Dorzucić posiekanego pora.Na koniec zalać gorącym bulionem.
4. Dusić pod przykryciem do miękkości około 40 minut. Wyjąć kotlety.
5. Farsz zmiksować na gładką papkę, zabielić śmietaną.
Smacznego!




sobota, 22 września 2012

Tym razem Kasia ogłosiła temat weekendowych wypieków
p. n. "Pożegnanie lata".
Nie mogło więc się obejść bez delikatnego, mega owocowego sernika.
Tym razem skorzystałam z przepisu:
http://www.malacukierenka.pl/kolorowy-sernik-z-letnimi-owocami-na-herbatnikach.html
Ciasto wyszło delikatne, lekko kwaskowate.
Następnym razem pewnie zrobię go w wersji z biszkoptem bo takie lubię bardziej.

Składniki:
Spód:
200g maślanych ciasteczek
120g masła

Masa serowa:
500g mielonego twarogu
300g naturalnego jogurtu
4 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny
¾ szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 
około 200g jagód
około 200g malin
Około 100-150 g truskawek
2 średniej wielkości brzoskwinie (możemy użyć brzoskwinie z puszki)

Dodatkowo:
2 galaretki Ametystowe firmy Wodzisław
200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
3 szklanki wrzątku + 3 łyżki cukru – do rozpuszczenia galaretki
mieszanka mrożonych owoców leśnych 750g

1.Masło roztopić. Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać do masła – wymieszać.
2.Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia,
wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąć.
3.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody.
4.Ser, jogurt, sok z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy krótko zmiksować.
5.Żelatynę rozmieszać z 4 łyżkami masy serowej
 i następnie połączyć z pozostałą masą, dokładnie wymieszać.
6.Przygotowaną masę serową podzielić na 3 części,
 do jednej dodać zmiksowane jagody, do drugiej zmiksowane maliny
 oraz pokrojone na części truskawki a do trzeciej pokrojone na cząstki brzoskwinie.
7.Masę jagodową wyłożyć na spód z ciasteczek,
wyrównać i wstawić do lodówki aby masa stężała.
8.Następnie wyłożyć masę z kawałkami brzoskwiń
i włożyć do lodówki aby stężała.
9.Na sam wierzch wykładamy masę malinowo – truskawkową i wkładamy do lodówki.
10. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku
z 3 łyżkami cukru – pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
11.Na sernik wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką
– wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
12.Przed podaniem ubijamy śmietanę z 2 łyżeczkami cukru pudru.
Dekorujemy wierzch galaretki i ozdabiamy truskawkami.




 
1 , 2
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl