piątek, 31 sierpnia 2012

Kasia ogłosiła kolejny temat weekendowych wypieków.
Tym razem jest to: "Coś pysznego do plecaka"
czyli coś dla szkolnego plecaka.
A, że mojemu tegorocznemu pierwszoklasiście
najbardziej smakują drożdżówki
więc postanowiłam upiec je z budyniem malinowym i jagodami:)

Do przygotowania tych drożdżówek potrzebujemy
(9 sztuk na dużą blachę z piekarnika):
3-3,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od wilgotności mąki)
7 g suchych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli
60 g roztopionego masła
DODATKOWO:
około 1 szklanka jagód
1 budyń malinowy z cukrem ugotowany w 450ml mleka
1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek
KRUSZONKA:
1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (16g)
około 60g stopionego i wystudzonego masła


PRZYGOTOWANIE:
Na początek przygotować kruszonkę:
Do stopionego i wystudzonego masła dodać, cukier,
cukier waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie ugnieść
i pozostawić w chłodnym miejscu lub lodówce.
1. Mąkę przesiewamy do miski (na początek niecałe 3 szklanki),
dodajemy suche drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczypta soli,
jajko i żółtko. Następnie wlewamy letnie mleko
i wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło
i całość wyrabiamy na jednolitą masę aż ciasto będzie
odchodziło od rąk i nie będzie się kleiło.
Stopniowo wyrabiając dodajemy pozostałą mąkę.
Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu
do podwojenia objętości.
2. W tym czasie przygotowujemy budyń w 450ml mleka.Studzimy.
3.Po wyrośnięciu odpowietrzamy ciasto, dzielimy na 9 równych kawałków.
Wałkujemy w okrągłe bułeczki i na środku robimy wgłębienie na budyń.
4. Bułeczki wykładamy na dużą blaszkę z piekarnika,
wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłębienia
dodajemy po kopiatej łyżce budyniu, następnie wciskamy
oczyszczone i umyte jagody (mogą być inne owoce). Na koniec
rozkruszamy przygotowaną kruszonkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Przygotowane drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do napuszenia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wkładamy drożdżówki do piekarnika
i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.


środa, 29 sierpnia 2012

Dziś zabrakło nam pieczywa a do sklepu nie chciało się wychodzić,
więc postanowiłam zrobić bułeczki.
Ciasto robi się bardzo szybko, tylko niestety trzeba 2 godziny czekać na wyrośnięcie.
Ale naprawdę warto poczekać a będziemy mieli bardzo smaczne bułeczki domowe.
Ja tym razem postanowiłam dosypać ziół prowansalskich i posypać sezamem.
Bułeczki idealne na śniadanie czy kolację, mają chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze.

SKŁADNIKI NA 12 BUŁECZEK:
150 ml mleka
150 ml wody gorącej (wrzątku)
20-25g świeżych drożdży
3 – 3,5 szklanki mąki pszennej +2 łyżki mąki do zaczynu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru – do zaczynu
2 łyżki oleju słonecznikowego
sezam do posypania

PRZYGOTOWANIE:
1) 150 ml przegotowanej wrzącej wody
zalewamy zimne mleko i mieszamy ze sobą.
2) Drożdże kruszymy do rondelka,
dodajemy 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru
oraz połowę ciepłej mieszanki mleka z wodą.
Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia zaczynu.


3) Mąkę przesiewamy do misy
(na początek tylko 3 szklanki a resztę stopniowo przy wyrabianiu),
wlewamy drugą połowę mleka z wodą,
dodajemy łyżeczkę soli, ziół prowansalskich  i olej.
Na końcu wlewamy wyrośnięty zaczyn
i wyrabiamy ciasto aby było gładkie i plastyczne.
Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę
aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk.
4) Misę przykrywamy ścierką, odstawiamy
 w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie odpowietrzamy, urywamy po kawałku,
tworzymy rulonik i zwijamy w kształcie ślimaka.


5) Następnie wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem i pozostawiamy przez około
20-30 minut do napuszenia się.
6) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 20-25 minut do zarumienienia.
SMACZNEGO


 

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Dziś podaję przepis na pyszne puszyste kawowe ciasto biszkoptowe,
przełożone dżemem jeżynowym oraz kremem budyniowo-kawowym.
Przepis zaczerpnęłam z tej stronki:
http://misiadk.blox.pl/2009/06/Ciastko-kawowe-z-kremem-budyniowym.html
Po lekkiej modyfikacji wyszło pyszne ciacho do kawki, polecam!

BISZKOPT:
8 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
1 szklanka + 2łyżki cukru
1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej tortowej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy/waniliowy
1 czubata łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM BUDYNIOWO-KAWOWY:
400 ml mleka
120 g miękkiej margaryny KASIA lub masła
1 budyń śmietankowy
½ szk. cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe Classic

POLEWA:
2 łyżki margaryny KASIA
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru

DODATKOWO:
1 słoik dżem u jeżynowego, porzeczkowego lub innego 400g
100 ml wódki „do zaostrzenia smaku” ( nie koniecznie)
kilka kostek gorzkiej czekolady - do starcia

PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT:
Schłodzone białka ubić na sztywno, pod koniec ubijana dodać cukier
( do prawie całkowitego rozpuszczenia cukru),
następnie dodać żółtka- ubijać jeszcze ok. 1 minuty.
Mąki, proszek przesiać przez sito, dodać kawę i dobrze wymieszać,
dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia,
piec ok. 40 min w 180*C ( u mnie blacha 20x30cm).
Pozostawić do wystudzenia.
KREM BUDYNIOWO-KAWOWY:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, na mleku ugotować budyń, wystudzić.
Do margaryny dodawać stopniowo wystudzony budyń,
ucierać na gładką masę i na koniec dodać kawę rozpuszczalną.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Wszystko włożyć do rondla i wstawić na piec ciągle mieszając
aż do rozpuszczenia się składników. Pozostawić do wystudzenia.
PRZEKŁADANIE:
Wystudzony biszkopt kawowy kroimy na dwa placki,
dolny placek skrapiamy wódką, smarujemy dżemem.
Następnie wykładamy połowę kremu kawowego, przykrywamy drugim plackiem
którego wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym.
Całość oblewamy wystudzoną polewą. Wstawiamy na 10-20 minut do lodówki do lekkiego stężenia polewy.
Na stężoną polewę, ścieramy kostki czekolady na tarce o grubych oczkach.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego




środa, 22 sierpnia 2012

Tym razem przepis na rewelacyjną, prostą i smaczną szarlotkę:)
Skorzystałam tym razem z tego przepisu
http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
i mogę szczerze Wam ten przepis polecić.
Ja uwielbiam takie proste, tradycyjne szarlotki:)
Ja od siebie tylko dałam do jabłek więcej cynamonu
i na pewno kolejnym razem dam więcej jabłek ale i tak jest smaczna:)

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
Do dekoracji:
cukier puder

 
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem i cynamonem około 15 minut.
Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek.
Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm
i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem.
Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

niedziela, 19 sierpnia 2012

Tym razem Kasia ogłosiła konkurs na fb p.n. "Z Kasią pod chmurką"
a, że od jakiegoś czasu miałam ochotę na wypróbowanie tego przepisu:
http://anyzkowo.blogspot.com/2012/06/bueczki-pizza-niezwykle-puszyste-i.html
Przepis nieco zmodyfikowałam i podaję go tak jak ja je zrobiłam.
Gorąco polecam idealne na niedzielny piknik korzystając z upalnego lata:)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 szklanka ciepłej wody,
30g świeżych drożdży
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 jajko
3 1/2  szklanki mąki + 1 łyżka do zaczynu

DODATKOWO:
puszka kukurydzy
1 duży pomidor
ketchup pikantny
100g żółtego startego sera
100g salami
kilka plasterków szynki
przyprawa do pizzy
jajko do posmarowania bułeczek
sezam i zioła prowansalskie do posypania

PRZYGOTOWANIE:
ZACZYN:
Drożdże rozkruszyć, wlać odrobinę ciepłej wody,
dodać łyżkę mąki i dokładnie rozbełkotać.
Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę , sól bazylię, oregano - wymieszać.
Dodać ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, olej i jajko.
Całość wymieszać łyżką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidory, salami i szynkę pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć, zagnieść i  pokroić na równe części.
Każdą część rozwałkować i posmarować ketchupem,
nałożyć odsączoną kukurydzę, salami, szynkę, pokrojone pomidory.
Następnie posypać startym serem i posypać przyprawą do pizzy.
Uformować bułeczki i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jakiem
i posypać sezamem i ziołami prowansalskimi.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut na złoty kolor.


 
1 , 2
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl