środa, 24 lipca 2013

Tym razem coś na szybko;)
Prosty i szybki w przygotowaniu
gęsty koktajl na bazie jogurty naturalnego i czarnej porzeczki :)
Zamiast cukru do koktajlu możemy użyć także miodu.

1 kubek jogurtu naturalnego Zott 180g
4 garście oczyszczonej czarnej porzeczki
2 kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka wiórków do posypania i kilka porzeczek do ozdoby

Wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych)
wkładamy do blendera i przez chwilę miksujemy.
Przelewamy do pucharka, ozdabiamy porzeczkami
i posypujemy wiórkami.
Schładzamy w lodówce.


poniedziałek, 22 lipca 2013

CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
5 żółtek
1 kostka KASI 250g
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SERNIKOWA
1 kg sernika wiaderkowego
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 kostka KASI 250g
2 jajka
1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych KAMIS
ziarenka z 1 laski świeżej wanilii
5 białek (pozostałych z ciasta)
DODATKOWO:
500g malin + 2 łyżki cukru

CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść,
owinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki (lub na 30 minut do zamrażarki).
MASA SERNIKOWA:Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać budynie,
miękką Kasię, ziarenka ze świeżej wanilii oraz przyprawę do sernika
i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodawać po łyżce sera z wiaderka i miksować na niskich obrotach lub przemieszać.
Białka pozostałe z ciasta ubić na sztywno.
Delikatnie wmieszać do masy serowej.
Blaszkę o wymiarach 40x24cm (mierzona na górze) nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno blaszki wylepić schłodzonym ciastem, wylać masę serową,
następnie wyłożyć maliny wymieszane z cukrem.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut.
Piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim sernik przez około 30 minut,
następnie wyłożyć na kratce do całkowitego wystudzenia.

sobota, 13 lipca 2013

Tym razem przepis ze stronki MOJE WYPIEKI
http://www.mojewypieki.com/przepis/lekkie-ciasto-z-owocami,
lekkie, biszkoptowe ciasto nadziane owocami.
Do ciasta można użyć dowolnych owoców które lubimy.


SKŁADNIKI:
140g stopionej margaryny Kasia
6 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki cukru
około 2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g wydrylowanych czereśni
200 g oczyszczonych czerwonych porzeczek


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać.
3. Następnie dodać żółtka, ubijając wlewać stopioną
i wystudzoną KASIĘ - ciągle ubijać.
4. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszać do ciasta.
5. Formę o wym. 23x33cm (możemy do mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe),
natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Ciasto przelać do formy, wyłożyć na wierzch wydrylowane czereśnie,
następnie posypać czerwonymi porzeczkami.
7. Włożyć do piekarnika do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
i piec przez około 40-50 minut, na tzw. suchy patyczek.
8. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl