czwartek, 26 lipca 2012

Dzisiaj mojemu lubemu zachciało się znienacka barszczyku
a, że nie było dużo czasu wymyśliłam na szybko oto szybki
BARSZCZYK Z ZIEMNIAKAMI


SKŁADNIKI:
2 duże ugotowane buraki (ja miałam gotowe z Lidla)
2-3 litry wody
2-3 kostki rosołowe
100ml koncentratu do barszczu Krakus
3 duże surowe ziemniaki
1 płaska łyżeczka Ziarenek Smaku Winiary
4 łyżki śmietany 18% do zabielenia
majeranek, pieprz

1. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
zalać wodą i wstawić do gotowania.
2. Dodać kostki rosołowe i koncentrat do barszczu.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w grubszą kostkę,
wrzucić do gotującego się barszczu i gotować aż zmiękną.
4. Zupę doprawić przyprawami i zabielić śmietaną.

Smacznego

środa, 25 lipca 2012

Tym razem przepis na pyszne domowe jagodzianki.
Delikatne, pulchne ciasto które bardzo dobrze się wyrabia,
pyszne jagody i uwielbiana przez Nas kruszonka.
Przepis zaczerpnęłam od Izy z jej cudnego bloga.
Narobiła mi takiej ochoty na swoje jagodzianki,
że musiałam ten przepis wypróbować
Ja nie miałam pasty waniliowej i w zamian dodałam cukier waniliowy.
No i dodatkowo zrobiłam swoją ulubioną kruszonkę:)
Przepis z tej stronki:
http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/najlepsze-jagodzianki-domowe.html
Ja jeszcze nigdy w życiu nie jadłam tak pysznych, delikatny, puszystych
jagodzianek. Po prostu są rewelacyjne.
Dziękuję Iza za świetny przepis.

SKŁADNIKI:
około 3 szklanej mąki pszennej tortowej (szkl. poj. 250 ml)
100 g masła albo margaryny
3 łyżki cukru zwykłego
1/2 łyżeczki soli
180 ml mleka
40g świeżych drożdży
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
1 jajko
2 żółtka

DODATKOWO:
ok. 400 g jagód świeżych
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko + 2 łyżki mleka - do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem

KRUSZONKA:
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy

Na początek przygotować kruszonkę:
Do stopionego i wystudzonego masła dodać, cukier, cukier waniliowy i mąkę.
Wszystko dokładnie ugnieść i pozostawić w chłodnym miejscu lub lodówce.

Następnie przygotowujemy zaczyn drożdżowy do ciasta:
1. Drożdże rozkruszyć do kubka, wlać letnie mleko (nie gorące!), dodać
1 łyżkę cukru i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia zaczynu.
2. Większą część mąki przesiać do misy, dodać sól, 2 łyżki cukru.
3. Masło stopić i wystudzić.
4. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, żółtka i zagnieść ciasto,
stopniowo dodając wystudzone masło. W trakcie ugniatania dodawać stopniowo
resztę mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, pod koniec wyrabiania powinno odchodzić    od dłoni i misy.
5. wyrobione ciasto nakryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów)
na około godzinę do wyrośnięcia.
6. Jagody przebrać, opukać i dobrze odsączyć. Zasypać cukrem i mąką. Delikatnie przemieszać.
7. Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 15 kawałków i każdą uformować w kulkę.
8. Każdą część ciasta spłaszczyć i rozciągnąć środek do którego nakładamy po 1 łyżce jagód.
Dokładnie zlepić brzegi formując owalne bułki. Układać w 3-4 cm odstępach na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Gotowe bułeczki pozostawić na 10-15 minut do napuszenia.
10. Każdą jagodziankę posmarować żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
Na koniec rozkruszyć przygotowaną wcześniej kruszonkę.
11. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20 minut.
Smacznego





Szperając ostatnio bo blogach
zaciekawił mnie ten przepis
http://kolorowapokrzywa.blox.pl/2012/05/Czekoladowe-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html
a, że miałam w domu rabarbar postanowiłam upiec to ciasto
Ja tylko do ciasta zamiast mąki ziemniaczanej, dodałam budyń waniliowy

Mogę go szczerze polecić:)


SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy

6 jajek
1 szklanka oleju słonecznikowego
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego

DODATKOWO:
0,5 kg rabarbaru + 3 łyżki cukru

KRUSZONKA:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki przesianego cukru pudru
1/2 kostki masła (100g)
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2-3 łyżki płatków migdałowych do obsypania

 
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
Posypać cukrem (3 łyżki), wymieszać i odstawić.
Zrobić kruszonkę z podanych składników, zagnieść w kulę i włożyć do lodówki.
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier,
cukier waniliowy i dalej ubijać.Dodawać po jednym żółtku i ubijając wlać partiami olej.
Kiedy wszystko się dobrze połączy, zmniejszyć obroty miksera
i dosypać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Wlać zapach migdałowy i wymieszać. Odsączyć rabarbar na sicie z soku.
Tortownicę o śr. 27cm wysmarować masłem i wysypać krupczatką lub bułką tartą.
Wylać ciasto, ułożyć rabarbar i na wierzchu zetrzeć na tarce ciasto na kruszonkę.
Posypać płatkami migdałów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175stC na około 50 minut na suchy patyk.
Wyłączyć kuchenkę i pozostawić ciasto jeszcze 10 minut w piekarniku.
Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Gorące posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 23 lipca 2012

Kolejne ciasto z rabarbarem i truskawkami.
Szczerze mówiąc nawet nie wiem skąd mam ten przepis
bo mam go zapisany na kartce i nie wiem czy od kogoś go mam
czy kiedyś z neta odpisałam.
Jak znajdzie się autor to na pewno napiszę o tym.
A oto i przepis:

Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
1 proszek do pieczenia
175g masła lub margaryny
0,5 szklanki + 2 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki domowego cukru waniliowego
trochę otartej skórki z cytryny
2 lub 3 łyżki mleka

Do przesianej mąki z proszkiem wsypać cukier, jajka, mleko,
zamieszać, dodać margarynę, resztę dodatków i wyrobić ciasto,
wyłożyć na natłuszczoną blachę o wymiarach 25x36cm.


Przygotowanie rabarbaru i truskawek
0,5 kg rabarbaru
0,5 kg truskawek
200g cukru
cukier wanilinowy
50g margaryny
3 jajka
1 śmietana kwaśna w kubku
1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Obrany rabarbar kroimy w kostkę, truskawkami myjemy i osuszamy.
Całość zasypujemy cukrem i pod przykryciem pozostawiamy aż puści sok,
od czasu do czasu wstrząsnąć,
po otrzymaniu soku, uzupełnić wodą do pół litra, sok zagotować,
zamiesza budyń w śmietanie i wlać do soku
przegotować, mieszając,aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu włożyć margarynę,
 mieszając dodawać pojedynczo całe jajka.
Gotową, gorącą masę wlać na ciasto i rozłożyć osączony rabarbar z truskawkami.
Piec koło 50 minut w temperaturze 180 stopni


Kolejny weekend z KASIĄ
no i kolejny wypiek p.n. "Z Kasią na okrągło"
więc postanowiłam tym razem upiec roladę
no i wymyśliłam na szybko masę do rolady
z ulubionymi owocami.
Polecam gorąco

BISZKOPT:
4 jaja (osobno jajka i osobno białka)
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Schłodzone jajka podzielić tj. oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i dalej ubijać dodając po jednym żółtku.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie pomieszać łyżką.
Blaszkę o wymiarach 35x38cm (duża blacha z piekarnika),
nasmarować tłuszczem i wyłożyć papier do pieczenia.
Wylać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec około 15 minut. W tym czasie przygotować ściereczkę.
Upieczony biszkopt posypujemy lekko cukrem pudrem,
Wykładamy na ścierkę papierem do góry i delikatnie zdejmujemy papier.
Biszkopt delikatnie zwijamy w ściereczce w rulon
i odstawiamy do wystygnięcia (można dać do lodówki).

 
MASA JAGODOWO-MALINOWA:
1 szklanka jagód + 0,5 szklanki malin (zmiksować)
1/2 szklanki cukru
250 śmietany kremówki 30%
1 łyżka + 1 łyżeczka żelatyny
1 szklana jagód w całości
1 szklanka malin w całości

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier.
Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach wrzątku.
Dodać do niej 1-2 łyżki ubitej śmietany – wymieszać.
Do ubitej śmietany dodać zmiksowane owoce,
stopniowo wlewać letnią żelatynę i delikatnie zmiksować.
Całość włożyć do lodówki celem lekkiego stężenia
aby było można rozsmarować na biszkopcie.
Wystudzony biszkopt rozwinąć, rozsmarować masę śmietanowo – owocową,
wyłożyć owoce w całości.
Całość zwinąć w roladę i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy owocami.
Smacznego

 





 

 

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl