sobota, 08 czerwca 2013

Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto
z bezą, dżemem, malinami i śmietaną.
Idealne na przyjęcia czy uroczystości.
Nie jest ani za słodkie ani za kwaśne,
takie w sam raz :)
Częstujcie się :)

CIASTO (NA DWIE BLASZKI O WYM. 33X23CM)
200g miękkiej margaryny KASIA
1/2 szklanki cukru
8 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego 30g
3 szklanki przesianej mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
BEZA:
8 białek
1 i 1/2 szklani cukru
50 g płatków migdałowych (na 1 blaszkę)
WARSTWA MALINOWA:
500g mrożonych malin (użyłam z Lidla)
2 galaretki malinowe
2 kopiaste łyżki cukru
2 szklanki wrzątku (500ml)
WARSTWA ŚMIETANKOWA:
1/2 litra śmietany 30 lub 36%
2 fixy do śmietany
2 płaskie łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
1 słoik dżemu jeżynowego lub z czarnych porzeczek 400g

SKŁADNIKI WINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!
CIASTO: Miękką Kasię utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy i ucierać.
Przygotować dwie blaszki o wymiarach 23x33cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i wyłożyć do formy,
wyrównać zwilżonymi dłońmi. Wyłożone ciastem blaszki, wysmarować (po 1/2 części) dżemem.
BEZA: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier
i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Ubite białka podzielić na 2 części
i wyłożyć do obu blaszek. Na jednej blaszce, obsypać wierzch ubitych białek,
płatkami migdałowymi. Obie blaszki z ciastem, piec w temperaturze 175 stopni
przez około 20-25 minut, wyłożyć do przestudzenia.
Delikatnie zdjąć papier ze spodów aby się nie pokruszyły.
WARSTWA MALINOWA: obie galaretki rozpuścić wraz z cukrem we wrzącej wodzie.
Wystudzić, dodać zamrożone maliny, wymieszać całość.
Po chwili wyłożyć na ciasto bez płatków migdałowych,gdyż będzie szybko tężeć.
WARSTWA ŚMIETANKOWA: Ubić śmietankę z cukrem na sztywno,
pod koniec wsypać śmietan fixy.
PRZEKŁADANIE: Ciasto z bezą (bez płatków migdałowych),
masa malinowa, masa śmietankowa, ciasto z bezą i płatkami migdałowymi.
Ciasto włożyć do lodówki celem całkowitego stężenia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


wtorek, 04 czerwca 2013

Tym razem przepis na kolejną pyszną sałatkę,
dla odmiany tym razem z pieczarkami i wędzonym kurczakiem.

SKŁADNIKI:
2 udka wędzonego kurczaka
500g pieczarek
puszka kukurydzy
2-3 ząbki czosnku
3 jajka
1 por
majonez i por
sok z cytryny
sól, pieprz
SOS JOGURTOWO-MAJONEZOWY:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3-4 ząbki czosnku
1 sos koperkowo-ziołowy

1. Wodę zagotować z solą i sokiem z cytryny.
Wrzucić całe umyte pieczarki i gotować przez 10 minut.
wystudzić, pokroić w ćwiartki.
2. Udka obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od kości
i kroimy w kostkę.
3. Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy i kroimy w kostkę.
4. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
5. Wszystkie składniki dajemy do misy, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy,
doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.
6. wstawiamy na 2 godziny do lodówki, celem przegryzienia smaków.


O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl