sobota, 23 czerwca 2012

Tym razem weekend truskawkowy,
gdyż Kasia ogłosiła
"TRUSKAWKOWY ZAWRÓT GŁOWY"
Wiec po przeszukaniu neta i trochę pomysłu w głowie
wyszedł TORCIK KOKOSOWO - TRUSKAWKOWY
Spód na ciasto zaczerpnęłam z tego blogu
http://www.slodkiefantazje.pl/proste-ciasto-z-budyniem-i-truskawkami
a resztę to już z głowy wyszło:)
Ciasto jest wilgotne ze smaczną masą kokosową i orzeźwiającym musem truskawkowym.
Polecam gorąco na upalne dni:)

CIASTO:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju słonecznikowego

MASA KOKOSOWA:
200g wiórków kokosowych
2 szklanki mleka
100g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

MUS TRUSKAWKOWY:
0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
250 ml schłodzonej śmietany 30% kremówki
2 galaretki truskawkowe + 1łyżka cukru

DODATKOWO:
1 galaretka truskawkowa
300g truskawek do dekoracji

CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Z białek ubić sztywną pianę. Obie mąki przesiać,
wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy żółtkowej.
Dodać olej i wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą.
Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
o średnicy 25 cm i piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia.
MASA KOKOSOWA:Wiórki ugotować z mlekiem na niewielkim ogniu,
często mieszając, do momentu aż całe mleko odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce zimnych wiórków.
Masę wyłóż na wystudzone ciasto.

MUS TRUSKAWKOWY: truskawki podzielić na dwie części.
Jedną zmiksować, drugą pokroić na kawałki.Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody
i cukrem, odstawić do przestudzenia i lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać zmiksowane truskawki,
tężejące galaretki i pokrojone truskawki. Lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopt.
Wstawić do lodówki.
Następnie przygotować wierzchnią warstwę tj.:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do stężenia.
Truskawki oczyścić i pokroić w ćwiartki.
Udekorować wierz i wylać tężejącą galaretkę.
Całość schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny.


piątek, 22 czerwca 2012

 Kolejny pamiętny smak dzieciństwa
czyli bułki czy kluski drożdżowe na parze
Można je nadziewać powidłami, budyniem, truskawkami, śliwkami,
czekoladą czy nutellą.
Ja tym razem zrobiłam wersję bez niczego
tylko polane masełkiem i posypane cukrem.
Pychotka:)

SKŁADNIKI:
30g drożdży świeżych
około 4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 jajka
1 szklanka letniego mleka
szczypta soli
2-3 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki stopionego i wystudzonego masła


1. Na początku przygotować zaczyn:
do garnuszka wkruszamy drożdże, dodajemy 6 łyżek ciepłego mleka,
łyżkę cukru, łyżkę kopiastą mąki. Mieszamy ze sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, resztę letniego mleka,
szczyptę soli, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i wystudzone masło.
Na koniec wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, jednolite
i będzie odchodzić od rąk.
3. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na
około 1,5-2 godziny.
4. Tworzymy bułeczki i wykładamy na wysypaną mąką stolnicę lub blaszkę
i pozostawiamy do napuszenia przez około 10-15 minut.
5. Do dużego garnka nalewamy na dno wodę i wkładamy siatkę do gotowania bułek na parze,
czekamy aż woda zacznie się gotować.
6. Nakładamy na siatkę bułeczki i gotujemy na parze przez około 10 minut.
7. Polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem.


środa, 20 czerwca 2012

Tym razem przepis zaczerpnięty ze stronki:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kajmakowa-pychotka-2
Ciasto upieczone na kolejny weekendowy konkurs KASI
Tym razem p.n. "Cud, miód, orzeszki"

Składniki na ciasto:
4,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
225 g masła lub KASI
3 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę budyniową:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

dodatkowo:
puszka masy kajmakowej
orzechy włoskie 100g

Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, potem podzielić na 3 części.
Prostokątną formę (24x29cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą z 3 części ciasta wykładamy na formę i wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180C przez około 12-15 minut.
Odstawiamy do wystudzenia.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,
dodając zamiast 4 szklanek mleka tylko 3 szklanki.
Podczas gotowania mleka dodać cukier. Gotowy budyń ostudzić.
Masło lub Kasię utrzeć na pulchną masę,
ucierając cały czas stopniowo dodawać ostudzony budyń.
Orzechy potłuc na mniejsze kawałki.
 Placki przełożyć masą budyniową,
natomiast na górnej warstwie rozsmarować
masę kajmakową i posypać orzechami.


niedziela, 10 czerwca 2012

Ostatnio zaciekawił mnie przepis
z tego bloga
http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/05/z-rabarbarem-i-ananasem.html
w domu miałam akurat wszystko co trzeba było do ciasta.
Więc po delikatnej modyfikacji postanowiłam go upiec.
Pierwszy raz jadłam połączenie rabarbaru z ananasem ale muszę stwierdzić,
że jest ono idealne.


Składniki podano na blaszkę o wymiarach 20x30cm(ja upiekłam w blaszce 28,5x24cm)
SPÓD:
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
120g miękkiego masła
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukier waniliowy 12g
1 żółtko

MASA BUDYNIOWO – OWOCOWA:
40 dag rabarbaru
puszka ananasów w kawałkach 580g (sam owoc 340g)
1 budyń waniliowy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka (białka pozostawić do bezy)
1 szklanka śmietany 18%
1/2 szklanki przesianego cukru pudru

BEZA:
5 schłodzonych białek
1/2 i przesianego cukru pudru
1 kisiel o smaku cytrynowym 38g

PRZYGOTOWANIE:
1. CIASTO: Zagnieść wszystkie składniki,
wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem dno i  boki
(ja wylepiłam tylko dno).
Nakłuć widelcem i wstawić do upieczenia na 20 minut
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2. MASA BUDYNIOWO – OWOCOWA: Rabarbar opłukać,
 obrać i  pokroić na 2cm kawałki.
Ananas odsączyć z syropu. W misce zmiksować żółtka z cukrem
(wszystkie białka schłodzić w lodówce),
dodać śmietanę, a następnie suchy budyń, mąkę i razem zmiksować. 
Wsypać owoce i dokładnie wymieszać.
3. Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować roztrzepanym białkiem
(najlepiej pędzelkiem).
Wyłożyć masę owocową i wstawić ponownie do pieca na 40-45 minut
 (pozostawić temperaturę 180 stopni).
4. BEZA: Schłodzone białka ubić na sztywną pianę,
dodać przesiany cukier puder a następnie kisiel.
Dobrze ubić i wyłożyć na upieczone ciasto.
 Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni.
Wstawić do zapieczenia na 20 minut aż do zarumienienia.
5. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 





sobota, 09 czerwca 2012

ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM

 

1 tacka pieczarek 500g
3 średnie marchewki
1 pietruszka korzeń
1 mała cebula
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
3 łyżki śmietany 18% do zabielenia
2 łyżki mąki do zagęszczenia
2-2,5 litra wody + 2 kostki rosołowe
3 łyżki masła do smażenia
sól, pieprz, maggi do smaku
pęczek koperku
300 g makaronu świderki, kolanka lub inny

1. Do wody dodajemy obraną, marchewkę, pietruszkę,
cebulę oraz ziele angielskie i listki laurowe.
2. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki,
smażymy na maśle do odparowania wody.
3. Odparowane pieczarki dodajemy do zupy i gotujemy około 30 minut,
następnie wyjmujemy cebulę.
Marchewkę i pietruszkę wyciągamy i kroimy w kostkę lub plasterki
i dodajemy do zupy.
4. Przygotowaną zupę zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną zupy,
następnie zabielamy śmietaną.
Na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do zupy.

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl