niedziela, 19 maja 2013

Dziś wypróbowałam przepis na Rafaello bez pieczenia
z tej stronki;
http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/03/rafaello-ciacho-bez-pieczenia.html#.UVB0KjceVAo
Ciasto proste i łatwe w przygotowaniu.
Jednak moje kubki smakowe wolą wersję
Rafaello z kremówką :)
Ta zachwalana wersja Rafaella jest dla wielbicieli
maślanych mas budyniowych.
Ciasto przed podaniem należy wcześniej wyciągnąć z lodówki
aby masa nie była zbyt zbita.


Składniki na formę 24x24cm (12 sporych kawałków):
1/2 litra mleka 3.2%
1 kostka miękkiej margaryny KASIA 250g lub masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (ja dałam 1 kopiastą łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią)
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g g wiórek kokosowych + do posypania wierzchu
100g płatków migdałowych
1 szklanka gęstego ajerkoniaku
2 duże paczki krakersów (2x180g) (mi wyszło 1,5 paczki na formę 24x24cm)

Pół szklanki cukru (z tych 3/4) ucieramy z żółtkami,
dodajemy cukier waniliowy, 1/2 szklanki mleka (z pól litra),
mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem miksujemy.
Pozostałe mleko zagotowujemy z resztą cukru (1/4 szklanki)
i cukrem waniliowym.
Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną
i gotujemy przez około minutę cały czas energicznie mieszając
aby się masa nie przypaliła.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę,
stopniowo dodajemy wystudzony budyń, ciągle miksując.
Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i płatki migdałowe,
wlewamy gęsty ajerkoniak i całość delikatnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (można większą ale wtedy ciasto będzie niższe),
wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Na dnie wykładamy warstwę krakersów (jeden obok drugiego 4x3),
wykładamy warstwę kremu (1/3 części) i tak na przemian aż do wyczerpania składników.
Wierzch smarujemy kremem budyniowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc,
aby krakersy zmiękły i ciasto się przegryzły.


środa, 08 maja 2013

Dziś mam dla Was kolejny. sprawdzony przepis
na lekko kwaskowate ciacho, takie orzeźwiające
czyli
CYTRYNOWIEC Z BRZOSKWINIAMI
Tym razem skorzystałam z przepisy z tej stonki:
www.kuchennezapiski.blox.pl/2013/01/Cytrynowiec-z-ananasami.html

 

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody
Masa cytrynowa:
2,5 cytryny
1,5 szkl wody
2 budynie waniliowe
1 i 1/2 szkl cukru
1 kostka miękkiej Kasi (250g) lub masła
Śmietankowa pianka:
1/2 l śmietanki kremówki (360% lub 36%)
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki ciepłej wody
3 łyżki przesianego cukru pudru
DODATKOWO:
herbatniki (ok. 180g)
1 puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i żółtka. Ubijać do rozpuszczania cukru.
Dodać wodę. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać żeby nie było grudek. Wylać na formę o wymiarach 23x33cm.
i piec przez około 30 min.
Masa cytrynowa: Odcisnąć sok z cytryn.
Dolać do soku wodę, odlać 0,5 szklanki i zagotować resztę z cukrem.
Do odlanej wody z sokiem wsypujemy budynie i mieszamy.
Gdy się zagotuje wlać mieszankę budyniową.
Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić.
Masło rozetrzeć mikserem, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Można dodać cukru pudru jeśli masa jest dla nas mało słodka.
Pianka z kremówki: Śmietankę dobrze ubijamy.
Dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody.
Ostudzoną wlewamy do śmietanki. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.
Przełożenie ciasta: Biszkopt- masa cytrynowa- herbatniki
- brzoskwinie- śmietanka. Ciasto schładzamy w lodówce.


O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl