czwartek, 31 maja 2012

Smak z dzieciństwa czyli smaczna
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z KOPERKIEM
Jak ktoś lubi boczek to też można dodać.
Polecam do młodych ziemniaków i kawałka mięsa.



1/2 dużej główki młodej kapusty lub 1 mała
2 szklanki wody
1 średnia cebula + olej do zeszklenia
1 łyżka octu
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła + 2 łyżki mąki do zasmażki
pęczek koperku
sól, pieprz

1. Kapustę umyć, poszatkować i włożyć do garnka
zalewając dwoma szklankami wody.
2. Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć,
 dodać do kapusty i smażyć do miękkości kapusty.
3. Dodać pokrojony w drobno koperek.
4. Przygotować zasmażkę z masła i mąki.
Dodać do kapusty i przyprawić octem, cukrem, solą i pieprzem.


środa, 30 maja 2012

Dziś Wam serwuje mój przepis na bardzo smaczną zupę z młodej kapusty.

Jest idealna na wiosenne dni. W moim domu nikt nie potrafi się jej oprzeć.

Czasami do zupy dodaję przesmażony boczek

ale względu na syna który nie lubi, tym razem go pominęłam.

 

Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:

2,5-3 litrów wywaru z rosołu lub kostki rosołowej (z 3-4 kostek)

1 małą główkę młodej kapusty lub 1/2 główki dużej

3 marchewki

4 duże ziemniaki

1 kopiasta łyżka masła

2-3 łyżki śmietany 18% do zabielenia

pęczek koperku

sól, pieprz do smaku

1 łyżka majeranku

1. Do wywaru z rosołu lub kostki wkładamy umytą i poszatkowaną kapustę,

dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki,

ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż zmiękną.

2. Następnie dodajemy łyżkę masła, pokrojony drobno koperek, łyżkę majeranku.

3. Na koniec zabielamy zupę śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego


sobota, 26 maja 2012

Kolejny weekend wypieków  KASIĄ

tym razem tematem były "MATCZYNE INSPIRACJE"

Więc postanowiłam zrobić sernik na zimno, bo mama często go robiła

gdy nie było nic słodkiego w domu.

Serniczek jest delikatny, puszysty, łatwy i szybki do zrobienia.


 SKŁADNIKI:

500 g serka homogenizowanego (użyłam firmy Pilos)

500 ml śmietany kremówki 30%

3 śmietan fixy

3 łyżki przesianego cukru pudru

2 galaretki o smaku owoców leśnych do masy

1 galaretka o smaku czarnej porzeczki na wierzch

250g borówki amerykańskiej

1 paczka biszkoptów

wiórki kokosowe do posypania


Galaretki przeznaczone do masy rozpuszczamy

w dwóch szklankach wody i wystudzamy.

Galaretkę na wierzch przygotowujemy w 1,5 szklanki wody. 

Schłodzoną kremówkę ubijamy ze śmietan fixami.

Do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany

oraz przesiany cukier puder i mieszamy całość. 

Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę o smaku owoców leśnych (lub inne).

Na dno tortownicy (25cm) wykładamy biszkopty,

wylewamy tężejącą masę serową,

owoce i na wierzch tężejącą galaretkę.

Wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Po stężeniu wycięłam z papieru zarys kwiatka,

wyłożyłam na galaretkę i obsypałam kokosem.

Smacznego




czwartek, 24 maja 2012

Tym razem coś do obiadu
w sam raz na ciepłe dni
czyli uwielbiana u mnie w domu przez wszystkich
MIZERIA Z OGÓRKAMI

A oto mój przepis (dla 4 osób):
2 duże ogórki zielone
2 przyprawy koperkowo-ziołowe
1 gęsta śmietana 18% (330g)
sól, pieprz, łyżeczka cukru
kilka kropli octu

Ogórki myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy całą śmietanę, przyprawy koperkowe-ziołowe,łyżeczkę cukru
oraz doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy octem i całość mieszamy ze sobą.
Wstawiamy do lodówki na około 10-20 minut.

 

poniedziałek, 21 maja 2012

Tym razem postanowiłam poeksperymentować i upiec chałkę.
To była moja pierwsza chałka w życiu,
szczerze mówiąc nie wiedziałam czy po upieczeniu
wyląduje w koszu czy da się jakoś zjeść:)
Po konsumpcji mogę stwierdzić, że ciasto nie wyszło za słodkie,
po upieczeniu pulchne, puszyste z chrupiącą skórką.
Jeżeli ktoś woli słodsze to proponuję dodać więcej cukru,
ale dla mnie było w sam raz.
Samo ciasto jest plastyczne, robi się szybko i łatwo wyrabia.
Podaję przepis na jedną chałkę, jeżeli chcemy bardzo dużą lub dwie mniejsze
 to wystarczy podwoić ilość składników.
Ja  tym razem przygotowałam składników tylko na jedną
bo nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie
i żeby ją od razu zjeść bo taka jest najlepsza.
Co prawda wyszła mi taka rozlazła ale to pewnie dlatego,
że za luźno ją wiązałam i piekłam na blaszce
zamiast w formie ale człowiek uczy się na błędach.
Więc następnym razem się poprawię:)
Ale mogę ją szczerze Wam polecić.


Ciasto drożdżowe:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy
1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16g
5 łyżek ciepłego mleka + 5 łyżek ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka masła
Kruszonka:
łyżka mąki
1 łyżka cukru pudru
pół łyżki masła (rozpuszczonego)

 

1. Mąkę przesiać, dodać suche drożdże, cukier.
2. Masło roztopić i wystudzić. Do garnuszka wlać mleko z wodą
 i lekko podgrzać, aby było letnie.
3. Wystudzone masło i mleko z wodą wlać do suchych składników.
4. Jajko wbić do szklanki, rozbełkotać i większą część wlać do masy
a troszkę zostawić do wysmarowania chałki.
5. Na początek wszystkie składniki ze sobą wymieszać łyżką i następnie wyrobić
aż będzie gładkie i miękkie i odstawić do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny pod przykryciem.
6. Po wyrośnięciu odpowietrzyć i podzielić na 5 części.
Z każdej części uformować wałek i ułożyć obok siebie.
Każdy delikatnie (!) oprószyć mąką.
Końce wałków złączyć ze sobą i następnie na przemian przekładać:
Lewy wałek przekładamy przez dwa sąsiadujące,
następnie prawy wałek przekładamy przez dwa sąsiadujące.
Drugi koniec wałków zlepiamy ze sobą i oba podwijamy pod siebie.
7. Przygotowaną chałkę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Kruszonka: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i cukier puder i szybko zagniatamy.
Gotową kruszonkę posypujemy chałkę uprzednio posmarowaną pozostałym jajkiem z ciasta.
9. Przygotowaną chałkę odstawiamy do napuszenia się na około 20 minut.
10. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra i dół,
pieczemy około 30 minut (ja piekłam 27 minut).


 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl