środa, 24 kwietnia 2013

Dzisiaj mam dla Was propozycję na proste
i szybkie kruche ciasteczka przełożone dżemem brzoskwiniowym.
Może wreszcie słońce zagości na dłużej:)
Tym razem skorzystałam z przepisu z tej stronki:
http://www.gotuj-z-evi.pl/sloneczne-ciasteczka/

CIASTO:
2 - 2,5 szklanki mąki pszennej (zależy od wilgotności)
200g miękkiej margaryny KASIA
3 żółtka
3-4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
cukier puder
dżem brzoskwiniowy niskosłodzony 270g

Sposób przygotowania :
1. Godzinę przed przygotowaniem wszystkie składniki
wyjąć z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
2. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem
cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
3. Dodać margarynę pokrojoną w mniejsze kawałki,
następnie żółtka i śmietanę.
4. Wszystko szybko zagnieść i owinąć w folię spożywczą.
5. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę.
6. Stolnicę oprószmy mąką ciasto wałkujemy na grubość 5 mm.
7. Foremkami wykroić kółka, z połowy wykrojonych
kółek wykroić środek w dowolne kształty (serca, kwiatki, gwiazdki),
tak aby każde ciastko miało spód i wierzch z wyciętych wzorkiem.
8. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
wykładamy wykrojone ciasteczka i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Studzimy na kratce.
9.Wierzch ciasteczek z wykrojonym wzorkiem posypujemy przesianym cukrem pudrem,
natomiast dolną część ciastek smarujemy konfiturą.
Sklejamy ze sobą obie połówki.

wtorek, 16 kwietnia 2013

Dzisiaj chciałam Was zaprosić
na pyszny PLEŚNIAK zwany także SKUBAŃCEM
z zeszytu kulinarnego mojej mamy:)
Pleśniak ten był moim pierwszym ciastem
które upiekłam w dzieciństwie samodzielnie.
Jest przepyszny, prosty w wykonaniu i taki babciny:)
Polecam

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 kostka miękkiej margaryny KASIA (250g)
2 łyżki smalcu
5 łyżek cukru
5 żółtek
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
BEZA:
5 białek
1 szklanka przesianego cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego
DODATKOWO: dowolne owoce (ja dałam 1 puszkę brzoskwiń 820g)

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz kakao szybko zagnieść.
Ciasto ma wyjść miękkie i plastyczne nie klejące się do rąk.
Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i szybko zagnieść.
Włożyć wszystkie kawałki do zamrażalnika na około 20-30 minut.
Blaszkę o wymiarach 23x33cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Z jednej części jasnej i z jednej części ciemnej wylepić spód blaszki.
Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i podpiec spód przez około 10 minut.
Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przesiany
cukier puder wymieszany z 2 łyżkami budyniu i dokładnie ubić na sztywno.
Ubite białka wykładamy na owoce.
Na wierzch wykładamy posypkę z pozostałego jasnego ciasta tj. 3ciej części.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec całość przez około 30-40 minut (do zarumienienia się posypki).
Wystudzić całkowicie na kratce.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego


niedziela, 07 kwietnia 2013

Dzisiaj się pokusiłam aby upiec tort z tego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_chalwowy/przepis.html
Trochę miałam przygód z pieczeniem biszkoptów tego tortu.
Gdy pierwszy biszkopt piekłam przez 30 minut to wyszedł
niski i jakiś suchy, drugi już piekłam 25 minut i wyszło lepiej
ale biszkopt minimalnie opadł:(
więc wzięłam się z upieczenie 3ciego biszkoptu
aby tort nie był za niski :)
Ponadto wiśnie zalałam likierem Cherry Brandy bo to tort na urodziny
dla lubiących zakrapiane torty :)
Ja użyłam tortownicy 27 cm
Po tych wszystkich zabiegach tort wyszedł wyśmienity :)

Składniki na 1 biszkopt (ja upiekłam 3):
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
 3 czubate łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej
z 1 i 1/2 szklanki wrzątku, ostudzonej
(ja nasączyłam likierem który pozostał z wiśni)
MASA CHAŁWOWA:
400g miękkiej Kasi lub masła
400g chałwy waniliowej
MASA WIŚNIOWA:
1 słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego 400g
1 słoik wiśni drążonych (odsączonych) (360g - masa owoców bez zalewy)
1 szklanka likieru Cherry Brandy do zalania wiśni
Dekoracja: 50g startej gorzkiej czekolady i kolorowa posypka

Przygotowanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała,
przez około 10 minut.
Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,
wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy (26cm).
Piec przez około 30-35 minut (w moim piekarniku elektrycznym wystarczyło 25 minut).
Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut),
a następnie wyjąć biszkopt z formy. Kolejne dwa biszkopty upiekłam tak samo.
MASA WIŚNIOWA:
Wiśnie odsączy z zalewy, przełożyć spowrotem do słoika i zalać likierem Cherry Brandy
Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Odsączone wiśnie z likieru wmieszać w konfiturę wiśniową.
Likier pozostawić do nasączenia biszkoptu.
MASA CHAŁWOWA: Kasię lub masło zmiksować mikserem do białości
i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.
PRZEKŁADANIE:
Pierwszy biszkopt nasączamy najpierw
pozostałym likierem cherry, smarujemy połową
masy wiśniowej, następnie wykładamy 1/3 kremu chałwowego.
Nakładamy drugi nasączony likierem biszkopt,
smarujemy resztą masy wiśniowej, smarujemy kremem chałwowym.
Wierzch i boki smarujemy masą chałwową. Wierzch obsypujemy
startą gorzką czekoladą a boki kolorową posypką.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.



piątek, 05 kwietnia 2013

Ja dziś zrobiłam sobie prezencik urodzinowy
w postaci pysznego ciasta drożdżowego
które przypomina mi smaki dzieciństwa i przywołuje wspomnienia :)
Unoszący się z piekarnika zapach jabłek, cynamonu
no i waniliowa kruszonka to jest właśnie to
co lubię najbardziej :)
Dziś przetestowałam ten przepis:
http://www.mniammniam.com/Puszyste_drozdzowe__na_krupczatce-10570p.html
Ja użyłam mąki pszennej bo krupczatki nie miałam pod ręką,
ale pewnie tą wersję też wypróbuję i troszkę zmodyfikowałam przepis.
Samo ciasto bardzo łatwo się wyrabia, szybko rośnie.
Ciasto wyszło wilgotne, puszyste i bardzo dobrze wyrosło :)))
Proporcje ciasta można spokojnie wykorzystać na dużą blaszkę
z piekarnika.
Polecam gorąco !

CIASTO:
3-3,5 szklanki + 6 łyżek do zaczynu mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka,
1/2 szklanki cukru,
cukier wanilinowy,
2 jajka
1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania),
150 g masła lub margaryny (roztopione)
40 g drożdży
FARSZ JABŁKOWY:
2,5 kg jabłek
5 łyżek cukru
1 kopiasta łyżka cynamonu
2 kisiele cytrynowe (2x38g)
KRUSZONKA WANILIOWA:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
70 g stopionego i wystudzonego masła lub margaryny

1. Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn
i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
2. Jajka , żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy
należy dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił.
3. Do miski wsypać na początek tylko 3 szklanki mąki (reszta ew. przy wyrabianiu),
dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn.
Wymieszać, do połączenia się składników.
4. Stopniowo wlewać rozpuszczone i wystudzone masło/margarynę i wyrabiać aż będzie plastyczne, miękkie
i nie będzie się kleić (w razie konieczności dosypać resztę mąki).
5. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.
6. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka, odcisnąć nadmiar soku,
dodać cukier, cynamon i kisiele - całość dobrze wymieszać.
7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (ja użyłam blaszki o wymiarach 40x24cm mierzone z góry),
troszkę ugnieść. Posmarować pozostałym białkiem i nakłuć widelcem. Pozostawić na 20 minut
do ponownego wyrośnięcia.
8. Wyłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka (mogą to być dowolne owoce).
9. Masło/margarynę na kruszonkę stopić i przestudzić. Dodać cukier i mąkę i całość wymieszać.
Posypać owoce przygotowaną kruszonką.
10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 60-70 minut.


poniedziałek, 01 kwietnia 2013

"Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam:
miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr,
zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze.
Pracy, która pomaga żyć.
Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać
i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie."


No i aby osłodzić ten Wielkanocny czas,
zapraszam na TORCIK WIELKANOCNY:)
Delikatny, puszysty biszkopt nasączony syropem z brzoskwiń,
przełożony dżemem i kremem śmietankowo-czekoladowym
i brzoskwiniami:)

BISZKOPT:
5 jajek (osobno białka i żółtka)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
400 g śmietany kremówki
150 g białej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki)
3 łyżki ciepłej wody
1 śmietan fix
puszka brzoskwiń 820g
dżem porzeczkowy niskosłodzony 400g lub jeżynowy
DODATKOWO:
perełki cukrowe
jajka czekoladowe

BISZKOPT:
1. Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać cukier z wanilią (lub waniliowy)
oraz część cukru zwykłego i ubić na sztywną pianę.
Resztę cukru dodać stopniowo w trakcie ubijania piany.
2.Do ubitej piany dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną,
mąkę pszenną i wszystko przemieszać na niskich obrotach lub łyżką.
3.Formę o średnicy 22cm natłuścić, wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut
na tzw. suchy patyk. Wystudzić i podzielić na 3 części.
MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
1. Do schłodzonej śmietany dodać przesiany cukier puder,
cukier z wanilią i ubić na sztywno. Na koniec dodać śmietan fix i krótko ubić.
2.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Dodać do ubitej śmietany i delikatnie przemieszać.
3. Brzoskwinie pokroić na półksiężyce.
4. Do pół szklanki syropu (z puszki) dodać 3 łyżki ciepłe wody i przemieszać.


UKŁADANIE:
1. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć syropem brzoskwiniowym wymieszanym z wodą,
następnie posmarować połową dżemu, nałożyć 1/3 część ubitej śmietany
i wyłożyć pokrojone brzoskwinie, następnie nałożyć drugi krążek posmarowany
delikatnie śmietaną od spodu,nasączyć syropem, następnie dżem, śmietana i brzoskwinie.
Na koniec trzeci krążek nasączyć syropem od spodu, docisnąć do pozostałych.
2. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą śmietaną.
Dekorujemy wg uznania.
3. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.


O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl