piątek, 27 kwietnia 2012

Wypieki weekendowy czas rozpocząć:)

Kasia ogłosiła kolejny konkurs jak co tydzień,

tym razem p.n. "Słodko-gorzki"

W pierwszej wersji miało być ciast z grejpfrutem

ale, że u mnie nie za bardzo przepadają za nim

postanowiłam upiec "PODUSZKOWY SERNIK" z gorzkim kakao

Przepis zaczerpnęłam z tej stronki:

http://mojeconieco.com/ciasto-poduszki/

Ciasto jest delikatne i lekkie. polecam


CIASTO KAKAOWE:

5 jajek (osobno białka i żółtka)

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml oleju lub stopionej KASI

3 łyżki gorzkiego kakao

125ml wody

MASA SEROWA:

500 g twarogu sernikowego w wiaderku

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

1/2 szklanki cukru


PRZYGOTOWANIE:

CIASTO KAKAOWE: Rozdzielić białka od żółtek.

Żółtka ubić na puszysta piane, dodać pół szklanki, olej i wodę.

Białka ubić z drugą połową cukru na sztywną pianę i wmieszać do żółtkowej masy.

Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do reszty, przemieszać.

Blachę o wymiarach 40x25cm (lub mniejszą wtedy ciasto będzie wyższe)

posmarować tłuszczem i podsypać mąką lub bułką tartą.

Wylać na nią ciasto i równomiernie wygładzić.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.

Przełożyć do rękawa cukierniczego lub do woreczka, uciąć róg

i wyciskać na kakaowe ciasto,

tworząc kratkę (po skosie blachy).

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 30-35 minut


 

 

czwartek, 26 kwietnia 2012

Ten tort chciałam upiec od dłuższego czasu

ale jakoś nigdy nie było czasu

a, że tym razem w spiżarce miałam słoik wiśnie

poszperałam po necie i postanowiłam upiec ten tort z tego przepisu:

http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/08/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake-wg.html

Gorąco polecam, przepis rewelacyjny a torcik niebo w gębie.


BISZKOPT:

5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj
5 pełnych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne łyżki kakao
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki przesiać, proszek do pieczenia i kakao.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier wraz z cukrem waniliowym

Do ubitych na sztywno białek, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.

Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy

Tortownicę o średnicy 24-25cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 40 minut na suchy patyk.

 Po wystudzeniu kroimy na 3 krążki.


 DODATKOWO:

800 g mrożonych wiśni bez pestek (ja dałam ze słoika)
250 ml wiśniowego soku (200 + 50 ml) (dałam z kompotu)
15 łyżek cherry brandy
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
800 ml śmietany kremówki (36%)
2 cukry waniliowe
5 łyżeczek żelatyny
100 g startej czekolady deserowej do dekoracji


1. Łączymy 5 łyżek cherry z 50 ml soku wiśniowego, aby otrzymać poncz do nasączenia.
2. W garnuszku łączymy resztę soku (200 ml), cukier, 1 cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i 10 łyżek wiśniówki.
Zagotować cały czas mieszając. Do gorącego kisielu włożyć wiśnie. Pozostawiamy do wystudzenia.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić (ma być ciepła).
4. Kremową śmietanę ubić na sztywno z 1 cukrem waniliowym.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki ubitej śmietany,
połączyć ze sobą i dodać do reszty ubitej śmietany, następnie dokładnie wymieszać.
5. Krążek biszkoptowy nasączyć sokiem z wiśniówką. Rozłożyć połowę wiśni.
Na nie wyłożyć warstwę ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem.
Powtórzyć czynność: nasączyć ponczem, wyłożyć resztę wiśni i porcję śmietany.
Przykryć trzecim blatem i nasączyć ponczem.
6. Wierzch i boki tortu obłożyć resztą śmietany. Ozdobić wierzch wiśniami i kawałeczkami czekolady.
Boki obsypać startą czekoladą.


SMACZNEGO

Szybka surówka do obiadu do zrobienia w 5 minut.

Potrzebujemy:

1 por

1 marchewka

1 większe jabłko

1 kopiasta łyżka majonezu

1 łyżka śmietany 18%

sól, pieprz

 

1. Por kroimy w półksiężyce, marchewkę i jabłko ścieramy na grubych oczkach.

2. Przyprawiamy do smaku, dodajemy majonez i śmietanę.

3. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy na 10 minut do lodówki.

 

SMACZNEGO

środa, 25 kwietnia 2012

Tym razem coś na szybki obiad wymyślone na poczekaniu:)

1/2 opakowania makaronu świderki

1 słoiczek Uncle Ben's Sos seczuański

1 puszka fasolki czerwonej

starty ser

1 podwójny filet z kurczaka

natka z pietruszki

sól, pieprz, przyprawa złocista do kurczaka

 

1. Makaron ugotować al dente.

2. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w kawałki i smażyć na oleju doprawiając przyprawami.

3. Po usmażeniu kurczaka dodajemy sos oraz odsączoną fasolkę i pokrojoną natkę z pietruszki. Smażymy przez 5 minut.

4. Makaron przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz, na to sos i starty ser.

Smacznego


wtorek, 24 kwietnia 2012

Tym razem coś na szybko, bo mojemu synowi zachciało się placków

więc tym razem zrobiłam twarogowe.


SKŁADNIKI na około 8 placków:

250 g twarogu półtłustego

3 jajka (żółtka osobno i białka osobno)

4 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

3 łyżki mąki

szczypta soli (do białek)

cukier puder do posypania lub dżem

 

1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

2. Następnie dodajemy twaróg i miksujemy na niskich obrotach, dodajemy mąkę i krótko mieszamy.

3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy, krótko mieszając.

4. Smażymy z dwóch stron na patelni wysmarowanej tłuszczem (tylko pierwsze placki).

5. Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z dżemem czy konfiturą.

Smacznego


 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl