poniedziałek, 25 marca 2013

Tym razem postanowiłam zrobić tiramisu
w formie tortu. Skorzystałam tym
razem z tego przepisu:
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/363-przepis-na-tort-tiramisu
Tort nie jest za słodki, więc jeśli
wolicie słodsze wersje wypieków
to dajcie więcej cukru.
Tort jest wilgotny, nasączony kawą z amaretto,
posmarowany masą serową i posypany czekoladą.
Ja następnym razem dam połowę ponczu,
aby lepiej dało się zawijać biszkopt z masą.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
4 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (około 3/4)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody.
Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy.
Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy masę na biszkopt i pieczemy w temperaturze 175 stopni
przez około 10 minut.
Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę,
ściągamy papier i posypujemy cukrem.Nakrywamy suchą ścierką
i pozostawiamy do wystudzenia.

MASA SEROWA:
250g serka mascarpone
500g zmielonego twarogu z wiaderka
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka likieru amaretto
250g śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
100g gorzkiej czekolady
PONCZ (wystarczy połowa):
100ml mocnej kawy posłodzonej (z 2 łyżeczek)
2 łyżki amaretto

DODATKOWO:
250ml śmietany 30%
kakao
ok. 30g gorzkiej czekolady

MASA SEROWA:
1. Czekoladę posiekać nożem na malutkie kawałki i odstawić.
2. Serek mascarpone i twaróg z wiaderka ucieramy
z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy likier.
W osobnej misy ubijamy śmietaną z cukrem pudrem
i śmietan fixem na sztywno.
Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do masy serowej.
3. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim wystudzony biszkopt.
Kawa powinna być zimna.
4. Masę serową wykładamy na nasączony biszkopt, posypujemy posiekaną czekoladą.
5. Biszkopt z masą kroimy w pasy szerokości około 5 cm.
6. Pierwszy pas zwijamy w rulon i wykładamy na środek tortownicy lub patery.
7. Kolejne pasy zawijamy wokół ustawionej na paterze rolady (zaczynamy w miejscu
gdzie skończył się poprzedni pasek).
8. Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej
kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu.
9. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała.
10. Śmietanę (250ml) ubić na sztywno.
Usunąć folię z tortu, wysmarować ubitą
śmietaną boki i wierzch tortu.
Posypać górę kakao i startą na grubych oczkach czekoladą,
część śmietany wycisnąć przez szprycę i ozdobić wedle uznania.


piątek, 22 marca 2013

Tym razem przepis z bloga Moje wypieki.
Postawiłam na zachwalane Rurki z kremem
z tego przepisu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/rurki-z-kremem
i krem karpatkowy:
http://www.mojewypieki.com/przepis/karpatka
Ja wykonałam rurki i krem z połowy porcji
i wyszło mi 20 mega kruchych, delikatnych rurek
z bardzo smacznym kremem.
Można zrobić z całej porcji i przechowywać
upieczone rurki w metalowych puszkach,
gdyż utrzymują długo świeżość.
Polecam

SKŁADNIKI NA 20 rurek długości 9cm
ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
125g miękkiej margaryny KASIA
5 płaskich łyżek śmietany 18%
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KARPATKOWY:
1,5 szklanki mleka 3,2 %
6 łyżek cukru
60g margaryny KASIA
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 całe jajka

Przygotowanie:
CIASTO NA RURKI:
Wszystkie składniki szybko zagnieść.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć
do zamrażarki na ok. 30 minut.
Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować
na grubość 1mm i wykroić 1,3 cm paski.
Rurki natłuścić, nawijać paski zaczynając
od węższej strony do szerszej.
Jeden bok obtoczyć w cukrze.
Układać na dużej blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez około 15 minut. Wystudzić.
KREM KARPATKOWY:
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i margaryną.
Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąka.
Następnie wlać do gotującego się mleka.
Gotować przez około 2 minuty, energicznie mieszając
aby nie było grudek i aby masa się nie przypaliła.
Wystudzić.
Wystudzoną masę przełożyć do szprycy z długą końcówką.
Wystudzone rurki nadziewać masą.


niedziela, 17 marca 2013

Kolejny weekend i kolejny temat wypieków
ogłoszony przez Kasię :)
Tym razem czekając na wiosnę
jest nim: "Zielono mi"
Szukając inspiracji w necie, natknęłam się na ten przepis:
http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/ciasto-ze-szpinakiem,43630,,1#commentsList
i postanowiłam wypróbować z moją oczywiście lekką modyfikacją.
Ciasto wyszło puszyste, wilgotne i miękkie.
Jeśli stronicie od szpinaku to ręczę Wam, że w cieście go nie wyczujecie :)

CIASTO SZPINAKOWE:
8 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka oleju
1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego 450g
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANKOWA:
600ml schłodzonej śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
4 śmietan - fixy
1 tabliczka gorzkiej czekolady 100g
DODATKOWO:
2 galaretki o smaku kiwi
2 łyżki cukru
3 szklanki wody (750ml)
5 kiwi

PRZYGOTOWANIE:
1. Dzień wcześniej przygotować w garnku galaretkę
w 3 szklankach wody i cukrem.
Pozostawić do całkowitego stężenia
w chłodnym miejscu lub lodówce.
Pokroić w drobną kostkę.
2. Szpinak rozmrozić,dobrze odcisnąć,
dodać do niego pól szklanki oleju i zmiksować.
3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania
dodać cukier i cukier waniliowy,
dalej ubijać, dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać.
Następnie dodać mąkę, proszek i resztę oleju, ciągle ubijając.
Na koniec dodać szpinak i wszystko razem dokładnie wymieszać.
4. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 35x23 cm.
wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut na suchy patyk.
Wystudzić i zdjąć papier. Przekroić na dwa blaty.
MASA ŚMIETANKOWA:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
Pod koniec ubijania wsypać śmietan-fixy i krótko ubijać.
Pokrojoną na drobno czekoladę (lub startą na grubych oczkach),
wsypać do śmietany i całość dokładnie przemieszać.
PRZEKŁADANIE:
Na dolny blat rozsmarowujemy większą część masy śmietankowej,
nakrywamy drugim blatem. Następnie smarujemy wierzch ciasta.
Wykładamy pokrojoną w kostkę galaretkę i nakładamy
pokrojony w plastry kiwi.
Całość schładzamy w lodówce przez kilka godzin.






sobota, 09 marca 2013

Dzisiaj polecam Wam pyszne, puszyste placuszki
w innej odsłonie.
Szybkie w przygotowaniu i naprawdę smakowite.
Można je podawać z ziemniakami i surówkami.

SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze
około 150g sera gouda
2 łyżki musztardy chrzanowej
2 łyżki majonezu
2 całe jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, curry

1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Natkę pietruszki drobno poszatkować.
4. Pokrojoną pierś z kurczaka dajemy do misy,
dodajemy starty ser, pokrojoną natkę.
5. Następnie dodajemy mąki, musztardę, majonez, jajka i przyprawy.
6. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy.
7. Na rozgrzaną patelnię dodajemy po kopiastej łyżce farszu
i pieczemy z obu stron na złocisty kolor.


wtorek, 05 marca 2013

Dziś niespodziewanych miałam gości
i na szybko musiałam przygotować
coś na ząb, więc czym chata bogata
przygotowałam sałatkę m. in. z tortellini, brokułem i papryką.
Wyszła bardzo smaczna i pożywna:)


SKŁADNIKI:
1 opakowanie tortellini 3 kolorowe z szynką 250g
1 brokuł
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy złocistej
około 200g szynki konserwowej
pęczek szczypiorki
sól, pieprz
4-5 łyżek majonezu

1. Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente. Wystudzić.
2. Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować także na al dente. Wystudzić.
3. Szynkę, paprykę pokroić w paski. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Szczypiorek drobno pokroić.
4. Do misy wsypać wystudzone tortellini, brokuła, dodać pokrojoną szynkę,
pokrojony szczypiorek, paprykę oraz kukurydzę.
5. Dodać majonez i delikatnie przemieszać. Doprawić do smaku.


O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl