sobota, 31 marca 2012

Kolejny temat przez Kasię został ogłoszony, tym razem pn.

"Na wesoło"

W pierwszym momencie skojarzyło mi się ciasto z serem, bo jak to czasem gadają

śmiejesz się jak głupi do sera :)))

No ale, że sernik u mnie niedawno gościł postanowiłam upiec tym razem

"PIJANA ŚLIWKA"
Po skonsumowaniu takiego ciasta to na prawdę może być wesoło:)

Jak ktoś woli mocno zakrapiane śliwki to polecam namoczyć je w spirytusie.

Poszukiwania sprawdzonego i dobrego przepisu skłoniły mnie do skorzystania z tego:

http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/01/pijana-sliwka-wg-aleex.html   

Ciasto jest bardzo dobre, masa idealna rozpływająca się w ustach,

jedynie polewa czekoladowa jak dla mnie za twarda i następnym razem dam więcej mleka.

 

Biszkopt: 
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny  

Masa budyniowa:
- 20 dag masła
- 3 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy  

Polewa:
- 2 gorzkie czekolady (lub deserowe)
- 10 dag masła lub margaryny KASIA (1/2 kostki)
- 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki  

oraz: 
- 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich)
- 0,5 - 1 szklanki wódki (ja dałam 1 szklankę Amaretto)
- ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki
(czynność tę wykonujemy  na co najmniej 12 godz. przed  wykonaniem ciasta
aby śliwki wchłonęły alkohol).
- kokos do posypania



 1)    SYROP Z ŚLIWEK: Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki.

i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 minut

aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić.

W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem.

Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.)

2) BISZKOPT:   Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier,

potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem,

dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem

na najmniejszych obrotach.

Wyłożyć do foremki 25x40 cm i upiec w temperaturze 170oC piekarnika elektrycznego

przez 30-35minut.

3) MASA BUDYNIOWA: 2 szklanki mleka zagotować z  cukrem i cukrem waniliowym.

Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować

i wlać na gotujące się mleko,

energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń

(uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem).

Gdy ostygnie utrzeć z miękkim masłem. 

4. Wystudzony biszkopt skropić lekko syropem z gotowania śliwek

i wódką którą śliwki nie wpiły,

następnie wyłożyć masę budyniową,

a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki. 


5) POLEWA: Składniki polewy rozgrzać na parze lub w rondlu z grubym dnem,

dobrze rozmieszać i polać śliwki, posypać kokosem i schłodzić.

Ciasto najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie,

gdyż polewa jest twarda.


SMACZNEGO

czwartek, 29 marca 2012

Tym razem przepis na krokiety z mięsem:)

Przepis zaczerpnięty z tej stronki:

http://margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/2,ID370189802,index.html

 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

- 2 jaja

- szczypta soli

- 320 g mąki

- 300 ml mleka

- 300 ml wody gazowanej

 

Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać sól, wsypać mąką, wlać mleko i wodę,

wszystko dokładnie wymieszać (ja używam takiej okrągłej trzepaczki)

Patelnię posmarować cienko olejem albo niewielką ilością masła,

na patelni nie może być dużo tłuszczu, ma być tylko posmarowana.

Wlewać ciasto (w miarę cienką warstwę), smażyć z dwóch stron (przekładać najlepiej drewnianą łopatką)



Składniki na farsz:

500 g mielonego surowego mięsa

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, bazylia, tymianek

2 łyżki oleju


Dodatkowo:

1 jajko rozmącone z 2 łyżkami mleka

bułka tarta do obtoczenia krokietów

olej do smażenia



Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę a czosnek posiekać albo przepuścić przez praskę.

Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać mięso i wszystko razem przesmażyć ok 10 minut.

Mięso przełożyć do miski i gdy ostygnie dodać jajko i bułkę tartą i dobrze wymieszać.

 

Na każdy naleśnik nałożyć pasek farszu, złożyć boki i zwinąć krokiety.

Każdy z krokietów obtoczyć w jajku i bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju,

na niewielkim gazie aż będą złote i chrupiące.

Dzieje się to dość szybko, dlatego gaz powinien być nieduży,

aby środek krokieta też dobrze się usmażył.



wtorek, 27 marca 2012

Tym razem przepis na bardzo smaczną sałatkę która powstała z produktów

"czym chata bogata":)

coś na szybko musiałam wymyślić,

więc powstała taka oto sałatka:


SKŁADNIKI:

1 opakowanie zupki chińskiej "Rosół z kurczaka"

1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym 185g

3 średnie ogórki konserwowe

3 płaty papryki czerwonej konserwowej

garść pokrojonego drobno koperku (może być mrożony)

SOS:

1 łyżka oleju

4 kopiaste łyżeczki chrzanu żurawinowego

1 kopiasta łyżka majonezu

 

1. Makaron z zupki chińskiej pokruszyć do miski i posypać załączonymi do niej przyprawami.

2. Następnie dodajemy kawałki tuńczyka wraz z olejem.

3. Ogórki i paprykę kroimy w plastry i dodajemy do sałatki wraz z pokrojonym koperkiem.

4. Następnie dodajemy wszystkie składniki na sos i dokładnie całość mieszamy.

5. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aż makaron zmięknie.

Smacznego



poniedziałek, 26 marca 2012

Tym razem przepis na moją pomidorówkę, którą mój syn zjada kilka talerzy na raz:)

 

Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:

2 litry wywaru z rosołu lub ewentualnie z kostki rosołowej

1 litr soku pomidorowego (ja używam firmy Hortex)

2 puszki pomidorów krojonych

3 łyżki ketchupu pikantnego

4 ząbki czosnku

2 łyżki cukru

po pół łyżeczki: bazylii, oregano, soli czosnkowej, majeranku

vegeta i maggi do smaku (jak ktoś woli doprawić)

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

 

1. Do wywaru z rosołu wlewamy sok pomidorowy i dodajemy pomidory z puszki, ketchup i zagotowujemy.

2. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy wszystkie przyprawy gotując na lekkim ogniu.

3. Zabielamy roztrzepaną i zagęszczamy mąką.

4. Podajemy z ryżem lub makaronem.

 

15:49, violast11 , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 marca 2012

I jak co tydzień Kasia ogłosiła temat kolejnego weekendu,

tym razem będą wypieki p.n.

"Cytrynowy zawrót głowy"

Ja tym razem zrobiłam tort wymyślony ze składników które miałam w domu:)


Ciasto kakaowe:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
12 łyżek rozpuszczonej i wystudzonej KASI lub oleju słonecznikowego

Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.
Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej – całość dokładnie mieszamy.
Tortownicę (25-27cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
 Wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Pieczemy około 45 minut na suchy patyk. Pozostawiamy do wystudzenia.
Ściągamy papier i kroimy upieczone ciasto na dwa plastry.


Masa śmietankowo – cytrynowa:
700 ml śmietany 30 % kremówki
2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego tężenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno stopniowo wlewając tężejącą galaretkę.


Masa cytrynowa:
2 duże cytryny
1 galaretka cytrynowa
1 czubata łyżka cukru
350ml wody
Cytryny dobrze umyć obrać ze skórki(usuwając jak najwięcej białej części skórki, gdyż w niej zawarta jest gorycz)
pokroić w drobne kawałki(usuwając pestki) dodać cukru, wodę, gotować na wolnym ogniu przez ok 5 min.
całość przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sitko. W otrzymanym soku rozpuścić galaretkę i pozostawić do lekkiego stężenia.

Poncz:
½ szklanki mocnej herbaty
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru
Do przygotowanej herbaty dodajemy dok z cytryny oraz cukier.
Całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru.

Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy 400g, 1 cytryna, odrobina barwnika spożywczego.

Przekładanie:
Na dno tortownicy wykładamy pierwszy plaster ciasta, skrapiamy połową ponczu.
Następnie wykładamy dżem brzoskwiniowy, smarujemy delikatnie ubitą śmietaną i zalewamy przygotowaną, tężejącą masę cytrynową.
Wstawiamy do lodówki na 10 minut aby masa cytrynowa lekko stężała.
Następnie wylewamy 2/3 ubitej masy śmietanowo-cytrynowej i przygrywamy drugim skropionym plastrem ciasta.
Górę smarujemy częścią masy śmietanowej.
Do reszty masy śmietanowo-cytrynowej dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w kolorze żółtym i dokładnie mieszamy.
Szprycą ozdabiamy tort i smarujemy boki. Jako dekorację dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki.
 Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.



Moja CYTRYNOWA MGIEŁKA została nagrodzona przez Kasie, dziękuję!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl