poniedziałek, 16 grudnia 2013

Dzisiaj zapraszam Was na prosty przepis
na pierniczki świąteczne na drożdżach.


SKŁADNIKI (na 2 duże blaszki):

25 g margaryny Kasia
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25g świeżych drożdży
2 łyżki kakao
Lukier:1 szklanka cukru pudru + sok z wyciśniętej cytryny
Dodatkowo: kolorowe posypki, wiórki kokosowe itp.


1. Miód podgrzać (nie gotować!) z przyprawą do pienika do rozpuszczenia, przestudzić.
2. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i sodą.
3. Dodać przestudzony miód, wkruszyć drożdże (nie robimy zaczynu!), dodać jajko, miękką Kasię.
4. Całość szybko zagnieść aż do uzyskania plastycznej masy.
5. Wałkujemy na około 5mm wykrawamy ciasteczka foremkami.
6. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
7.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy wykrojone ciasteczka.
8. Pieczemy przez około 12-15 minut w temperaturze 190 stopni.
9. Wystudzamy.
10. Lukier: Cukier puder ucieramy z wyciśniętym sokiem z cytryny tak aby uzyskać gęstą konsystencję.
11. Wystudzone pierniczki lukrujemy i posypujemy posypką.
12. Przechowujemy w puszcze szczelnie zamkniętej.
13. Aby pierniczki zmiękły do puszki wkładamy skórkę z jabłka i co 3 dni zmieniamy na świeżą. 


O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl