piątek, 21 grudnia 2012

Dziś przedstawiam przepis
dla wielbicieli kokosu.
Przepis pochodzi z Akademii Pieczenia
ze strony:
https://www.mojeciasto.pl/twoja-akademia-pieczenia-jesienna,lekcja,2,pijany_kokos.html
ja tylko dokonałam podmiany, zamiast wódki do masy kokosowej wlałam ajerkoniak.
Ciasto jest dobre, jednak w wersji na biszkopcie by lepiej smakowały,
gdyż w cieście dało wyczuć się KASIĘ:)
Następnym razem dam jej trochę mniej lub upiekę biszkopt.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 kostka miękkiej margaryny KASIA (250g)
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka

MASA KOKOSOWO-AJERKONIAKOWA:
1 kostka miękkiej margaryny KASIA (250g)
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1 szklanka gęstego ajerkoniaku
DODATKOWO: 300g dżemu z czarnej porzeczki lub innego
wiórki kokosowe do posypania ciasta

1. Wszystkie składniki z masy kokosowo - ajerkoniakowej,
oprócz KASI włożyć do misy i dokładnie przemieszać.
Włożyć na noc do lodówki.
2. Następnego dnia przygotować ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagnieść,
podzielić na 2 części, owinąć w folię i włożyć
do zamrażarki na około 30 minut.
Każdą część ciasta rozwałkować na blaszce
o wymiarach 22x27cm, wyłożonej papierem
do pieczenia, ponakłuwać widelcem
i posmarować delikatnie dżemem.
Piec w termoobiegu przez około 15 minut
w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzić.
3. W tym czasie przygotować masę:
Miękką KASIĘ zmiksować i dodawać po łyżce
przygotowanej dzień wcześniej masy. Całość dokładnie zmiksować.
4. Na wystudzony spód wyłożyć przygotowaną masę,
następnie pokryć drugim upieczonym i wystudzonym plackiem.
Posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na kilka
godzin, celem stężenia masy.


sobota, 15 grudnia 2012

Tym razem Kasia ogłosiła, że tematem
weekendu będzie:
"Jak makiem zasiał"
Więc postanowiłam upiec pyszne drożdżówki
które za mną chodziły od dłuższego czasu.
Tym razem skorzystałam z przepisu:
http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/05/sodkie-drozdzowki-serca-z-makiem.html
i mogę go Wam szczerze polecić.
Drożdżówki są puszyste, miękkie, wilgotne
i mają w swoich serduchach dużo maku:)
Ciasto bardzo ładnie i szybko się wyrabia.
Ja następnym razem rozłożę pieczenie na dwóch blaszkach,
bo serduszka bardzo rosną w piekarniku:)
Polecam

Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
150 ml ciepłego mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych
Dodatkowo: 1 opakowanie masy makowej (ja użyłam Bakallino firmy Bakalland 900g)
oraz 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić
(z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn).
Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie miękkie,
sprężyste i będzie odchodzić od rąk.
Włożyć do misy i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu
przez około godzinę (aż podwoi objętość).
Po tym czasie odpowietrzyć.

Podzielić na 10 równych kawałków, uformować w kulki.
Każdą część rozwałkować na placek, nałożyć łyżkę masy makowej i rozsmarować.
Zrolować jak naleśnik.


Złożyć na pół i ostrym nożem przeciąć go w połowie,
pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.


Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).
Pozostawić w ciepłym miejscu na około 20-30 minut do napuszenia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym
z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec przez około 15-17 minut. Wystudzić.

IMG_3575.jpg

czwartek, 13 grudnia 2012

Tym razem coś dla wielbicieli suszonych grzybów i śliwek.
Czyli obiadowe polędwiczki duszone w sosie grzybowym i śliwkami.
Polędwiczki podawać z kaszą gryczaną, ryżem, kluseczkami lub makaronem.

SKŁADNIKI:
500g polędwiczki wieprzowej
1 szklanka suszonych grzybów
10 suszonych śliwek
1 duża cebula
3-4 łyżki śmietany 18%
olej

Wykonanie:
1. Dzień wcześniej grzyby zalać wodą i zostawić do namoczenia na noc.
2. Do rondla wlać oliwę i dodać pokrojoną cebulę. Przesmażyć na lekkim ogniu.
3. Do cebuli dać namoczone grzyby wraz z zalewą oraz śliwki - zagotować. Zmiksować krótko blenderem.
4. Polędwiczkę pokroić w plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem i obsmażyć na tłuszczy.
5. Następnie posolić i popieprzyć. Zalać przygotowanym sosem
i dusić pod przykryciem przez około 20 minut.
6. Na koniec zabielić śmietaną zmieszaną z odrobiną wody.

 



poniedziałek, 10 grudnia 2012

Dzisiaj mam do Was ciasto dla wielbicieli słodkości i karmelu.
Puszyste ciasto z cynamonem przełożone kremem budyniowo-ajerkoniakowym
pod płaszczykiem karmelowym:)
Dla mnie osobiście to ciasto jet za słodkie jednak mojemu mężowi bardzo smakuje:)
Polecam je szczególnie osobą lubiącym słodkości.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
6 jajek
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników (wedle uznania)

SKŁADNIKI NA KREM:
około 800ml mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe + 2łyżki cukru
1 kostka miękkiej margaryny KASIA + 4 łyżki cukru pudru
1/2 lub 3/4 szklanki gęstego ajerkoniaku

DODATKOWO:
1 puszka masy kajmakowego 400g
krokant lub orzechy do dekoracji

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo mąke
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Dokładnie całość przemieszać. Blaszkę o wymiarach 20x35cm
wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać przygotowaną masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piecz przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dla blaty.
2. Przygotuj budyń, dodając cukier (w przypadku budyniu bez cukru).
Wystudź. Utrzyj Kasię z cukrem pudrem na puch.
Dodaj po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając.
Na koniec stopniowo wlewaj gęsty ajerkoniak
i zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu.
3. Na pierwszy wystudzony blat ciasta
wykładamy masę budyniowo-ajerkoniakową,
następnie przykrywamy drugim blatem. Rozsmarowujemy masę karmelową
i posypujemy krokantem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego


sobota, 08 grudnia 2012

Tym razem przepis na pyszne pralinki
moje wspomnienie z dzieciństwa:)
Przepis na ich wykonanie znalazłam tutaj:
http://gzikipyry.pl/kartofelki-marcepanowe/
Gorąco polecam, gdyż są pyszne, mięciutkie
i w ekspresowym tempie do wykonania:)
Przygotowane pralinki możemy ładnie opakować
i wręczyć najbliższym jako prezent pod choinkę:)
Moje pralinki zadebiutowały w kolejnym weekendzie
pn. "Prezent dla Mikołaja"
bo Mikołaj czasem wpada niespodziewanie,
więc na szybko możemy dla niego te pralinki przygotować.

Składniki (mi wyszło 20 pralinek):
200 gram zmielonych migdałów bez skórki
1/2 szklanki cukru pudru
1 aromat migdałowy
1/4 szklanki amaretto
2 -3 łyżki dobrej jakości kakao

Wykonanie:
Do zmielonych migdałów dodajemy cukier puder,
aromat migdałowy i amaretto.
Łączymy składniki aby uzyskać jednolitą masę.
Odrywamy małe kawałki, kształtujemy w dłoniach kuleczki.
Wkładamy do lodówki na 30 minut aby masa migdałowa się związała.
Przed podaniem obtaczamy delikatnie w kakao.


 
1 , 2
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl