sobota, 31 grudnia 2011

Tym razem ciasto upieczone z okazji kolejnego konkursu ogłoszonego przez KASIĘ:)

Tematem weekendowego konkursu było "CIASTO W WIELKIM MIEŚCIE"

Po chwili zastanowienia syn do mnie mówi "mamuś co tak długo myślisz?

nie wiesz co może być w wielkim mieście?

przecież to temat łatwizna:) METRO!!!

Więc upiekłam METROWIEC:)

Przepis znaleziony na stronce

http://www.wielkiezarcie.com/recipe20318.html%20%20metrowiec

zmodyfikowany tylko o masę kremową

do połowy której dodałam cappuccino śmietankowe:)

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:
8 jaj
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki tortowej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
zapach np. waniliowy (niekoniecznie)


Masa:
3 szklanki mleka
8 łyżek cukru
cukier wanilinowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 gram masła lub margaryny
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki cappuccino śmietankowego

Polewa:
1/2 kostki margaryny
6 łyżek cukru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki wody

 



 

SPOSÓB WYKONANIA:

Ciasto jasne:
Mikserem ucierać 4 żółtka (dodawać po kolei, ciągle ucierając)

+ szklanka cukru+ 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

z rozmieszanym proszkiem do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) + dodatkowo 2 łyżki mąki pszennej.

Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek.

Delikatnie wymieszać, wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.

Ciasto ciemne:
Mikserem ucierać 4 żółtka (dodawać po kolei ciągle ucierając)

+ szklanka cukru + 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

z rozmieszanym proszkiem do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) + 2 łyżki kakao.

Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek.

Delikatnie wymieszać, wlać do drugiej keksówki (40x11cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.

Oba ciasta piec równocześnie, w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 50-55 minut.



Masa:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym.

W pozostałej szklance mleka rozmieszać mąką ziemniaczaną i pszenną.

Ugotować jak budyń (po zagotowaniu mleka garnek zdjąć z ognia, rozmieszać,

ponownie zagotować i gotować chwilę, żeby mąka nie była surowa). Wystudzić.

Rozmiksować 200 gram masła lub margaryny.

Ciągle miksując dodawać po trochu ugotowanej masy budyniowej, a na końcu śmietanę.

Całość ewentualnie dosłodzić do smaku, wedle własnych upodobań.

Odłożyć połowę a do drugiej połowy dodać 2 łyżki cappuccino i zmiksować.

Wystudzone ciasto pokroić na kromki jak chleb.

Przekładać masą na przemian kromka jasna masa, kromka ciemna układając na czymś długim.

Masę też możemy smarować na przemian. 


Polać polewa czekoladową:
Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać 6 łyżek cukru, kakao i wodę.

Zamieszać trzymać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, przed polaniem ciasta odrobinę wystudzić.

 

 W dniu 22 lutego 2012 roku KASIA ogłosiła wyniki ww. konkuru.

Wśród nagrodzonych wypieków znalazł się mój przepis:)

 




czwartek, 29 grudnia 2011

SKŁADNIKI:

 

1 podwójna pierś z kurczaka

2-3 cebule

3-4 ogórki kiszone

1 puszka kukurydzy

1/2 główki kapusty pekińskiej

majonej

ketchup pikantny

olej do smażenia

przyprawa GYROS

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i posypać przyprawą GYROS i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.

Kukurydzę odsączyć z zalewy, ogórki pokroić w kostkę, kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki.


Układać warstwami w przeźroczystej salaterce:

1- połowa poszatkowanej kapusty pekińskiej (na dno)

2 - kurczak

3 - cebula

4 - warstwa ketchupu

5 - ogórki

6 - kukurydza

7 - warstwa majonezu

8 - poszatkowana kapusta

 

 

 

1 kg fileta z mintaja (może być inna)

3 większe marchewki

1 duża cebula

1 seler

2 pietruszki (korzeń)

3 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki ketchupu pikantnego

łyżka cukru

mąka

bułka tarta

2-3 jajka

olej do smażenia

sól, pieprz, vegeta


1. Filety z mintaja pokroić na mniejsze części, przyprawić.

Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej i upiec na oleju na złoty kolor.

2. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i przesmażyć na oleju dodając.

3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać do przesmażonych warzyw, dodać ketchup, przecier i 1 szklankę wody i dusić mieszać.

4. Doprawić do smaku i układać na przemian w salaterce (warzywa z zalewą - ryba itd.)

5. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc.

 


 

 

SKŁADNIKI:

0,5 kg kapusty kiszonej

0,5 kg pieczarek

2 cebule

pietruszka zielona

olej do smażenia

sól, pieprz

vegeta

 

Kapustę odsączyć z zalewy, pokroić, ugotować i odcedzić.

Pieczarki i cebulkę pokroić i usmażyć, przyprawić.

Usmażone pieczarki przełożyć do ugotowanej kapusty kiszonej i dusić.

Dodać pokrojoną pietruszkę i wymieszać.


 

1 woreczek kapusty kiszonej (400g)

2 marchewki

pietruszka zielona

sól, pieprz

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju

 

Kapustę odlewamy z wody, kroimy.

Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, pietruszkę kroimy na drobno.

Doprawiamy i mieszamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl