niedziela, 24 listopada 2013

Tym razem przepis z Kuchni Lidla
na pyszne powidła śliwkowe z czekoladą.
Świetna alternatywa dla nutelli.
Ja poszłam na skróty, tj. smażyłam tylko 2 godziny zamiast 5ciu,
zmiksowałam blenderem i podsmażałam z resztą składników.
Dodałam też od siebie cukier waniliowy:)

Idealna do kanapek, gofrów czy naleśników.


SKŁADNIKI:

2 kg śliwek węgierek

1 i 3/4 szklanki cukru (250ml)

100 g mlecznej czekolady

5 łyżek kakao

1 opakowanie cukru waniliowego

Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na plasterki (ja każdą pokroiłam na 6 kawałków).
Wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy na słabym ogniu przez około 2 godziny
co jakiś czas mieszając. Miksujemy blenderem.
Dodajemy czekoladę, cukier i kakao, Smażymy, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły.
Gotowe przekadamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy na małych ogniu przez około 20 minut. 

O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl