wtorek, 27 listopada 2012

Dziś kolejny przepis z IV Akademii Pieczenia
tym razem SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM
Przepis oczywiście ze strony KASI:)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
100 g miękkiej margaryny KASIA
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 jajko
szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
500g szpinaku
150g sera feta
2 ząbki czosnku
1 białko do posmarowania

1. Wszystkie składniki wymieszać mikserem w misce,
przełożyć na stół i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
2. Umyty szpinak pozbawić łodyg, posiekać i przesmażyć na łyżce KASI.
Gdy woda odparuje wymieszać z serem feta, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
Wyciąć kółka obręczą o średnicy 8cm.
Na krążkach ciasta ułożyć po łyżce farszu i sklejać trzema palcami w sakiewki.
4. Gotowe sakiewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 stopni około 20minut.


piątek, 23 listopada 2012

Dzisiaj postanowiłam upiec coś specjalnego
i miałam nadzieję pysznego bo Kasia ogłosiła temat
p.n. "Imieniny Katarzyny"
przepis znalazłam na tej stronie:
http://www.kropkatv.pl/kuchnia/desery/oczy_carycy.html
Po mojej modyfikacji wyszło bardzo smaczne ciasto,
idealne na imieniny czy urodziny.
Delikatne, puszyste ciasto białkowo - kakaowe, krem budyniowy,
biszkopty namaczane w kawie i galaretki.
Troszkę czasu trzeba poświęcić ale ciasto jest tego warte.

Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka miękkiego masła
DODATKOWO:
2 galaretki (ja dałam agrestowe) + 2 łyżki cukru
paczka okrągłych biszkoptów 180g

NAPAR: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
1 polewa czekoladowa


OPIS PRZYGOTOWANIA:
Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
Krem: budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę
(2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
Schłodzić w lodówce.



wtorek, 20 listopada 2012

Tym razem przygotowałam
LIKIER KAWOWY ze starego zeszytu.
Idealny do deserów, ciast, kremów,
lodów jak i do solowego spożycia.
W sam raz na babski wieczorek:)

LIKIER KAWOWY NA SPIRYTUSIE
2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego Gostyń (2x411g)
1 cukier waniliowy 16g
1 1/2 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe
150 ml spirytusu staropolskiego 95%

 1. W 1/2 szklance mleka skondensowanego rozpuścić kawę.
2. Resztę mleka skondensowanego przelać do rondla,
dodać cukier i cukier waniliowy - zagotować.
Następnie wlać rozpuszczoną kawę i gotować na słabym ogniu
przez około 5-8 minut ciągle mieszając.
3. Zagotowaną masę całkowicie wystudzić.
Do zimnej masy wlać spirytus i dokładnie przemieszać.
4. Rozlać do butelek i odstawić do lodówki l
ub w inne chłodne miejsce na 2-3 dni aż się przegryzie.


poniedziałek, 19 listopada 2012

Dzisiaj upiekłam kolejne ciasto
z Akademii Pieczenia Kasi.
Jak dla mnie ciasto było lepsze drugiego dnia.
Co prawda to nie moje kubki smakowe ale ciasto jest smaczne, wilgotne z posmakiem herbaty.
W sam raz do herbatki:)
Przepis z tej stronki:
https://www.mojeciasto.pl/twoja-akademia-pieczenia-jesienna,lekcja,4,herbaciany_placek.html

125 g miękkiej margaryny Kasia
1 duże mango
1 piramidka herbaty Lipton
2 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki (420 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
sok z 1-2 cytryn
1/2 szklanki złotych rodzynek

1. Mango przekrój na pół, wyjmij pestkę, usuń skórę i zmiksuj.
2. Herbatę zaparz w 1/2 szklanki wrzątku i wrzuć do niej rodzynki.
3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
4. Jajka ubij z cukrem na puch, a następnie wymieszaj z miękką Kasia.
5. Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i zmiksowane owoce, sok z cytryn i Wymieszaj.
6. Na koniec wlej przez sitko herbatę i dodaj oprószone łyżką mąki rodzynki.
7. Wszystko wymieszaj delikatnie łyżką.
8. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy 15x29 cm
i piecz około 60 minut w 180 st. C.


niedziela, 18 listopada 2012

Tym razem coś dla wielbicieli domowych czekoladek
czyli zakrapiane śliwki z żurawiną
pod płaszczykiem czekolady:)
Idealne jako prezent gwiazdowy dla bliskiej osoby:)


SKŁADNIKI na 12 czekoladek:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka czekolady deserowej
1 łyżka wody
garść śliwek kalifornijskich
garść żurawiny
1 szklanki whisky (u mnie Johny Walker)

1. Śliwki i żurawinę zalewamy whisky i pozostawiamy przynajmniej
na 12 godzin w lodówce aż wpiją cały alkohol.
2.Następnego dnia mleczną, gorzką czekoladę  i łyżkę wody
rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej, a następnie lekko studzimy.
3.Foremkę silikonową natłuszczamy lekko oliwą, na dno wykładamy część masy czekoladowej,
4.Następnie nakładamy żurawinę i śliwkę do każdej czekoladki.
5.Na wierzch smarujemy resztę czekolady i wkładamy do lodówki na noc,
celem całkowitego stężenia masy.
Smacznego   



 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl