niedziela, 27 listopada 2011

W niedzielne popołudnie naszedł mnie smak na coś do kawy:)

A, że w lodówce stało wiaderko sera, postanowiłam upiec ulubiony sernik w czekoladzie.

Sernik jest pyszny, puszysty, wilgotny. Pięknie wyrasta i ma delikatny smak.

Przepis zaczerpnięty z tej stronki ale nieco zmodyfikowany przeze mnie:)

http://mojewypieki.blox.pl/2011/05/Sernik-w-ciescie-czekoladowym.html

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

1 szklanka mleka
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
50 g połamanej gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka (białka i żółtka osobno)

Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę.
Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników.
Zdjąć z palnika, ostudzić. Mąkę i sodę przesiać.
Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować,
tylko do połączenia się składników.Białka odłożyć.


Składniki na masę serową:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego (ja kupiłam gotowy w wiaderku)
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g masła, miękkiego lub roztopionego i wystudzonego

Twaróg, żółtka, cukier, mąkę, budyń, cukier waniliowy,
masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego.
Ubite białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego,
drugą tak samo delikatnie do masy serowej.
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wylać połowę masy czekoladowej.
Następnie nałożyć łyżką masę serową, wylać drugą połowę masy czekoladowej.
Widelcem delikatnie mieszamy masę w blaszce (esy floresy).
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie. 

 

Składniki na polewę:
2 łyżki margaryny KASIA
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru

Wkładamy wszystkie składniki do rondla, podgrzewany na słabym ogniu
delikatnie mieszając aż do połączenia wszystkich składników.
Schładzamy. Polewamy ostudzony sernik.
Można posypać wiórkami kokosowymi lub migdałami.

 

SMACZNEGO!!!

piątek, 25 listopada 2011

Tym razem upiekłam na szybko MINI PĄCZKI które robi się bardzo szybko i niewiele składników potrzeba. Pączki są pyszne, delikatne, miękkie.

 

SKŁADNIKI:

1 serek homogenizowany waniliowy DANIO (150 g)
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
olej do smażenia

 

Serek rozmieszać z jajkami, dodać mąkę, proszek, cukier waniliowy i wymieszać.


W garnku rozgrzać olej. Nabierać łyżeczką (lub łyżką, zależy jaką chcemy wielkość) porcje ciasta i kłaść na gorący olej.

Smażyć na złoty kolor, wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.

Posypać cukrem pudrem.

 


19:13, violast11
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 listopada 2011

Ciasto upieczone na konkurs WEEKEND Z KASIĄ pt. Egzotycznie jesienią

Tym razem EGZOTYCZNA WUZETKA

CIASTO:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
12 łyżek oliwy

MASA ŚMIETANKOWA:
0,5 litra śmietany 30% kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka agrestowa
1 galaretka z owoców leśnych

POLEWA:
1 tabliczka białej czekolady 100g
55 g masła miękkiego
3 łyżki mleka
¾ szklanki przesianego cukru pudru

DODATKOWO:
1 duża puszka brzoskwiń
1 słoiczek powideł z owoców leśnych
wiórki kokosowe do ozdoby

W Y K O N A N I E :

 1. CIASTO
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier dalej ubijając.

Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao – delikatnie mieszamy.

Stopniowo dodajemy po łyżce oliwy powoli mieszając aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć dno papierem do pieczenia.

Wylać masę do tortownicy i piec około 25-30 minut na suchy patyk.Wystudzić, przekroić na połowę.

2.MASA ŚMIETANKOWA:
Galaretkę agrestową i z owoców leśnych przygotować w osobnych garnach,

każdą w 150 ml, pozostawić do stężenia Pokroić w kwadraty i wymieszać ze sobą.

2 galaretki cytrynowe przygotować w 2 szklankach wody ostudzić.

Śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, stopniową wlewając wystudzoną galaretkę cytrynową, dalej ubijając.

Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową i z owoców leśnych, mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki.

3.Brzoskwinie kroimy w kostkę.

4.POLEWA
Połamaną czekoladę, masło i mleko wrzucamy do rondla.

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając.

Po rozpuszczenie dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy aż polewa będzie gładka bez grudek (ja robie to blenderem).

UKŁADANIE:
Pierwszy placek ciasta smarujemy powidłami,
układamy pokrojone brzoskwinie,
wykładamy masę śmietankową z galaretkami,
nakładamy drugi placek wysmarowany od spodu powidłami.
Polewamy wystudzoną polewą czekoladową i posypujemy kokosem do ozdoby.

 Wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

SMACZNEGO:)

Moja wersja W-Ztki spodobała się KASI i zostałam nagrodzona:)


piątek, 18 listopada 2011

Tym razem danie jednogarnkowe czyli co się nawinie do BIGOSU:)

Trochę dużo pracy ale efekt nieziemski.

SKŁADNIKI:

2 kg kapusty kiszonej

1 mała główka kapusty białej

1 koncentrat pomidorowy

0,5 kg gulaszu wieprzowego z szynki

0,5 kg karkówki

30 dkg boczku wędzonego

30 dkg kiełbasy wiejskiej

2 średnie cebule

sól, cukier, pieprz, majeranek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy

1 przyprawa do bigosu KAMIS

 

PRZYGOTOWANIE:

1) Kapustę białą poszatkować i ugotować na półtwardo z 1 łyżeczką soli, odcedzić.

2) Kapustę kiszoną poszatkować, ugotować, odcedzić nie płukać:)

3) Mięso wieprzowe, karkówka pokroić w kostkę smażyć aż do miękkości.

4) Cebulę pokroić w kostkę zeszklić, dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę wiejską, usmażyć.

4) Do ugotowanych kapust wrzucany miękkie mięso, usmażony boczek z kiełbasą i cebulką.

5) Dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, łyżeczkę cukru i pozostałe przyprawy do smaku wedle gustu.

6) Wszystko mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.

 

Wedle uznania można doprawić swoimi przyprawami ale jak dla mnie jest ok:)

Bigosik najlepszy po kilku dniach jak się przegryzie:)

 SMACZNEGO !

Przepis na prostą, szybką i smaczną MARCHEWKĘ ZASMAŻANĄ idealną do obiadu.

Dobra i na ciepło i na zimno

SKŁADNIKI:

4-5 średniej wielkości marchewki

5-6 łyżek wody

pół łyżeczki soli

3-4 łyżeczki cukru

2 łyżki masła

niecała łyżka mąki pszennej

  


Zasmażka: Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną (roztrzepaną z łyżką wody) i dokładnie wymieszać.

 


Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wodę. Wsypujemy sól i cukier.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Jak marchewka będzie miękka (tylko mie za miekka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła sie ciapa) zalewamy zasmażką i chwilkę mieszamy.

Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl