czwartek, 28 lutego 2013

Tym razem prosto, smacznie i zwyczajnie
czyli ZEBRA Z COCA-COLĄ
Skorzystałam tym razem z tego przepisu:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe74246.html%20%20zebra
Od siebie dodałam tylko cukier waniliowy:)

Składniki
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 szk. coca-coli
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku

Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier, cukier waniliowy,
 żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem - zmiksować.
Po woli dolewać na przemian olej, colę aż do wyczerpania .
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, do drugiej 3 łyżki mąki.
Ciasto wlewać po woli na środek blaszki lub tortownicy
po 2-3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na przemian.
Aż do wyczerpania masy.
Ja użyłam blaszki o wymiarach 28x24cm
(jeżeli chcemy wyższe to w mniejszej blaszce)
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, na suchy patyczek.
Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


niedziela, 24 lutego 2013

Dzisiaj trochę eksperymentu,
jogurty stały w lodówce i kończyła się data ważności
więc na szybko upiekłam z nich sernik.
Poszłam na łatwiznę tym razem bo czasu brakowało
i upiekłam go na biszkoptach, natomiast
białka które pozostały mi z pączków wykorzystałam
do zrobienia puszystej, delikatnej bezy:)
Polecam bo sernik wyszedł delikatny jak pianka, puszysty,
rozpływający się w ustach i łatwy w przygotowaniu.

 
SKŁADNIKI:
1000g gęstego jogurtu greckiego
2 budynie waniliowe (bez cukru)na 0,5 l mleka lub 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 opakowanie biszkoptów (180g)
skórka otarta z 1 większej cytryny
sok z połówki cytryny
BEZA
(zamiast niej możemy sernik
posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową):
1 szklanka białek (około 6-7 białek)
3/4 szklanki cukru

 
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Gdy mamy je w lodówce to 2 godziny wcześniej je wyjmujemy.
2. Na początku miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
na białą puszystą masę.
3. Dodajemy budynie/mąkę ziemniaczaną i olej ciągle miksując.
4. Do przygotowanej masy dodajemy jogurty i delikatnie mieszamy
całość do połączenia się składników.
5. Białka (z 5-ciu jajek) ubijamy na sztywno,
pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo
cukier ciągle ubijając przez około 5 minut.
6. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy jogurtowej i krótko
delikatnie mieszamy.
7. Na koniec wciskamy sok z połówki cytryny i ścieramy
na drobnych oczkach skórkę z całej cytryny - dodajemy do masy i mieszamy.
8. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
9. Na dno blaszki wykładamy biszkopty, wylewamy masę jogurtową
całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około
45 minut.
10. Po tym czasie na sernik wykładamy ubite na sztywno białka i pieczemy
w tej samej temperaturze przez około 15 minut (beza nie może być spieczona,
bo nie pojawi się wtedy rosa).
11. Gotowy sernik wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego!


niedziela, 17 lutego 2013

Tym razem przepis na pyszną, pożywną
ZUPĘ GULASZOWĄ wg przepisu Margarytki
http://margarytka.blogspot.com/2011/02/zupa-gulaszowa.html
Ja troszkę przepis zmodyfikowałam, gdyż miałam większy kawałek mięsa
i zmieniłam delikatnie proporcje.
Zapomniałam oczywiście dodać cukier pod koniec
ale i bez tego zupa wyszła rewelacyjna w smaku.
Przepis podaję po mojej modyfikacji:

SKŁADNIKI:
około 1 kg mięsa z szynki albo wołowiny (ja miałam szynkę)
1 duża cebula lub 2 średnie
3-4 ząbki czosnku
1 duża marchewka
5 ziemniaków
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1,75 litra bulionu (lub z 4 kostek rosołowych)
5 liście laurowe
5 ziela angielskie
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 kopiaste łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru(pominęłam)
3 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego
2 kopiaste łyżeczki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka majeranku

1. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na oleju
do zbrązowienia. Przekładamy do dużego garnka.
2. Na oliwie z mięsa podsmażamy pokrojoną
na drobno cebulę (delikatnie zeszklić),
dodajemy pokrojony drobno czosnek i razem przesmażamy
- całość dodajemy do mięsa.
3. Do garnka dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryki,
ziele angielskie, liść laurowy - całość mieszamy i krótko podsmażamy.
4. Wlewamy 1,75 litra bulionu lub przygotowanego z kostek rosołowych,
dodajemy musztardę i startą na grubych oczkach marchewką.
Całość gotujemy przez około godzinę.
5. W tym czasie ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
Paprykę obieramy ze skórki, oczyszczamy i kroimy w paski.
6. Po godzinie gotowania dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki
i po 10-15 minutach pokrojone papryki.
Całość gotujemy przez około 20 minut.
7. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, cukier i majeranek.
Zupę można także zabielić 2-3 łyżkami śmietany 18 %.


sobota, 16 lutego 2013

Tym razem ciacho dla wielbicieli delikatnych
ciast z truskawkami i galaretką:)
Ciasto upieczone na Kasiny weekend
poWalentynkowy:) GRA W SERCA
Puszysty ciemny biszkopt, śmietana,
truskawki i galaretka.
Biszkopt oczywiście możemy nasączyć ponczem
gdy chcemy aby był bardziej wilgotny.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
12 łyżek oliwy

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
2x330g śmietany 30%
3-4 łyżki przesianego cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wrzątku

SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWO-GALARETKOWĄ:
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru
500g truskawek

1. CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo
dodając cukier i ubijać 3 minuty.
Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
oraz kakao - delikatnie całość mieszamy.
Na koniec dodajemy olej i powoli mieszamy
aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Blaszkę o wymiarach 23x33 cm natłuszczamy
i wykładamy papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i pieczemy przez około 25 minut na tzw. suchy patyk.
Wystudzamy, kroimy na dwa placki.

2.SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
Żelatynę dobrze rozpuszczamy w 80ml wrzątku.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno przez kilka minut,
dodajemy przesiany cukier puder i dalej ubijamy.
Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany,
aby wyrównać temperaturę i aby nie robiły się grudki
- dobrze mieszamy ze sobą.
Żelatynę połączoną ze śmietaną stopniowo
wlewamy do śmietany i krótko miksujemy.

3.SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWO-GALARETKOWĄ:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklanka wody (poj. 250ml),
dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Truskawki płuczemy i oczyszczamy, dzielimy na połówki.

UKŁADANIE:
Pierwszy placek ciasta wykładamy na dno formy
z wyższym brzegiem,
następnie wykładamy masę śmietankową,
 następnie układamy truskawki,
powoli zalewamy połową tężejącej galaretki
i wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
W tym czasie z drugiego placka wykrawamy foremką dowolne kształty
(u mnie serduszka i kwiaty).
Po lekkim stężeniu wylewamy resztę tężejącej galaretki,
nakładamy drugi placek z wyciętymi wzorkami.
Na to wykładamy wycięte kształty (serduszka)
i polewamy polewą czekoladową
i posypujemy na koniec wiórkami.
Schładzamy ciasto w lodówce przez około 3 godziny.
 

piątek, 15 lutego 2013

Tym razem kolejny pomysł
na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego,
które od dłuższego czasu leżało w lodówce.
Idealny przepis na szybką przekąskę
do kawki dla niespodziewanych gości:)
czyli szybki przepis na:
SPLECIONE JABŁUSZKA Z CYNAMONEM

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 jabłka
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
1 jajko (do posmarowania)

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce z piekarnika.
2. Boki ciasta nacinamy pasy o grubości ok. 1 cm,
środek zostawiamy w całości do wyłożenia jabłek.
3. Jabłka obieramy, wykrawamy środek i kroimy w plastry
grubości 0,5 cm. Wykładamy na środek ciasta francuskiego.
4. Posypujemy cukrem a następnie cynamonem.
5. Nacięcia ciasta zakładamy na siebie pod skosem
w kształcie warkocza.
6. Na koniec smarujemy rozbełtanym jajkiem.
7. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut na złoty kolor.
8. Po wystudzeniu można posypać jeszcze cukrem pudrem.

Smacznego

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl