środa, 29 lutego 2012

Tym razem przygotowana surówka na szybko do obiadu.

Przepis wymyślony na szybko:)


 

SKŁADNIKI:

3 średnie jabłka

2 pory

2 łodygi koperku

2 łyżki śmietany

1 łyżka chrzanu śmietankowego

sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

2. Por pokroić w półksiężyce, dodać do jabłek.

3. Dodać pokrojony koperek, śmietanę, chrzan i przyprawy.

4. Wszystko dokładnie wymieszać, wstawić na 30 minut do lodówki.

Przepis z zeszytu mojej mamy,

sałatka gości prawie na każdej imprezie

i schodzi jaka pierwsza ze stołu:)

SKŁADNIKI:

1 słoiczek selera konserwowego

1 puszka kukurydzy

20 dkg szynki

majonez

1 puszka ananasa

5 jajek

2 pory

ser żółty w kostce 10 dkg (niekoniecznie)

sól, pieprz

 

Seler i kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę  pokroić w kostkę.

Z ananasa odlać sok i pokroić na drobne kawałki.

Jajka ugotować na twardo i pokroić.

Ser żółty zetrzeć na tarce. Por pokroić w półksiężyce.

Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać 2-3 łyżki majonezu i doprawić.

Wstawić na 30 minut do lodówki.

Smacznego



Tym razem moich chłopakom zachciało się gofrów,

więc poszperałam na necie i skorzystałam po raz kolejny z bloga Elizy

i przygotowałam gofry z jej przepisu

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/08/gofry-przepis-ii.html

Gofry można podawać z konfiturą, dżemem, śmietaną, nutellą lub posypane cukrem pudrem kto jak lubi.


Oto przepis:

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
4 jajka
5 łyżek oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej

PRZYGOTOWANIE:
Suche składniki przesiać.
Mokre zmiksować.
Następnie wszystko ze sobą połączyć i piec gofry "na złoto".
Z przepisu wychodzi ok 14 szt gofrów (12cmx12 cm).

 

wtorek, 28 lutego 2012
Tym razem danie jednogarnkowe:) Smaczna i pożywna fasola po bretońsku
Polecam gorąco w te chłodne dni.

Składniki
50 dag suchej fasoli Jaś
30 dag surowego wędzonego boczku z kostką
(a jeśli bez, to dodatkowo kawałeczek wędzonej kości);
50 dag kiełbasy wiejskiej
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki cukru
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek,
słodka i ostra papryka,chilli
łyżka mąki

 
Dzień wcześniej: Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą (ponad dwa razy tyle, co fasoli)
i odstawić na noc.
Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą,
odczekać ok. 15 minut i znowu odcedzić.
Tak przygotowaną fasolę włożyć do dużego garnka (pojemności ok. 2 litrów),
w którym będzie przygotowywana potrawa,
zalać wodą tak aby na wierzchu było widać wodę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Z boczku wykroić kostkę (lub użyć dodatkowej)
oraz skórę, dodać do garnka z fasolą.
Zagotować bez przykrycia, odrobinę posolić i gotować na bardzo małym ogniu
pod przykryciem do miękkości (ok. godziny).
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na średnim ogniu,
dodać pokrojoną cebulę i przesmażyć.
Kiełbasę pokroić w dość grube ćwierćplasterki, dodać do boczku,
całość smażyć do zrumienienia
(nie dodawać tłuszczu, wystarczy ten wytopiony).


Koncentrat zagotować z odrobiną wywaru z fasoli, doprawić cukrem.
Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć kość oraz skórę z boczku,
ująć z 5-6 ziaren fasoli i rozgnieść na miazgę.
Do fasoli dodać zmiażdżoną masę, koncentrat, podsmażone wędliny
(razem z tłuszczem), wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić przyprawami na pikantnie (dużo majeranku)
i całość zagotować (w razie potrzeby podlać odrobinę wrzątkiem).
Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.
Podawać z dodatkiem świeżego chleba czy pieczywem czosnkowym.

SMACZNEGO!!! 

niedziela, 26 lutego 2012

Kolejny weekend i tym razem tęczowy, bo Kasia ogłosiła temat

"TĘCZOWO MI"

Więc u mnie zagościły tęczowe babeczki.

Przepis zaczerpnięty ze starej książki kucharskiej od mojej mamy.

Polecam są bardzo smaczne i długo utrzymują świeżość.

Przepis jest na 30 babeczek.


CIASTO:

100 g margaryny Kasia

100 g masła

2,5 - 3 szklanek mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

3 surowe żółtka

MASA KOKOSOWA:

3 białka

1/2 szklanki cukru pudru

200g kokosu

barwniki spożywcze: błękit, róż, zieleń

DODATKOWO: powidła z różą

CIASTO KRUCHE: Przesiać mąkę i posiekać razem z masłem i margaryną.

Dodać przesiany cukier puder, żółtka i wyrobić ciasto. Włoży do lodówki.

W tym czasie dokładnie myjemy foremki i natłuszczamy delikatnie oliwą.

Babeczki wyłożyć na blaszkę, wywałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy,

przenieść na wałku i przykryć nim foremki.


Ręką przycisnąć silnie ciasto do foremek, wytłaczając do środka.

Zdjąć okrawki. Każdą foremkę wylepiać ciasto dokładnie, równo przy pomocy palców.

Wkładamy blachę z foremkami do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor.

Wyciągamy babeczki z formy i pozostawiamy do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy masę kokosową.


MASA KOKOSOWA: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.

Dodajemy barwniki spożywcze i delikatnie mieszamy.

Na wystudzone babeczki nakładamy po małej łyżeczce powideł, następnie po łyżce masy kokosowej

i wkładamy do piekarnika nagrzanego w 180 stopniach i pieczemy jeszcze 20-25 minut,

aż kokos zacznie się złocić.

 



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl