sobota, 26 stycznia 2013

Dzisiaj miałam ochotę na jakąś zapiekankę
a, że w lodówce było mięso mielone i brokuły
postanowiłam, że spożytkuję je do zapiekanki:)

SKŁADNIKI:

500g mięsa mielonego (z łopatki lub szynki)
500g dowolnego makaronu
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
200g żółtego sera
1 papryka czerwona
3-4 pomidory (ew. puszka pomidorów bez skórki)
1 Fix Knorr Spaghetti bolognese
1 brokuł (może być mrożony)
3 łyżki ketchupu pikantnego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
odrobina wody do podlania 

SOS BESZAMELOWY:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
100ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Na początek obieramy cebulą i czosnek, kroimy na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę z czosnkiem.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę papryki i przesmażamy całość.
Gdy papryką zmięknie dodajemy mięso mielone, smażymy i co jakiś czas mieszamy.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę a następnie dodać do farszu mięsnego.
Całość przesmażyć, dodać ketchup, Fix oraz przyprawy.
Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 10 minut
co jakiś czas mieszając.
2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5-8 minut.
Przelać zimną wodą i odstawić do ocieknięcia wody. Makaron ugotować al dente.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy:
W garnuszki rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość chwilę przesmażamy.
Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Sos powinien być  gęsty, jednolitej
i gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą lub masłem,
wykładamy ugotowany makaron, następnie przygotowany farsz mięsny,
brokuły. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
6. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego !!!


poniedziałek, 21 stycznia 2013

Dzisiaj przepis na puszyste pączki
z chrupiącą skórką ale delikatnym i miękkim wnętrzem
oraz konfiturą różaną, jak babcine:)
Pomysł na te pączki znalazłam w książce
Przekąski na przyjęcia. Z delikatną modyfikacją
przepisu wyszły bardzo dobre 24 pączki średniej wielkości.
Gdy chcecie większe to wystarczy, że grubiej rozwałkujecie
ale wyjdzie ich niestety mniej :(((
U mnie zniknęły w kilka chwil z ledwością udało się
sfotografować:)

SKŁADNIKI NA ZACZYN DROŻDŻOWY:
50g świeżych drożdży
1 kopiasta łyżeczka cukru
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
50 ml letniego mleka

Drożdże rozkruszyć do kubeczka,
dodać cukier, mąkę i wlać letnie mleko (!).
Całość dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe
miejsce celem wyrośnięcia zaczynu
na około 15-20 minut.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO:
ok. 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
1 szklanka mąki krupczatki
szczypta soli
75g masła
150 ml letniego mleka
2 kopiaste łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 żółtka z dużych jajek
2 łyżki alkoholu
DODATKOWO:
marmolada u smaku różanym lub innym (ok. 500g)
olej słonecznikowy i smalec do smażenia

1. Masło rozpuścić w 150 ml ciepłego mleka.
2. Mąkę przesiać do miski (na początek 2 szklanki),
dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy,
szczyptę soli, alkohol i rozpuszczone w letnim
mleku masło oraz podrośnięty zaczyn.
Całość wymieszać łyżką, dosypując
resztę mąki a następnie wyrobić na stolicy
podsypanej mąką (aż będzie odchodzić od rąk).
3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć, rozwałkować
na grubość 1-2cm i wykrawać pączki szklanką.
5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia
(można włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego
do 50 stopni).
6. Wyrośnięte pączki wkładać na gorący tłuszcz.
Smażyć z obu stron na słabym ogniu przez około 2 minuty.
7. Upieczone pączki wyjmował łyżką cedzakową
i wykładać na ręczniki papierowe
celem wchłonięcia resztek tłuszczu.
8. Lekko przestygnięte pączki nadziewać
marmoladą (ja nadziewałam szprycą o długiej końcówce).
9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier.


piątek, 18 stycznia 2013

Dziś kolejny przepis na wykorzystanie drożdży.
Jeżeli macie ochotę
na coś pulchnego, puszystego, mięciutkiego i cynamonowego
to zapraszam do skorzystania z tego przepisu
na smaczne ślimaczki cynamonowe:)
Mi z tych składników wyszło 9 dużych ślimaczków.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 -3,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od wilgotności)
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
130g masła
240 ml mleka
1 duże jajko
FARSZ CYNAMONOWY:
70g masła
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
LUKIER: 9 łyżek cukru pudru i odrobina wody

PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotować zaczyn: drożdże rozkruszyć do większego kubeczka,
dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i podlać ciepłym mlekiem (!),
dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce celem podrośnięcia na 15 minut.
Zaczyn ma być konsystencji gęstej śmietany.
2. Resztę mleka podgrzać i rozpuścić w nim masło (130g).
Do miski wsypać część mąki (na początek 2 szklanki, resztę przy wyrabianiu),
cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem oraz
wyrośnięte drożdże - wszystko przemieszać łyżką.
Stopniowo dosypywać resztę mąki i gdy ciasto będzie już
miękkie, nie klejące przekładamy je na stolicy, wyrabiamy
i podsypujemy resztą mąki. Wyrobione ciasto pozostawiamy misce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na około godzinę.
3. FARSZ CYNAMONOWY: Miękkie masło miksujemy z cukrem
i cynamonem aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Podrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy na obsypany mąką blat.
Rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm. Smarujemy farszem i zwijamy w roladę.
5. Kroimy na kawałki szerokości 4 cm i wykładamy każdą część
na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
(pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi).
Każdą drożdżówkę delikatnie spłaszczamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,
na około 30minut do podrośnięcia.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy napuszone ślimaczki
do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.
7. Studzimy na kratce i w tym czasie przygotowujemy lukier:
Do cukru pudru wlać odrobinę wody i dokładnie rozmieszać
(lukier ma być gęsty).
8. Wystudzone ślimaczki lukrujemy wg upodobań.

Smacznego

wtorek, 15 stycznia 2013

SZYBKIE CIASTO Z MLECZKA KOKOSOWEGO
Bardzo lubię robić szybkie, proste ciasta
bo zazwyczaj takie są najlepsze.
A, że do tego lubię ciasta wilgotne
i w lodówce stało zbyteczne mleczko kokosowe,
postanowiłam upiec zachwalane ciasto właśnie z mleczkiem kokosowym.
Skorzystałam z tego przepisu:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe48261.html
Ciasto wyszło bardzo puszyste i wilgotne no i bardzo szybko się robi.
Podobno ze zwykłego mleka też wychodzi bardzo dobre,
więc jeśli nie macie akurat pod ręką mleczka kokosowego
można wypróbować ze zwykłym mlekiem.
Polecam do popołudniowej kawki:)

 
Składniki:
250g miękkiego masła (ja użyłam margaryny KASIA)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
4 jajka
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mleczka kokosowego lub zwykłego

1.  Wysmarować formę o wymiarach 39x12 cm masłem i posypać bułką tartą.
Nastawić piekarnik na 160 stopni.
2.  Mikserem połączyć miękkie masło, cukier i ekstrakt waniliowy.
Utrzeć na białą puszystą masę.
3.  Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
4.  Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną,
wiórki kokosowe i mleczko kokosowe. Wymieszać.
5.  Masę wlać do formy i piec godzinę w 160 stopniach.
6.  Po wystygnięciu polać lukrem i posypać wiórkami ( ja posypałam cukrem pudrem).


sobota, 12 stycznia 2013

Jeżeli macie problemy z opadającymi sernikami
a macie ochotę na taki równiutki, łatwy w przygotowaniu i smaczny,
to polecam Wam skorzystanie z mojego przepisu
który sprosta tym wymaganiom:)
czyli
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH.
Przepis dodałam do kolejnego weekendu z Kasią
p.n. "Sernikowe szaleństwo"

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (forma 27x14x7cm):
1 kg twarogu sernikowego
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1 kostka masła lub margaryny (200g)
1/2 szklanki mleka 3,2%
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (2X40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 dużej cytryny
DODATKOWO:
1 i 1/2 dużego opakowania herbatników (około 300g)
cukier puder do posypania lub ew. polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować dwa garnki tak aby jeden mieścił się w drugim.
Do większego wlewamy wodę - stawiamy na palnik. Do mniejszego dajemy ser,
jajka, cukier, cukier waniliowy, masło/margarynę - wkładamy do większego
garnka i gotujemy w kąpieli wodnej ciągle mieszając aż się zagotuje masa.
2. Do gotującej się masy serowej wlewamy proszek budyniowy
i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 szklance mleka.
Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia masy.
3. Odstawiamy z palnika i dodajemy sok z połówki cytryny, dokładnie mieszamy.
4. Formę o wymiarach 27x14x7cm wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć na dno
warstwę herbatników, smarujemy gorącą masą sernikową i tak na przemian
(ja dałam 6 warstw herbatników).
5. Ostatnią warstwę pozostawiamy wyłożoną herbatnikami (bez kremu).
Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia,
następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na noc.
6. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.




 
1 , 2
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl