wtorek, 31 stycznia 2012

Idealna na śniadanie czy podwieczorek, mój syn ją uwielbia:)

 

Składniki na 2 porcje:

 

2 szklanki mleka

1 łyżka cukru

3 łyżki kaszki mannej

cynamon

 

1. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy kaszkę a pozostałe mleko zagotowujemy z łyżką cukru.

2. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy przygotowaną kaszkę i mieszamy aż do zgęstnienia.

3. Przelewamy do talerza i posypujemy cynamonem i cukrem.

 

Smacznego

Proste i szybkie w przygotowaniu idealne do sałatek jak i obiadu.

KOTLETY PANIEROWANE

 

6 plastrów schabowego

2 jajka

mąka pszenna

bułka tarta

vegeta, pieprz

olej do smażenia

 

1. Plastry mięsa rozklepujemy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron.

2. Przygotować 3 talerze najlepiej głębokie: do jednego dać mąkę,

do drugiego ubić jajka a w trzecim bułkę tartą.

3. Tłuszcz na patelni rozgrzać.

4. Każdy płat schabowego panierować najpierw w mące, następnie jajku

i na końcu w bułce tartej.

5. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

 

 

Ja zazwyczaj robię ją z jarzyn które mam po ugotowanym rosole.

Idealna do kotleta czy innego mięsa na drugie danie.

 

Sałatka jarzynowa  na 6 osób

Składniki:

3 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

2 średnie ziemniaki

3-4 ogórki konserwowe lub kiszone

mała puszka kukurydzy

mała puszka groszku zielonego

1 jabłko

4 jajka

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy chrzanowej

sól, pieprz

koperek


Sposób przygotowania:


Warzywa obrać, ugotować w osolonej wodzie (ja zazwyczaj używam jarzyn ugotowanych z rosołu).

Pokroić w niewielką kostkę.

Dodać ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka.

W kostkę pokroić także ogórki i jabłko.

Dodać odsączoną kukurydzę i groszek.

Następnie musztardę, majonez, sól i pieprz do smaku.

Wszystko dokładnie wymieszać, posypać koperkiem i włożyć na 30 minut do lodówki.

 Smacznego



 

Idealny na mroźne dni, rozgrzewający ROSÓŁ:)

 

SKŁADNIKI na 4 litrowy garnek:

kilogram porcji rosołowej z kurczaka lub udka z kurczaka

2-3 marchewki

1 pietruszka (korzeń)

kawałek selera

mały por

1 mała cebula (przypieczona)

2-3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

natka z pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zaczynam od przygotowania garnka z ZIMNĄ wodą, 

do którego wkładam całe przygotowane mięso i zaczynam gotowanie.


2. Kiedy zacznie „bulgotać” przykręcamy palik do minimum i dodajemy umyte obrane wcześniej warzywa

i przypieczoną cebulę. Możemy oczywiście zebrać szumowiny, ale gotując na słabym ogniu same opadną na dno.


3. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy.


4. Pilnujemy aby zupa delikatnie bulgotała, wtedy będzie klarowniejsza.

Ja gotuję ją na słabym ogniu około 3 godzin.


5. Po zakończeniu gotowania przelewam rosół przez metalowe sitko

do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

Następnie z resztek wybieram warzywa (idealne na sałatkę warzywną).


6. Do przecedzonego wywaru dodajemy przyprawy tj. sól, pieprz (wedle uznania)

i pokrojoną drobno natkę z pietruszki i marchewkę pokrojoną w kostkę.


Rosół podajemy oczywiście  makaronem.


Smacznego

 



niedziela, 29 stycznia 2012

Przepis zaczerpnięty z tej stronki:
http://swiatciasta.blox.pl/2011/02/Szarlotka-z-budyniem.html
ale przeze mnie  nieco zmodyfikowany:)

Jabłecznik jest pulchny, miękki i delikatny.


CIASTO:
3,5 – 4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 kostka margaryny KASIA  250g
1 szklanka cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku

MASA JABŁKOWA
1,5 kg jabłek
2-3 łyżki cukru – kto jak woli
Sok z 0,5 cytryny
1 płaska łyżka cynamonu

MASA BUDYNIOWA
2 budynie waniliowe z cukrem
750 ml mleka
   
   
Z mąki, margaryny, szklanki cukru, jajka, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia - zagnieść ciasto.

Włożyć je do zamrażarki na ok. 2 godziny.

Po tym czasie podzielić ciasto w proporcji 2/3 i 1/3.

Większy kawałek ciasta cienko rozwałkować na grubość około 3-4 mm.

Wyłożyć nim spód i boki, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, blachy o wymiarach 24 x 24 cm.

Po wyłożeniu ciasta delikatnie je ponakłuwać.
 

Jabłka obrać. Potrzeć na tarce, skropić sokiem z połowy cytryny, posypać cukrem, cynamonem

- wymieszać i odstawić na 5 – 10 minut aby puściły sok.

 

Masę jabłkową przełożyć do formy wyłożonej ciastem.

Ugotować budyń i gorącym zalać jabłka.

Na wierz potrzeć 1/3 zamrożonego ciasta (im dłużej w zamrażalniku tym lepsze do tarcia).
 

Piec 50 min. w temp. 180°C.

Ciasto jest przepyszne. Chyba jeszcze lepsze na drugi dzień.

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl