środa, 17 czerwca 2015

Dziś zapraszam Was na pyszną
SZARLOTKA POD CHMURKĄ
Przepis dostałam od znajomej i podaję dalej
bo szarlotka jest naprawdę pysznaaaa!!!
Idealną do popołudniowej kawki z przyjaciółmi:)


CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ JABŁKOWY:
2 kg jabłek mniej soczystych
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru (gdy jabłka są kwaśne)
MASA BIAŁKOWA:
1 szklanka cukru
6 schłodzonych białek

Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Podzielić na 2 części (2/3 i 1/3).
Mniejszą część zamrozić a większą włożyć do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok.
Do jabłek dodać cynamon i cukier – wymieszać.
Schłodzone ciasto z lodówki (2/3 części) wylepić na blaszce o wymiarach 23x33cm
wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec spód przez około 10-15 minut.
Następnie wyłożyć jabłka. Białką ubić na sztywno, na koniec
ubijania dodać cukier i ubijać na małych obrotach. Można dodać łyżkę budyniu.
Na jabłka wyłożyć pianę z białek i zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut.
Po upieczeniu, ciasto pozostawić przez 10-15 minut w piekarniku z uchylonymi dźwiczkami.
Przed podanianiem można posypać cukrem pudrem.


środa, 28 stycznia 2015

Dziś byłam zmuszona kolejny raz improwizować:)
nie miałam czasu na szperanie po necie
aby poszukać jakiegoś zachwalonego przepisu na sałatkę.
Więc przygotowałam sałatkę "śmieciową"
z tego co miałam w domu:)
Muszę przyznać, że gościom smakowała i prosili o przepis:)


1 opakowanie tortellini z serem 250g
1 puszka kukurydzy złocistej 200g
1 słoik selera konserwowego 180g
2 cebulki dymki
200g szynki konserwowej
1 papryka czerwona
1 ogórek zielony
1 pęczek szczypiorku do posypania wierzchu
sos czosnkowy Mikado
sól, pieprz, curry

1. Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą. Wystudzić.
2. Kukurydzę i seler odsączyć z zalewy i przełożyć do misy.
3. Dymkę pokroić na drobno, szynkę w kostkę,
paprykę w paseczki, ogórek w plasterki - włożyć do misy.
4. Wystudzony makaron przełożyć do misy.
Dodać sos czosnkowy, doprawić solą, pieprzem i curry.
5. Całość dobrze wymieszać, przełożyć do salaterki,
posypać pokrojonym szczypiorkiem
i schłodzić w lodówce przez około 10 minut.
Smacznego


sobota, 03 maja 2014

Tym razem przepis na proste i klasyczne ciasto.
Skorzystałam z przepisu z tej strony:
http://www.mojeciasto.pl/przepisy/murzynek-z-kremem-6519.html
Jak na moje kubki smakowe to samo ciasto wyszło dobre,
tylko mi nie podeszła sama masa bo ja wolę lżejsze masy:)
Ale jak ktoś lubi masy maślane to na pewno ciasto zasmakuje.


SKŁADNIKI:
CIASTO:
1 kostka Kasi
1 i 1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżki kakao
2 szklanki mąki tortowej
4 jaja (osobno żółtka osobno białka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
  
MASA KREMOWA:
250 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 mały olejek cytrynowy
3 kostki startej białej czekolady

DODATKOWO:dżem brzoskwiniowy do przesmarowania

Kasię rozpuścić w garnku, dodać cukier, mleko i kakao.
Gotować przez 5 minut aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając.
Odlać 1/2 szklanki do polania wierzchu ciasta, resztę przestudzić.
Do zimnej masy dodać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia - wymieszać.
Schłodzone białka ubić na sztywno
i połączyć delikatnie z przygotowaną masą.
Formę o średnicy 24cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia lub obsypać bułką tartą czy mąką.
Wylać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
KREM - składniki muszą mieć temperaturę pokojową!:
Kasię, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puch.
Na koniec stopniowo dodawać gęstą, kwaśną śmietanę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, posmarować lekko dżemem,
następnie kremem i przykryć drugim plackiem.
Wierzch polać pozostawioną polewą kakaową i posypać migdałami,
wiórkami kokosu czy startą czekoladą.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego

poniedziałek, 03 lutego 2014

Dzisiaj Wam proponuję pyszną zapiekankę
z makaronem, mięsem mielony, pieczarkami i papryką.
Przepis zaczerpnęłam z tej stronki,
http://apetytprzepisy.blogspot.com/2012/03/zapiekanka-z-miesem-mielonym.html
dokonałam lekkiej modyfikacji i wyszedł smaczny obiad.

SKŁADNIKI:
300g makaronu świderki lub rurki
500g mielonego mięsa wieprzowego
przyprawy do mięsa: sól, pieprz,
papryka ostra mielona (1łyżeczka)
zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
2 cebule
300g pieczarek
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 łyżki ketchupu pikantnego
200g żółtego sera
SOS:
250 ml śmietanki 18%
3 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
Dodać mięso mielone, przyprawić i na koniec
dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić.
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć.
Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami:
ugotowany makaron
mięso mielone z cebulą
pieczarki
papryka
SOS:
Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte
ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać.
Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem
i posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
Piec ok. 15 - 20 min. w 180 stopniach.



poniedziałek, 16 grudnia 2013

Dzisiaj zapraszam Was na prosty przepis
na pierniczki świąteczne na drożdżach.


SKŁADNIKI (na 2 duże blaszki):

25 g margaryny Kasia
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25g świeżych drożdży
2 łyżki kakao
Lukier:1 szklanka cukru pudru + sok z wyciśniętej cytryny
Dodatkowo: kolorowe posypki, wiórki kokosowe itp.


1. Miód podgrzać (nie gotować!) z przyprawą do pienika do rozpuszczenia, przestudzić.
2. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i sodą.
3. Dodać przestudzony miód, wkruszyć drożdże (nie robimy zaczynu!), dodać jajko, miękką Kasię.
4. Całość szybko zagnieść aż do uzyskania plastycznej masy.
5. Wałkujemy na około 5mm wykrawamy ciasteczka foremkami.
6. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
7.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy wykrojone ciasteczka.
8. Pieczemy przez około 12-15 minut w temperaturze 190 stopni.
9. Wystudzamy.
10. Lukier: Cukier puder ucieramy z wyciśniętym sokiem z cytryny tak aby uzyskać gęstą konsystencję.
11. Wystudzone pierniczki lukrujemy i posypujemy posypką.
12. Przechowujemy w puszcze szczelnie zamkniętej.
13. Aby pierniczki zmiękły do puszki wkładamy skórkę z jabłka i co 3 dni zmieniamy na świeżą. 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl