Blog > Komentarze do wpisu

IDEALNA SZARLOTKA POD CHMURKĄ

Dziś zapraszam Was na pyszną
SZARLOTKA POD CHMURKĄ
Przepis dostałam od znajomej i podaję dalej
bo szarlotka jest naprawdę pysznaaaa!!!
Idealną do popołudniowej kawki z przyjaciółmi:)


CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ JABŁKOWY:
2 kg jabłek mniej soczystych
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru (gdy jabłka są kwaśne)
MASA BIAŁKOWA:
1 szklanka cukru
6 schłodzonych białek

Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Podzielić na 2 części (2/3 i 1/3).
Mniejszą część zamrozić a większą włożyć do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok.
Do jabłek dodać cynamon i cukier – wymieszać.
Schłodzone ciasto z lodówki (2/3 części) wylepić na blaszce o wymiarach 23x33cm
wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec spód przez około 10-15 minut.
Następnie wyłożyć jabłka. Białką ubić na sztywno, na koniec
ubijania dodać cukier i ubijać na małych obrotach. Można dodać łyżkę budyniu.
Na jabłka wyłożyć pianę z białek i zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut.
Po upieczeniu, ciasto pozostawić przez 10-15 minut w piekarniku z uchylonymi dźwiczkami.
Przed podanianiem można posypać cukrem pudrem.


środa, 17 czerwca 2015, violast11

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl