Blog > Komentarze do wpisu

WILGOTNA BABKA MAKOWA

 Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić,

sprawdzony przepisem ze stronki http://kotlet.tv/babka-makowa

Babka makowa jest puszysta, miękka i wilgotna,

Długo zachowuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. 


Składniki (forma z kominem 23cm):
200 g kostki masła lub margaryny KASIA
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (suchego)
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1. Masło rozpuszczam w rondelku. Wystudzamy.
2. Do jednej miski dajemy białka a do drugiej żółtka.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
4. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waliniowym
na puszystą masę.
Nastęnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia
i wystudzone masło. Całość dokładnie mieszamy.
5. Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka
po 2 łyżki i delikatnie mieszamy.
6. Na koniec dodajemy suchy mak (ja dałam mielony),
i aromat. Mieszamy.
7. Formę smarujemy tłuszczem, wylewamy przygotowane ciasto.
8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 50-60 minut.
9. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
lub polewamy lukrem.

środa, 09 października 2013, violast11
Tagi: babka aromat mak

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/10 01:01:16
I wygląda uroczo, cała w makowych kropeczkach :)
-
2013/10/10 21:08:31
dziękuję za komentarz! babeczka jest naprawdę wyśmienita :) pozdrawiam Wiola
-
Gość: , *.dynamic.vectranet.pl
2014/02/02 16:35:33
a moja wyszła z zakalcem
-
2014/02/02 17:58:06
to nie możliwe ja już ją robiłam kilka razy. Ważne żeby dobrze ubić białka a tłuszcz dobrze wystudzony wtedy efekt murowany, proszę spróbować jeszcze raz. pozdrawiam Wiola
-
Gość: Sceptyk, *.dynamic.chello.pl
2014/12/15 20:22:39
....wierze ,ze sie uda......napisze jaki efekt mojej pracy
-
2015/01/28 20:43:16
czekam na relacje z wypieku :)
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl