Blog > Komentarze do wpisu

PALUCHY WIEDŹMY

Tym razem przepis na wykonanie prostych
ale efektowych ciasteczek, czyli PALUCHÓW WIEDŹMY.
Tym razem skorzystałam z tego przepisu:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/10/Paluchy-Wiedzmy.html


SKŁADNIKI:

225 g margaryny Kasia
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
DODATKOWO:białko z 1 jajka do przylepienia pazurów
100g migdałów
cukier puder+ sok z cytryny + odrobina barwnika czerwonego


PRZYGOTOWANIE:
1. Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut.
Ściągamy skórkę i dzielimy na połówki.
2. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i szybko zagniatamy.
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.
3. Ze schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy wałeczki
(chudsze i krótsze bo w piekarniku wyrosną).
4. Uformowane wałeczki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
nacinamy nożykiem zgięcia w paluchach.
5. W miejscu paznokcia umieszczamy migdał posmarowany od spodu białkiem
(aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dociskamy go.
6. Paluchy pieczemy w temperaturze 200 stpnie przez 10 minut
(mi wyszły 2 duże blachy paluchów).
7. Upieczone paluchy studzimy na kratce.
8. Po wystudzeniu dekorujemy przygotowanym krwistym lukrem. 



niedziela, 27 października 2013, violast11

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/27 21:25:57
Ależ krwawo się zrobiło... :)
-
2013/11/11 19:23:43
wyglądają naprawdę intrygująco i smakowicie :)
-
2013/11/11 19:32:13
wyglądają naprawdę intrygująco i smakowicie :)
-
2013/11/17 19:36:29
tak miały wyglądać :) pozdrawiam Wiola
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl