Blog > Komentarze do wpisu

ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI JABŁKOWO-ORZECHOWE Z NUTKA CYNAMONU

Ja tym razem skorzystałam z przepisu z tej strony:
http://to-fiyummy.blogspot.com/2012/02/drozdzowki-z-jabkiem-orzechami-i.html
Kasia na swojej stronie ogłosiła konkurs kolejnego weekendu
pod hasłem "Orzechowy zawrót głowy",
więc takie drożdżówki idealnie do niego pasują.
Z podanego przepisu wyszło mi 12 małych drożdżówek,
idealnych do szkoły na drugie śniadanie.
Drożdżówki są puszyste, mięciutkie i proste w wykonaniu.

ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI JABŁKOWO-ORZECHOWE Z NUTKA CYNAMONU
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szlanka cukru
1/2 szklanka ciepłego mleka
100g stopionej i wystudzonej margaryny KASIA
2 jajka
3 dkg świeżych drożdży
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
FARSZ:
4 jabłka
0,5 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek cukru
1 łyżka margaryny KASIA
garść obranych orzechów włoskich


PRZYGOTOWANIE:

1. ZACZYN - drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy letnie mleko
i niepełną szklankę mąki.Energicznie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier, stopionąą KASIĘ,
całe jajka, cukier waniliowyi na koniec wyrośnięty zaczyn.
Całość wyrabiamy na plastyczną masę.
Pozostawianypod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
3.W tym czasie przygotowujemy farsz do drożdżówek:
Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczy z gniazda.
Kroimy w kostkę, orzechy rozgniatamy tłuczkiem (ja dałam do woreczka śniadaniowego
i rozbiłam tłuczkiem do mięsa).4.Wszystkie składniki na farsz dajemy do garnka
i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszającdo czasu aż jabłka zmiękną
(jabłka nie mają być rozgotowane!). Studzimy.
5.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkowujemy na roladę, wykładamy nadzienie i zwijamy w rulon.
Kroimy na kawałki około 4cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Odstawiamy do ponownego wyrośniecia na około 30 minut.
7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i pieczemy przez około 20-30 minutna złoty kolor. Studzimy.
8.Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować. 


sobota, 14 września 2013, violast11

Polecane wpisy

Komentarze
2013/09/14 20:32:24
podoba mi się sposób robienia takich drożdżówek ;) sama chętnie bym takie zrobiła
-
2013/09/14 20:52:33
zapraszam do wypróbowania przepisu, naprawdę warto :) pozdrawiam Wiola
-
2015/01/22 17:07:49
Twoje dania naprawde są warte grzechu! Wspaniałe bułeczki.
Pozdrawiam

slodkieokruszki.blox.pl
-
2015/01/28 20:40:11
Pięknie dziękuję za komentarz i zachęcam do wypróbowania przepisów :)
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl