Blog > Komentarze do wpisu

TORT CHAŁWOWO-WIŚNIOWY Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ

Dzisiaj się pokusiłam aby upiec tort z tego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_chalwowy/przepis.html
Trochę miałam przygód z pieczeniem biszkoptów tego tortu.
Gdy pierwszy biszkopt piekłam przez 30 minut to wyszedł
niski i jakiś suchy, drugi już piekłam 25 minut i wyszło lepiej
ale biszkopt minimalnie opadł:(
więc wzięłam się z upieczenie 3ciego biszkoptu
aby tort nie był za niski :)
Ponadto wiśnie zalałam likierem Cherry Brandy bo to tort na urodziny
dla lubiących zakrapiane torty :)
Ja użyłam tortownicy 27 cm
Po tych wszystkich zabiegach tort wyszedł wyśmienity :)

Składniki na 1 biszkopt (ja upiekłam 3):
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
 3 czubate łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej
z 1 i 1/2 szklanki wrzątku, ostudzonej
(ja nasączyłam likierem który pozostał z wiśni)
MASA CHAŁWOWA:
400g miękkiej Kasi lub masła
400g chałwy waniliowej
MASA WIŚNIOWA:
1 słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego 400g
1 słoik wiśni drążonych (odsączonych) (360g - masa owoców bez zalewy)
1 szklanka likieru Cherry Brandy do zalania wiśni
Dekoracja: 50g startej gorzkiej czekolady i kolorowa posypka

Przygotowanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała,
przez około 10 minut.
Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,
wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy (26cm).
Piec przez około 30-35 minut (w moim piekarniku elektrycznym wystarczyło 25 minut).
Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut),
a następnie wyjąć biszkopt z formy. Kolejne dwa biszkopty upiekłam tak samo.
MASA WIŚNIOWA:
Wiśnie odsączy z zalewy, przełożyć spowrotem do słoika i zalać likierem Cherry Brandy
Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Odsączone wiśnie z likieru wmieszać w konfiturę wiśniową.
Likier pozostawić do nasączenia biszkoptu.
MASA CHAŁWOWA: Kasię lub masło zmiksować mikserem do białości
i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.
PRZEKŁADANIE:
Pierwszy biszkopt nasączamy najpierw
pozostałym likierem cherry, smarujemy połową
masy wiśniowej, następnie wykładamy 1/3 kremu chałwowego.
Nakładamy drugi nasączony likierem biszkopt,
smarujemy resztą masy wiśniowej, smarujemy kremem chałwowym.
Wierzch i boki smarujemy masą chałwową. Wierzch obsypujemy
startą gorzką czekoladą a boki kolorową posypką.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.



niedziela, 07 kwietnia 2013, violast11

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/07 16:14:27
cudnie wygląda i to połączenie smaków hmmm
-
2013/04/07 18:24:20

Dziękuję za odwiedziny i komentarz! Rozgość się :)
-
2013/04/09 20:25:22
Prawdziwy tort wypas ;) Wygląda przeapetycznie.
-
2013/04/10 22:16:25
dziękuję pięknie! częstujcie się !
-
2013/04/11 21:41:59
pięknie wygląda
-
2013/05/22 21:21:55
Chyba wiem co jest przyczyną opadania biszkoptu w tym przepisie. Też zaliczyłam wpadkę i dlatego postanowiłam upiec swój. Najpierw ubijam białka na sztywno, dodaję cukier, potem po kolei żółtka i po wyłączeniu miksera dodaję mieszankę mąki i kakao, powoli mieszając łyżką. Zawsze tak robię i biszkopt wychodzi idealny. pozdrawiam :)
-
2013/06/04 12:00:34
ja zazwyczaj też robiąc biszkopt zaczynam od białek ale pokusiło mnie wypróbować sposób z przepisu i niestety biszkopt opadł :( nie ma jak sprawdzone sposoby na własnej skórze :) pozdrawiam Wiola
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl