Blog > Komentarze do wpisu

TORT AJERKONIAKOWY Z BEZAMI NA ROCZEK:)

No i już mam roczek:)
Założyłam bloga głównie dla siebie, żeby nie szperać po starych zeszytach, książkach,
czy gazetach aby upiec ciasto, przygotować dania dla niespodziewanych gości
czy przygotować sprawdzoną sałatkę.
Z tego miejsca chciałam Wam wszystkim podziękować, że odwiedzacie moje skromne progi,
pozostawiacie komentarze i korzystacie z przepisów umieszczonych na moim blogu.
Przez ten okres umieściłam 215 sprawdzonych przepisów (łącznie z dzisiejszym).
Dla niektórych to pewnie mało ale dla mnie to jest dużo biorąc pod uwagę
ograniczenia czasowe i dwójkę małych dzieci u mojego boku.
W sumie odwiedziło mnie ponad 100 tysięcy osób za co jestem Wam ogromnie
wdzięczna, że tyle razy mnie odwiedziliście.

A tak szczerze to jestem w szoku, że aż tyle:)
Sama nie spodziewałam się tylu gości w moich skromnych progach.
Przez ostatni tydzień weszliście ponad 8 tysięcy razy:) Jesteście niesamowici!

Jeszcze raz dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów.
Z tej okazji przedstawiam Wam przepis na smaczny tort,
który upiekłam dla mojej córci z okazji roczku.
Tort idealny na rodzinne uroczystości.
Biszkopt przełożony dżemem i kremem ajerkoniakowym
w towarzystwie skruszonych bezików.
Gorąco polecam.

i moja roczkowa pannica:)


BISZKOPT  (forma 26cm):
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ciepłej wody
BISZKOPT: Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier
i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej
wymieszany z ciepłą wodą,
zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać
 z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec około 35 minut,
po przestudzeniu przekroić na trzy równe blaty.


KREM AJERKONIAKOWY:
3 jajka
6 łyżek cukru
1 kostka masła 200g
1 kostka KASI (250)
około 150-200 ml gęstego ajerkoniaku
1 kieliszek spirytusu
1 olejek waniliowy

Jajka ubić na parze z cukrem, wystudzić.
Masło z margaryną utrzeć na puch.
Stopniowo dodawać ubite jajka z cukrem i dokładnie ucierać.
Na koniec stopniowo wlewać ajerkoniak, spirytus i dodać olejek waniliowy.

DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
½ szklanki wody lub jasnego naparu herbaty
sok z ½ cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki alkoholu (wódka, whisky)

Do wrzącej wody dodać sok z cytryny,
cukier i wymieszać aż do rozpuszczenia się cukru.
Na koniec dodać alkohol i wymieszać.
Przygotowanym ponczem nasączyć warstwy biszkoptu.

DODATKOWO:
1 słoik dżemu porzeczkowego
1 opakowanie bezików (10-12 sztuk)

UKŁADANIE:
Na sam dół pierwsza warstwa biszkoptu (nasączona)
następnie delikatnie smarujemy dżemem,
wykładamy połowę kremu,
następnie wykładamy połowę rozkruszony bezików (5-6 sztuk).
Wykładamy nasmarowaną od dołu drugą część biszkoptu,
smarujemy wierzch cienką warstwą dżemu, następnie krem,
bezy i wysmarowaną od spodu ostatnią część biszkoptu.
Dekorujemy według uznania.


MASA CUKROWA DO OBŁOŻENIA TORTU:

 MASA CUKROWA:
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny Planta
olejek migdałowy

DODATKOWO: barwniki spożywcze w proszku rozpuszczone w kilku kroplach wody

MASA CUKROWA:Zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na ok 5 minut.
Postawić żelatynę nad parą wodną, mieszać aż się rozluźni.
Wsypać glukozę, uważać żeby papka się nie zagotowała.
Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa.
Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia
zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Wlać olejek migdałowy. Połączyć papkę z cukrem pudrem,
wyrabiać aż masa będzie plastyczna.
Cukier puder należy dosypywać stopniowo.
Jeśli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Plantę.
Masę zabarwiamy na dowolne kolory, rozpuszczając barwinki spożywcze w proszku
w kilku kroplach wody i dekorować według uznania.


poniedziałek, 12 listopada 2012, violast11

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/12 00:16:53
Ja też niedawno miałam rocznicę bloga:) Jestem pełna podziwu, że zamieściłaś aż tyle przepisów przy dwójce maluchów (ja nie posiadam dzieci, a nawet do 100 nie dobiłam:)) Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych lat blogowania! :)
-
2012/11/12 08:08:28
prześliczny:)
-
2012/11/12 11:20:29
dziękuję pięknie:)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/11/12 11:39:40
Cudny! :-)
Gratuluję roczku!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
2012/11/13 20:41:02
równie uroczy co solenizantka!
-
2012/11/13 22:37:22
dziękujemy pięknie!
-
2013/06/28 13:44:23
ajerkoniak dla dziecka? dziwny pomysł
-
2013/07/13 20:54:27
córcia oczywiście nie jadła torcika ;) pozdrawiam Wiola
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/07/16 13:12:14
witam!
Mam pytanie co stanowi baze pod mase lukrowa?
-
2013/07/16 21:17:38
masa maślana, gdyż umożliwia przyklejenie się masy cukrowej do ciasta
absolutnie nie nadaje się do tego bita śmietana. pozdrawiam Wiola
-
Gość: kasia, *.centertel.pl
2014/04/03 13:10:54
A co się stało z margaryną, bo jest podana w składnikach, a w przepisie jej nie ma? Domyślam się, że łączy się ją z masłem? Proszę o odpowiedź, bo jutro muszę zrobić tort na 80te urodziny wesołego staruszka i zdecydowałam się właśnie na Twój przepis:)
-
2014/05/03 13:21:25
przepraszam, że tak późno odpisuje ale nie miałam możliwości wcześniej napisać .... oczywiście masło ucieramy z margaryną - wpis już poprawiłam . pozdrawiam Wiola
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl