Blog > Komentarze do wpisu

OCZY CARYCY

Dzisiaj postanowiłam upiec coś specjalnego
i miałam nadzieję pysznego bo Kasia ogłosiła temat
p.n. "Imieniny Katarzyny"
przepis znalazłam na tej stronie:
http://www.kropkatv.pl/kuchnia/desery/oczy_carycy.html
Po mojej modyfikacji wyszło bardzo smaczne ciasto,
idealne na imieniny czy urodziny.
Delikatne, puszyste ciasto białkowo - kakaowe, krem budyniowy,
biszkopty namaczane w kawie i galaretki.
Troszkę czasu trzeba poświęcić ale ciasto jest tego warte.

Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka miękkiego masła
DODATKOWO:
2 galaretki (ja dałam agrestowe) + 2 łyżki cukru
paczka okrągłych biszkoptów 180g

NAPAR: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
1 polewa czekoladowa


OPIS PRZYGOTOWANIA:
Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
Krem: budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę
(2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
Schłodzić w lodówce.



piątek, 23 listopada 2012, violast11

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/23 21:49:47
ale piękne ciasto.wygląda cudnie smacznie.
-
2012/11/23 22:36:38
dziękuję ślicznie!
-
2012/11/24 23:12:50
Na pewno jest bardzo smaczne, wygląda apetycznie aż nabrałam ochoty na ciacho, ale o tej porze...a co tam ;)
-
2012/11/25 13:22:14
proszę się częstować:)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/11/28 18:01:24
Łał, wygląda imponująco :)
-
2012/11/29 01:10:35
Wow, takiego ciasta jeszcze nigdy nie widziałam. Ciekawe czy strasznie pracochłonne.
Odrazu zasługujesz na nominacje na Liebster Blog. Zapraszam po informacje na moją stronę:przysmakimagdi.blox.pl/2012/11/Liebster-Blog-drugi-raz.html
-
2012/12/02 20:41:06
cieszę się, że ciasto się spodobało.
Nie jest zbytnio pracochłonne, zajmuje tyle czasu jak zwykłe ciasto z galaretką.
Dziękuję także za wyróżnienie ale nie biorę udziału w żadnych łańcuszkowych akcjach.
Pozdrawiam Wiola
-
Gość: elcia, 213.146.55.*
2012/12/29 16:22:04
Ja to ciasto znam już od 2005 roku.Jest pyszne i nie wymaga dużo pracy ja często zmieniam galaretki dobre jest z galaretką wiśniową,piecze moja cała rodzinka.Pozdrawiam
-
Gość: elcia, 213.146.55.*
2012/12/29 16:25:48
Znam to ciasto już od 2005r.jest pyszne i dobrze smakuje z galaretką wiśniową. Przepis dałam całej rodzince bo każdemu smakuje wyśmienicie.Pozdrawiam
-
2013/01/03 11:27:37
Te ciasto jest wspaniałe :)
-
2013/01/05 21:58:57
dziękuję pięknie za tak miłe komentarze!
-
Gość: Jola, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/02/08 22:56:02
Robiłam to ciasto, jest rewelacyjne, do tej pory lepszego nie jadłam. Jedyne co zmieniłam to nasączenie, zamiast kawy dałam słodkie kakao dla dzieci. Pycha.
-
2013/02/09 13:48:34
ogromnie mnie cieszy, że ciasto smakowało.
Zapraszam więc do testowania innych przepisów:)
pozdrawiam Wiola
-
2013/03/05 21:17:34
Wiolu, ciasto jest pyszne i bardzo, bardzo atrakcyjnie się prezentuje, świetny przepis, bardzo serdecznie za niego dziękuję i pozdrawiam cieplutko :)
-
2013/03/06 22:10:30
cieszę się ogromnie, że ciasto przypadło Ci do gustu! Pięknie Ci wyszło, po prostu cudo!
pozdrawiam gorąco! Wiola
-
Gość: irenanowicka7, *.serv-net.pl
2013/06/26 10:42:54
proszę napisać czy placki ciasta przed przełożeniem kremu pączujesz ?
-
Gość: Sylwia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/01 17:53:37
Ślicznie dziekuję za przepis SUPER ciasto robiłam na niedzielę i juz w sootę większość znikneła :) pozdrawiam serdecznie
-
Gość: Ewunia, *.dynamic.chello.pl
2013/07/03 20:19:32
Mam pytanko czy biszkopty mozna nasaczyc rozcienczonym spirytusem, bo za kawa nie przepadam?
-
2013/07/13 20:51:49
ja tylko namaczam same biszkopty w "naparze" z przepisu, pozdrawiam Wiola
-
2013/07/13 20:56:18
Sylwiu ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało :)
Zapraszam do skorzystania z innych sprawdzonych przepisów.
Pozdrawiam Wiola
-
2013/07/13 20:59:51
Ewuniu, oczywiście biszkopty można nasączyć czym się lubi,
może to być alkohol, kawa czy herbata.
Pozdrawiam i czekam na relację z pieczenia ;)
-
Gość: aneczka: , *.ip.netia.com.pl
2013/07/15 15:22:30
Placek wyszedł bardzo dobry i bardzo ładnie wygląda:) zastanawia mnie tylko ten ocet dodawany do ciasta ponieważ po upieczeniu w jasnym cieście trafiały się wyczuwalne grudki czy Wam też tak się zrobiło?
-
2013/07/22 15:05:03
Hmmm, grudki może powstały wskutek niezbyt dobrze przemieszanej masy i może mąka czy kakao się zbryliło. A co do octu to było to pierwsze ciasto które z octem robiło bo wszyscy je zachwalali. Podobno ocet sprawia, że biszkopt jest puszysty i wilgotny. pozdrawiam Wiola
-
Gość: Anna T., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/02 15:56:15
Bardzo dziękuję za przepis. Wyprówałam i wyszło super! Zachwycała się cała rodzina. Prezentuje się pięknie. Użyłam niebieskiej galaretki i wyszły prawdziwe oczyska:)
-
2013/08/06 21:52:28
ogromnie się ciszę, że ciasto smakowało :) polecam inne sprawdzone przepisy. viola
-
Gość: wiktoria 820, *.szczecin.vectranet.pl
2013/09/20 11:18:47
to muisi byc bardzo dobre ,ale ja nie mam talentu do pieczenia ,szkoda
-
Gość: mmmm, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/10/12 22:40:11
ja dziś zrobiłam pierwszy raz z przyślij przepis.jestem zła jak diabli!tam pisało żeby 2 galaretki rozpuścić w pol szklanki!wody co było niemożliwe a zamiast biszkopotow namoczyłam przekrojone biszkopty!efektem tego polewa wsiąknęła,...mało kiedy udają mi sie ciasta z gazet jeszcze rzadziej z internetu ale jednak warto poczytac w necie...chociaż ta galaretka by była zjadliwa...ogólnie wygląda super ale w smaku nie jest warte tyle pracy ..nawet gdyby zrobić wg przepisu!
-
2013/10/15 20:12:47
"mmmm, ip-31-0-240-2.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

zaręczam Cię, że jakbyś zrobiła z tego przepisu ciasto przypadłoby Ci to gusty.
Chociaż gusta są różne i o nich się nie dyskutuje. Co do przepisów z gazet czy z internetu
to warto poczytać opinie innych osób które przepis sprawdziły.
Przepisy umieszczone na moim blogu są sprawdzone przeze mnie i mogę je szczerze polecić.
Pozdrawiam Wiola
-
Gość: sylwia885, *.static.chello.pl
2013/11/12 13:47:01
ciasto rewelacyjne, wszyscy sie nim zachwycali, nawet moj szwagier ktory nie je slodyczy zjadl 2 kawalki:)
-
2013/11/17 19:35:30
dziękuję za komentarz, który świadczy o tym, że warto ten przepis wypróbować :) pozdrawiam Wiola
-
Gość: ewadra, *.adsl.inetia.pl
2013/11/18 23:05:55
Zrobiłam je na imieniny męża, cała rodzina była zachwycona! Dziękuję za nowe doznania kulinarne!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/27 19:03:51
czy do ciasta daje sie 1 lyzke czy 1 lyzeczke proszku do pieczenia? jezeli lyzke to strasznie duzo
-
2013/12/16 14:50:21
proszku do pieczenia tak jak w przepisie czyli 1 łyżka. Polecam ciasto jest bardzo pyszne!
-
Gość: , *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/12/18 19:49:17
Ulubione ciasto w moim domu, od początku korzystam z tego przepisu i jest naprawdę super. Robimy z synem na spółkę, ja ciemne a on jasne ciasto-potem równocześnie wykładamy na blachę łyżką, rośnie cudnie, a po do daniu całej reszty tworzy najlepsze ciasto na świecie. Biszkopty maczam czasem w alkoholu z czekoladą bo nie każdy lubi smak kawy w cieście. Ciast bardzo proste !!!!!!
-
2013/12/18 20:08:37
cieszę się, że ciasto na stałe zagościło w Waszym domu, pozdrawiam Wiola
-
Gość: andagus, *.leon.com.pl
2014/01/20 18:18:06
Rewelacja !!!!!!!!!! W przeciągu jednego dnia zniknęła cała blacha:) Polecam to ciasto jest wyśmienite na każdą okazje......................
-
2014/02/17 10:54:55
Upiekłam, lekko z aromatyzowałam krem, było pyszne i piękne. A tutaj można zobaczyć efekt : mamaipomocnicy.blogspot.com/2014/02/oczy-carycy.html. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)
-
2014/03/16 12:54:03
cieszę się, że ciasto smakowało :) pozdrawiam Wiola
-
Gość: Barbara, *.internetia.net.pl
2014/04/16 19:36:08
Mam pytanie, czy do tego ciasta można użyć kremu karpatkowego (taki z torebki)?
-
2014/05/03 13:14:58
kremu można użyć dowolnego, takiego jak się lubi :) pozdrawiam Wiola
-
2015/03/10 14:24:16
Z wygladu super !!! mam nadzieje,ze pyszny ,mam zamiar go zrobic na 3 urodziny mojego synka Filippca,jako dodatek....dzieki!!! za przepis ...oczywiscie podziele sie reakcja rodziny po skonsumowaniu pozdrawiam...!!!
-
2015/03/10 14:24:54
Z wygladu super !!! mam nadzieje,ze pyszny ,mam zamiar go zrobic na 3 urodziny mojego synka Filippca,jako dodatek....dzieki!!! za przepis ...oczywiscie podziele sie reakcja rodziny po skonsumowaniu pozdrawiam...!!!
-
Gość: lucy, 78.10.251.*
2015/12/09 09:42:13
Ciasto super ale proponuje robić na dużej blaszce bo rośnie megawysokie! Żeby było prościej zrobiłam krem karpatka z torebki i też jest pysznie:) spód posmarowałam cienką warstwą krówki a na wierzch zamiast czekolady też krówka i prażone orzechy włoskie - PALCE LIZAĆ!
-
Gość: monajek, *.215.136.153.getinternet.no
2016/07/15 18:09:16
Zrobiłam z połowy składników, a zamiast biszkoptów położyłam delicje (akurat nie miałam ich w domu :P ) i również wyszedł super <3
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2017/09/11 09:25:30
Pyszne ciasto, bardzo efektowne, zrobiłam na weekendową imprezę i goście byli zachwyceni. Zrobiłam z wiśniową galaretką. Wydaje mi się tylko, że trochę za mało masy budyniowej (nie wiem czy nie lepiej byłoby podwójną porcję masy zrobić), na galaretce prawie wcale mi się rozsmarować nie chciała (troszkę się udenerwowałam), ale ostatecznie i tak wszystko jest przykryte drugim płatem ciasta więc po prostu to zamaskowałam.
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl