Blog > Komentarze do wpisu

OCZY CARYCY

Dzisiaj postanowiłam upiec coś specjalnego
i miałam nadzieję pysznego bo Kasia ogłosiła temat
p.n. "Imieniny Katarzyny"
przepis znalazłam na tej stronie:
http://www.kropkatv.pl/kuchnia/desery/oczy_carycy.html
Po mojej modyfikacji wyszło bardzo smaczne ciasto,
idealne na imieniny czy urodziny.
Delikatne, puszyste ciasto białkowo - kakaowe, krem budyniowy,
biszkopty namaczane w kawie i galaretki.
Troszkę czasu trzeba poświęcić ale ciasto jest tego warte.

Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka miękkiego masła
DODATKOWO:
2 galaretki (ja dałam agrestowe) + 2 łyżki cukru
paczka okrągłych biszkoptów 180g

NAPAR: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
1 polewa czekoladowa


OPIS PRZYGOTOWANIA:
Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
Krem: budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę
(2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
Schłodzić w lodówce.



piątek, 23 listopada 2012, violast11

Komentarze
2012/11/23 21:49:47
ale piękne ciasto.wygląda cudnie smacznie.
-
2012/11/23 22:36:38
dziękuję ślicznie!
-
2012/11/24 23:12:50
Na pewno jest bardzo smaczne, wygląda apetycznie aż nabrałam ochoty na ciacho, ale o tej porze...a co tam ;)
-
2012/11/25 13:22:14
proszę się częstować:)
-
Gość: gin, 50c58075.flatrate.dk
2012/11/28 18:01:24
Łał, wygląda imponująco :)
-
2012/11/29 01:10:35
Wow, takiego ciasta jeszcze nigdy nie widziałam. Ciekawe czy strasznie pracochłonne.
Odrazu zasługujesz na nominacje na Liebster Blog. Zapraszam po informacje na moją stronę:przysmakimagdi.blox.pl/2012/11/Liebster-Blog-drugi-raz.html
-
2012/12/02 20:41:06
cieszę się, że ciasto się spodobało.
Nie jest zbytnio pracochłonne, zajmuje tyle czasu jak zwykłe ciasto z galaretką.
Dziękuję także za wyróżnienie ale nie biorę udziału w żadnych łańcuszkowych akcjach.
Pozdrawiam Wiola
-
Gość: elcia, 213.146.55.9*
2012/12/29 16:22:04
Ja to ciasto znam już od 2005 roku.Jest pyszne i nie wymaga dużo pracy ja często zmieniam galaretki dobre jest z galaretką wiśniową,piecze moja cała rodzinka.Pozdrawiam
-
Gość: elcia, 213.146.55.9*
2012/12/29 16:25:48
Znam to ciasto już od 2005r.jest pyszne i dobrze smakuje z galaretką wiśniową. Przepis dałam całej rodzince bo każdemu smakuje wyśmienicie.Pozdrawiam
-
2013/01/03 11:27:37
Te ciasto jest wspaniałe :)
-
2013/01/05 21:58:57
dziękuję pięknie za tak miłe komentarze!
-
Gość: Jola, 46.205.5.56.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/02/08 22:56:02
Robiłam to ciasto, jest rewelacyjne, do tej pory lepszego nie jadłam. Jedyne co zmieniłam to nasączenie, zamiast kawy dałam słodkie kakao dla dzieci. Pycha.
-
2013/02/09 13:48:34
ogromnie mnie cieszy, że ciasto smakowało.
Zapraszam więc do testowania innych przepisów:)
pozdrawiam Wiola
-
2013/03/05 21:17:34
Wiolu, ciasto jest pyszne i bardzo, bardzo atrakcyjnie się prezentuje, świetny przepis, bardzo serdecznie za niego dziękuję i pozdrawiam cieplutko :)
-
2013/03/06 22:10:30
cieszę się ogromnie, że ciasto przypadło Ci do gustu! Pięknie Ci wyszło, po prostu cudo!
pozdrawiam gorąco! Wiola
-
Gość: irenanowicka7, 213-92-172-83.serv-net.pl
2013/06/26 10:42:54
proszę napisać czy placki ciasta przed przełożeniem kremu pączujesz ?
-
Gość: Sylwia, acet117.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/01 17:53:37
Ślicznie dziekuję za przepis SUPER ciasto robiłam na niedzielę i juz w sootę większość znikneła :) pozdrawiam serdecznie
-
Gość: Ewunia, 89-71-239-31.dynamic.chello.pl
2013/07/03 20:19:32
Mam pytanko czy biszkopty mozna nasaczyc rozcienczonym spirytusem, bo za kawa nie przepadam?
-
2013/07/13 20:51:49
ja tylko namaczam same biszkopty w "naparze" z przepisu, pozdrawiam Wiola
-
2013/07/13 20:56:18
Sylwiu ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało :)
Zapraszam do skorzystania z innych sprawdzonych przepisów.
Pozdrawiam Wiola
-
2013/07/13 20:59:51
Ewuniu, oczywiście biszkopty można nasączyć czym się lubi,
może to być alkohol, kawa czy herbata.
Pozdrawiam i czekam na relację z pieczenia ;)
-
Gość: aneczka: , 77-252-97-202.ip.netia.com.pl
2013/07/15 15:22:30
Placek wyszedł bardzo dobry i bardzo ładnie wygląda:) zastanawia mnie tylko ten ocet dodawany do ciasta ponieważ po upieczeniu w jasnym cieście trafiały się wyczuwalne grudki czy Wam też tak się zrobiło?
-
2013/07/22 15:05:03
Hmmm, grudki może powstały wskutek niezbyt dobrze przemieszanej masy i może mąka czy kakao się zbryliło. A co do octu to było to pierwsze ciasto które z octem robiło bo wszyscy je zachwalali. Podobno ocet sprawia, że biszkopt jest puszysty i wilgotny. pozdrawiam Wiola
-
Gość: Anna T., dcn214.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/02 15:56:15
Bardzo dziękuję za przepis. Wyprówałam i wyszło super! Zachwycała się cała rodzina. Prezentuje się pięknie. Użyłam niebieskiej galaretki i wyszły prawdziwe oczyska:)
-
2013/08/06 21:52:28
ogromnie się ciszę, że ciasto smakowało :) polecam inne sprawdzone przepisy. viola
-
Gość: wiktoria 820, 078088084134.szczecin.vectranet.pl
2013/09/20 11:18:47
to muisi byc bardzo dobre ,ale ja nie mam talentu do pieczenia ,szkoda
-
Gość: mmmm, ip-31-0-240-2.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/10/12 22:40:11
ja dziś zrobiłam pierwszy raz z przyślij przepis.jestem zła jak diabli!tam pisało żeby 2 galaretki rozpuścić w pol szklanki!wody co było niemożliwe a zamiast biszkopotow namoczyłam przekrojone biszkopty!efektem tego polewa wsiąknęła,...mało kiedy udają mi sie ciasta z gazet jeszcze rzadziej z internetu ale jednak warto poczytac w necie...chociaż ta galaretka by była zjadliwa...ogólnie wygląda super ale w smaku nie jest warte tyle pracy ..nawet gdyby zrobić wg przepisu!
-
2013/10/15 20:12:47
"mmmm, ip-31-0-240-2.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

zaręczam Cię, że jakbyś zrobiła z tego przepisu ciasto przypadłoby Ci to gusty.
Chociaż gusta są różne i o nich się nie dyskutuje. Co do przepisów z gazet czy z internetu
to warto poczytać opinie innych osób które przepis sprawdziły.
Przepisy umieszczone na moim blogu są sprawdzone przeze mnie i mogę je szczerze polecić.
Pozdrawiam Wiola
-
Gość: sylwia885, 84-10-208-77.static.chello.pl
2013/11/12 13:47:01
ciasto rewelacyjne, wszyscy sie nim zachwycali, nawet moj szwagier ktory nie je slodyczy zjadl 2 kawalki:)
-
2013/11/17 19:35:30
dziękuję za komentarz, który świadczy o tym, że warto ten przepis wypróbować :) pozdrawiam Wiola
-
Gość: ewadra, 77-254-102-52.adsl.inetia.pl
2013/11/18 23:05:55
Zrobiłam je na imieniny męża, cała rodzina była zachwycona! Dziękuję za nowe doznania kulinarne!
-
Gość: , afkv178.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/27 19:03:51
czy do ciasta daje sie 1 lyzke czy 1 lyzeczke proszku do pieczenia? jezeli lyzke to strasznie duzo
-
2013/12/16 14:50:21
proszku do pieczenia tak jak w przepisie czyli 1 łyżka. Polecam ciasto jest bardzo pyszne!
-
Gość: , ip-31-0-128-235.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/12/18 19:49:17
Ulubione ciasto w moim domu, od początku korzystam z tego przepisu i jest naprawdę super. Robimy z synem na spółkę, ja ciemne a on jasne ciasto-potem równocześnie wykładamy na blachę łyżką, rośnie cudnie, a po do daniu całej reszty tworzy najlepsze ciasto na świecie. Biszkopty maczam czasem w alkoholu z czekoladą bo nie każdy lubi smak kawy w cieście. Ciast bardzo proste !!!!!!
-
2013/12/18 20:08:37
cieszę się, że ciasto na stałe zagościło w Waszym domu, pozdrawiam Wiola
-
Gość: andagus, static-87-101-75-108.leon.com.pl
2014/01/20 18:18:06
Rewelacja !!!!!!!!!! W przeciągu jednego dnia zniknęła cała blacha:) Polecam to ciasto jest wyśmienite na każdą okazje......................
-
2014/02/17 10:54:55
Upiekłam, lekko z aromatyzowałam krem, było pyszne i piękne. A tutaj można zobaczyć efekt : mamaipomocnicy.blogspot.com/2014/02/oczy-carycy.html. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)
-
2014/03/16 12:54:03
cieszę się, że ciasto smakowało :) pozdrawiam Wiola
-
Gość: Barbara, 85-202-49-52.internetia.net.pl
2014/04/16 19:36:08
Mam pytanie, czy do tego ciasta można użyć kremu karpatkowego (taki z torebki)?
-
2014/05/03 13:14:58
kremu można użyć dowolnego, takiego jak się lubi :) pozdrawiam Wiola
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl