Blog > Komentarze do wpisu

KARKÓWKA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE KISZONEJ

Polecam autorski przepis na pyszne, pikantne i sycące danie.

 

SKŁADNIKI:

0,5 kg kapusty kiszonej

1 łyżeczka papryki słodkiej

5 ziarenek ziela angielskiego

5 liści laurowych

pieprz, łyżeczka cukru

3 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki

1kg karkówki bez kości

1 średnia cebula pokrojona w krążki

0,5 litra bulionu z 1 kostki rosołowej (do polania dania przed pieczeniem)

 

Kapustę wypłukać, odsączy i pokroić. Dodać paprykę słodką, ziele angielskie, liście laurowe,

pieprz, cukier oraz ketchup. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki.

 

MARYNATA DO KARKÓWKI

1 średnia cebula

1 przyprawa do karkówki

6 łyżek oleju

4 ząbki czosnku

1 łyżka miodu płynnego

2 kopiaste łyżeczki musztardy chrzanowej

vegeta

Karkówkę pokroić w plastry obsypać lekko vegetą.

Składniki na marynatę wymieszać i wetrzeć w mięso posypane wcześniej vegetą,

przekładać warstwami do naczynia żaroodpornego, najpierw przygotowana kapusta kiszona, 

następnie mięso w marynacie, cebula pokrojona w krążki i tak do wyrobienia składników.

Wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc.

Przygotować 0,5 l bulionu i zalać przygotowana karkówkę z kapustą kiszoną.

Nakrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 80 minut,

następnie ściągamy nakrycie i dopiekamy jeszcze 10 minut.



 





sobota, 02 czerwca 2012, violast11

Komentarze
2012/06/02 15:14:50
Robiłam podobne danie i wiem, że te smaki zestawione ze soba smakują znakomicie:)
Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl